Masaža
Izvor: gpointstudio/Freepik
Antonio Milanović
ZA DUH I TIJELO

Masaža - zašto si taj užitak treba priuštiti?

Masaža je najstariji oblik liječenja, a izvodi se ručno ili s pomoću aparata. Preko kože djeluje na mišićni, živčani i limfni sustav. Masaža je primjena sustavne manipulacije mekih tkiva u terapijske svrhe. Premda danas postoje različiti aparati za masažu, ručna masaža je zasigurno najefikasnija metoda, jer uz terapijsku ima i dijagnostičku komponentu. K tomu psihološko značenje fizičkog kontakta kao modaliteta liječenja nije upitno. Ako želite još detalja o povijesti masaže, pročitajte ih na Wikipediji, a u ovome članku saznajte o vrstama masaže, koju za sebe odabrati, kako se pripremiti.

Vrste masaža

U najširem smislu riječi, masaža je sustavna manipulacija mekih tkiva (kože, potkožnog tkiva, mišića, tetiva, ligamenata…) i izvodi se ručno. Danas postoje mnoge masaže različitim aparatima, ali nisu toliko učinkovite kao ručne pa se nećemo na njima zadržati. Masažom se tretira cijelo tijelo ili se izvodi parcijalno - tretiraju se samo leđa, ruke, noge.

1. Klasična masaža

Najčešća masaža je klasična masaža, a naziva se još i švedska masaža. U klasičnoj masaži koriste se različiti pokreti kao što su glađenje, trljanje, gnječenje, valjanje, protresanje, lupkanje. Klasičnom masažom manipuliraju se potkožno tkivo i mišići. Tako tretirano mjesto se zagrijava i opušta, potiče se cirkulacija, dovodi kisik, a izlučuju se toksini što dovodi do boljeg općeg stanja organizma.

2. Medicinska masaža

Sinonim za klasičnu masažu je medicinska masaža, no ipak postoje neke razlike. Iako su pokreti jednaki, kod medicinske masaže s posebnim se oprezom tretiraju bolna mjesta na tijelu, a najčešće zbog raznih ozljeda zgloba - istrošena hrskavica, hernija diska, uklještenje živca - kad dolazi do napetosti okolnih mišića i zadržavanja tekućine i toksina, kako bi se bol uklonila, a nikako iritacijom bolnog mjesta pojačala.

3. Sportska masaža

Sportska masaža, kako samo ime govori, namijenjena je prvenstveno sportašima, ali i svim osobama koje aktivno žive te su sklone pojačanom mišićnom tonusu i oštećenjima mišićnog tkiva. Pokreti koji se izvode u ovoj masaži su jednaki kao u klasičnoj, uz nešto jači pritisak. Ovu masažu, osim za oporavak mišićnog tkiva, dobro je izvoditi prije sportske aktivnosti kako bi se mišići zagrijali te se prevenirale ozljede.

4. Opuštajuća masaža

Opuštajuća masaža ima cilj potpuno opustiti tijelo, ali i duh. Pokreti kod ove masaže su jednaki kao kod klasične, ali pritisak je laganiji i nježniji, a pokreti su sporiji. Najčešća vrsta opuštajuće masaže je aromamasaža pri kojoj se za masažu koriste eterična ulja otopljena u baznom ulju koja, osim što imaju ljekovito djjelovanje na tijelo, svojim mirisom dodatno utječu na raspoloženje i opuštanje.

5. Anticelulitna masaža

Anticelulitna masaža izvodi se parcijalno, najčešće na trbuhu, nogama i stražnjici. Kod ove masaže tretira se potkožno tkivo u kojem se nalaze masne stanice i zaostala tekućina s toksinima. Uvriježeno je mišljenje da ona mora biti bolna da bi bila efikasna, ali to nikako nije točno te nakon nje ne bi trebale ostati modrice. Ovom masažom potiče se cirkulacija u potkožnom tkivu kako bi se potakla izmjena tvari i izbacivanje toksina. Dobro ju je kombinirati s eteričnim uljima koja potiču izlučivanje toksina i zatezanje kože.

6. Limfna drenaža

Limfna drenaža posebna je vrsta masaže kod koje su pokreti drugačiji i usmjereni su isključivo na izbacivanje viška tekućine iz potkožnog tkiva. Prvenstveno se izvodi nakon operacija da bi se pospješilo zacjeljenje, osobito kod osoba kojima je prilikom operacije odstranjen dio limfe. Također se preporučuje nakon anticelulitne masaže

7. Masaža vulkanskim kamenjem

Hot stone masaža ili masaža vulkanskim kamenjem. Riječ je o masaži zagrijanim oblim vulkanskim kamenjem koje se stavlja na bolna mjesta kako bi ih svojom toplinom zagrijala i opustila, a kasnije se kamenjem izvode masažni pokreti.

8. Metode s Istoka

Osim ovih nama dobro znanih tehnika masaže, sve su popularnije istočnjačke metode masaže. Prema istočnjačkoj filozofiji tijelo i um čine povezanu cjelinu i pri svakoj tehnici masaže tretira se jedno i drugo, također tretira se uvijek cijelo tijelo, a ne pojedini dijelovi jer cijelim tijelom kruži životna energija Chi. Na tijelu postoji više od 3000 akupresurnih točaka koje se tretiraju pritiskom ili na neki drugi način kako bi se u tijelu uklonile blokade koje sprječavaju kruženje energije. Od istočnjačkih masaža najčešće su shiatsu masaža, tajlandska masaža, refleksologija, ayurvedska masaža.

Kako odabrati idealnu masažu

To ovisi o razlogu dolaska na masažu. Ako je riječ o ozljedi (degenerativne promjene na lokomotornom sustavu - zglobovi, mišići, tetive, ili pak lomovi i operacije) liječnik će vas uputiti na fizikalnu terapiju koja najčešće uključuje i masaže. Možda vam u početku neće biti ugodne, ali svakako će poboljšati stanje organizma i popraviti kvalitetu života. Ako želite poboljšati izgled tijela odabrat ćete anticelulitnu, limfnu ili medicinsku masažu. Ako želite potpuno opustiti duh i tijelo odabrat ćete aromamasažu ili neku od istočnjačkih masaža.

Kako se pripremiti za masažu

Za masažu odaberite vrijeme koje vama najbolje odgovara kako bi se mogli opustiti i posvetiti sebi. Koju god vrstu masaže odabrali, ona je cjelovit proces od početka do kraja te svakako isključite mobilne uređaje kako ne bi remetili taj proces i dekoncentrirali sebe i osobu koja vas masira. Prije masaže se istuširajte i odjenite čistu udobnu odjeću.

Osjećaj nakon masaže

Ako ste u procesu fizičkog oporavka moguće je da ćete osjećati laganu bol ili neugodu nakon masaže. Bol nikako ne bi smjela biti jaka i trajati duže od dan dva. Ako je bol koju osjećate jaka, obratite se liječniku koji će vam propisati nešto protiv bolova i promijeniti terapiju. Svakako bi se trebali osjećati opuštenije, laganije i vedrije nakon masaže.

Tko ne bi trebao ići na masažu

Masaža definitivno donosi brojne blagodati tijelu. Određene skupine ljudi zbog svojih fizičkih stanja ne bi smjele prakticirati neke vrste masaža. Npr. trudnice bi trebale izbjegavati „jače“ masaže poput sportske, anticelulitne, shiatsu, kao i određena eterična ulja koja potiču cirkulaciju, ali opuštajuća masaža s pomno odabranim uljima koja umiruju je svakako poželjna. Također, osobe sa srčanim tegobama, visokim tlakom ili nekim fizičkim ozljedama trebaju izbjegavati jače masaže i usmjeriti se na one opuštajuće.

*U tekstu su izneseni osobni stavovi i savjeti autora koji se ne mogu ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Savjeti.hr-a. Savjeti.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst, u prvome odlomku prenesenog teksta. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.

Ako želite još zanimljivih poslovnih i životnih savjeta, prijavite se na naš dvomjesečni newsletter.