Parents app
Izvor: Freepik
Petra Ladan
PARENTAL CONTROL

Aplikacije koje mora imati svaki roditelj

Tehnologija ima pomalo lošu reputaciju. Gdje god se okrenete govore vam da odložite telefon i obratite pozornost na stvaran svijet oko sebe. Nema sumnje: tehnologija je preuzela primat i važno je razmisliti o tome kako provodimo vrijeme. Razni ekrani kradu nam vrijeme jer stalno nešto gledamo, tipkamo i, dakako, igramo igrice i tražimo izvore zabave, što je dovelo do toga da se pomalo otuđujemo jedni od drugih. Djeca su nekada trčala po parkovima, livadama i igralištima, danas se mahom igraju i druže online. No, unatoč tome, tehnologija nam ima što ponuditi.

Danas, više nego ikad, naši nam telefoni pružaju mogućnost da pojednostavimo živote i zapravo provedemo više vremena s voljenima, a ne manje. Za roditelje je, međutim, jako važno i to da budu upoznati sa životom i navikama svoje djece u virtualnom svijetu. Djeca su vrlo često tehnološki pismenija od svojih roditelja, no to ne znači da ih treba ostaviti van kontrole. Baš kao i u stvarnom životu, odgajati i držati pod kontrolom treba i njihove aktivnosti virtualno.

Snapchat

Jako je važno "upoznati neprijatelja". Doduše, ovdje "neprijatelj" možda zvuči preteško, ali važno je da i roditelji znaju kako funkcioniraju omiljene aplikacije njihovih klinaca. I što ondje mogu očekivati. Putem Snapchata djeca šalju fotografije, kratke videozapise ili poruke prijateljima, a sadržaj je dostupan kratko prije nego što nestane (iako se može sačuvati putem snimki zaslona, pa i zlorabiti).

Budući da se snimke brzo brišu, gotovo je nemoguće vidjeti što vaše dijete radi s aplikacijom, a oni koji šalju zlonamjerne poruke, tako će ostati neprepoznati. Snapchat je poznat i po sextingu među tinejdžerima. To slanje poruka seksualnog sadržaja, izuzetno je popularno među klincima. Također, ne postoji način za potvrdu dobi kako bi bilo tko mogao preuzeti aplikaciju. Svi su računi postavljeni kao javni, što znači da stranci mogu kontaktirati vaše dijete, a Snap Map omogućuje prijateljima da vide lokaciju drugih na karti.

Family Link

Uz stalno rastuće oblike cyberbullyinga koji je usmjeren na djecu, softver za roditeljsku kontrolu može biti idealan izbor za pružanje dodatne sigurnosti.

Što je Parental Control Software? On pomaže roditeljima zaštititi svoju djecu od internetskog nasilja, uznemiravanja i sličnih opasnosti na internetu. Prati dječje uređaje i prati svaku njihovu online aktivnost. Roditelji tako mogu blokirati web stranice s eksplicitnim sadržajem, određene aplikacije, postaviti ograničenja vremena korištenja, pratiti lokacije, a neki čak dopuštaju praćenje zapisa poziva, poruka i računa na društvenim mrežama.

Iako se može činiti kako je ovo napad na dječju privatnost, ovakve aplikacije u konačnici drže stvari pod kontrolom i imaju niz prednosti. Jer virtualni svijet može biti itekako surov, a - osim toga - to je i način da dobijete uvid u to koliko vremena dijete "gubi" na internetu. Mnogi se roditelji iznenade kad shvate da prosječno dijete osnovnoškolskog uzrasta "visi" online najmanje tri sata dnevno. Dakle, takve aplikacije nisu za control freakove, kako se može čuti, već djeci jamče sigurno online okruženje.

Google Family Link definitivno je jedna od boljih aplikacija. Odmah treba reći da većina djece mrzi Family Link, pa jedva dočekaju 16. rođendan kad im aplikacija dozvoljava da je deinstaliraju bez odobrenja roditelja.

Dakle, roditelji mogu koristiti Family Link za praćenje vremenskog korištenja aplikacije svog djeteta, mogu im ograničiti vrijeme koliko smiju biti na nekoj od aplikacija, primjerice WhatsApp, Snapchatu i sl., ili im u potpunosti blokirati neke od aplikacija. Ako, pak, žele instalirati neku novu aplikaciju, djeca to ne mogu bez odobrenja roditelja. Zvuči surovo, ali je jako dobro za kontrolu digitalnog ponašanja. Magazin Forbes analizirao je nekoliko Parental Control aplikacija i najbolje su ocijenili aplikaciju Kaspersky Safe Kids. Ona je, prema njihovom mišljenju, bolja od Family Linka, jer omogućava korištenje nekih aplikacija, npr. WhatsAppa, i kad je telefon zaključan. Naime, roditelj može odabrati koja će aplikacija biti aktivna čak i kad je uređaj zaključan. Za razliku od Family Linka, ova se aplikacija plaća.

Calm aplikacija

Roditeljstvo može biti teško i izazovno, pa je važno pronaći način kako se opustiti. Teško je pronaći vrijeme za sebe u užurbanoj svakodnevici, no zato treba "ukrasti" trenutke. Postoji puno aplikacija koje vas vode kroz meditaciju, vježbanje i sl., a nama je "zapela za oko" aplikacija Calm. Već na početku, čim je instalirate, poziva vas na pravilno disanje - da duboko udahnete. Potom birate koji efekt želite postići: redukcija anksioznosti, povećanje osjećaja sreće, bolji san…, a potom ispunjavate kratki kviz, birate vrijeme kad želite prakticirati neku od metoda, primjerice meditaciju. Ova aplikacija se plaća, no možete ju na sedam dana besplatno isprobati. Zašto je dobro imati ovakve aplikacije? Zato što su roditelji, naročito mame, skloni zanemariti sebe, pa je dobro imati podsjetnik.

*U tekstu su izneseni osobni stavovi i savjeti autora koji se ne mogu ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Savjeti.hr-a. Savjeti.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst, u prvome odlomku prenesenog teksta. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.

Ako želite još zanimljivih poslovnih i životnih savjeta, prijavite se na naš dvomjesečni newsletter.