kućne biljke
Izvor: Freepik
CVIJEĆE

Kućne biljke koje nećete tako lako "ubiti"

Ako ste jedni od onih kojima sve bilje i cvijeće uvene nakon nekoliko tjedana jer nema vremena za brigu o njemu, ne očajavajte! Naime, postoje biljke koje ne traže mnogo znanja niti pažnje te mogu preživjeti skoro sve uvjete i vašu „nebrigu“.

Da se razumijemo, sve kućno bilje zahtjeva različit tretman ljeti i zimi, pa su to osnovne stvari na koje ipak morate pripaziti. Tako ljeti izbjegavajte ostavljati "svoje zelenje" na prozoru uz jako sunce, čime ćete smanjiti mogućnost isušivanja. Zimi je pak bolje većinu bilja primaknuti dnevnom svjetlu i umjerenoj toplini, no izbjegavati blizinu radijatora jer će ga i ta toplina isušiti. Da, nije lako "ugoditi" tim biljkama!

Većini biljaka odgovaraju svijetli hodnici i prostorije s nižom temperaturom od 16 do 20ºC. Za biljke koje cvjetaju potrebno je s vremena na vrijeme osigurati odgovarajuća gnojiva, najčešće tekuća koja se dodaju prilikom zalijevanja. Većini biljka će biti dovoljno da se zalijevaju jednom tjedno. Ne treba pretjerivati, posebno kada su u pitanju kaktusi. Zrak u prostorijama je suh i zbog toga je dobro povremeno bilje prskati vodom i brisati prašinu s listova.

Donosimo vam šest najotpornijih biljaka koje će uljepšati vaš dom, a nećete ih uspjeti tako lako "ubiti".

Filodendron

Filodendroni su jedna od najlakših sobnih biljaka za uzgoj. Postoji više od 400 različitih vrsta filodendrona koji su prava mala postrojenja za pročišćavanje zraka. Mogu biti uspravni ili viseći i puzeći, a najveća razlika očituje se u obliku i izgledu listova, koji su obično veliki, zeleni i sjajni. O njemu je vrlo jednostavno skrbiti jer uspijeva čak i u tamnijim prostorijama, a dovoljno ga je zalijevati jednom tjedno. Ako preraste svoj lonac, bilo bi ga dobro presaditi, a ako želite da vam se razmnožava, možete to napraviti s pomoću reznica. 

Filodendron može stajati čak i vani, no zimi ga je jedino potrebno zaštititi od jakog vjetra. 

Kaktusi

Bez obzira na vrstu koju izaberete, kaktusi su biljke koje je najjednostavnije održavati. Sve što je potrebno je da ih zalijete svakih nekoliko mjeseci. Možete ih postaviti na policu ili unutarnju stran prozorske klupčice. Osim što ih možete duže ostaviti bez vode i ne trebaju previše svjetla, ove biljke nisu previše ovisne ni o temperaturi. Najvažnije je da ona ne ide ispod 15-ak stupnjeva pa ih možete uzgajati i u dnevnoj sobi i hodniku.
Kaktusi su raznih veličina i oblika pa ih zasaditi i u grupicama i u svom domu možete imati pravi mali vrt. Većina ovih biljaka je niskog rasta i ne zauzima mnogo prostora te su vrlo zahvalne kao sobne biljke. Bilo da su veliki ili mali, uvijek su originalni, dekorativni, a posebnu vrijednost imaju kada procvjetaju.

Fikus Benjamin

Popularan zbog jednostavne estetike sitnih listića, fikus Benjamin jedna je od omiljenih kućnih biljaka. Kao i Filodendron, poznata je po tome što poboljšava kvalitetu zraka u zatvorenom prostoru. Što se pak tiče održavanja, dovoljno ga je zaliti jednom tjedno.

Mana ove biljke je što je osjetljiva na premještanje pa svaka promjena položaja može rezultirati opadanjem listova. Najviše će mu odgovarati ako ga smjestite na svijetlo mjesto ili poziciju s indirektnom svjetlošću. To bi mogao biti pod ili niski stalak  postavljen uz prozor. Benjamin inače preferira temperaturu od 10 do 15 stupnjeva Celzijusa.

Njegovi sjajni listovi rastu u raznim bojama i uzorcima. Iako je ovaj rođak jestive smokve tropska biljka, preživljava u najrazličitijim uvjetima.

Aloe vera

Spada u porodicu kaktusa pa tako i u biljke koji zahtijevaju minimalnu pažnju. Postavite ju na svijetlo, sunčano mjesto, zalijevajte svaka dva do tri tjedna i bit ćete nagrađeni arsenalom biljne moći za umirivanje opeklina od sunca, blijeđenja tamnih mrlja te hidratizaciju kože. A sve to uz tako malo uvjete koje morate zadovoljiti!

Tijekom zimskih mjeseci kad su svi metabolički procesi biljke usporeni, treba se zalijevati jednom mjesečno. Odnosno, možete ju zaboraviti na 30 dana, a ona će i dalje pokazivati znakove života!

Važno je da lonac ili teglica imaju na dnu rupice kroz koje može otjecati višak vode kako korijen ne bi istrunuo. Tada biljka daje vrlo razvodnjen gel te postaje vlažna, mlitava i naborana što je znak nepravilnog zalijevanja. Zbog sposobnosti zadržavanja vode u listovima, stabljici ili korijenu Aloe vera je idealan izbor za svakoga jer zaista nije zahtjevna za održavanje. Posebne boje i oblici čine da poneki izgledaju kao da pripadaju nekom drugom planetu, no ove neobične vrste će sigurno dodati osobnost i prepoznatljivost u vašu kolekciju vrtnih ili kućnih biljaka.

Zlatni puzavac

Zlatni puzavac, Epipremnum Aureum, jedna je od najizdržljivijih i najotpornijih biljaka koje možete imati u stanu. Ove viseće krasotice su vrlo zahvalne biljke koje nisu previše izbirljive oko količine svjetla i vode. U slučaju da im okoliš ne odgovara, to će vam signalizirati žutom bojom svojih listova – tada ih samo pokušajte prenijeti na neko svjetlije mjesto ili im smanjite količinu zalijevanja. Nije li dobro imati biljku koja vam govori što joj treba?!

Ubrzo nakon preseljenja trebale bi se oporaviti i vratiti se na svoj poznati zeleni sjaj. Zalijevajte ga jednom u 10-ak dana, a ako je posađen u posudi s rupicama na dnu, možete ga staviti u veću posudu s vodom i pustiti ga tako pet do 10 minuta da upije vodu kroz te rupice.

Aglaonema

Predivna, ali često podcijenjena biljka, porijeklom iz tropskih i suptropskih dijelova Azije. Aglaonema je zbog svoje nezahtjevne prirode idealna za početnike ali i za one s malo vremena za brigu o kućnom bilju. Ne samo da krasi mnoge domove, već vrlo često krasi i stubišta zgrada, pa i bolnice i razno razne poslovne prostore. To nije slučajnost, jer može živjeti u širokom rasponu osvjetljenja, uz to što nije osjetljiva i teška za održavanje.

Zahvalna je za imati kod kuće upravo zato što može boraviti u prostoru ograničenog osvjetljenja – zato pripazite da ju ne stavite na direktnu sunčevu svjetlost koja joj vrlo brzo može oštetiti listove. Što se tiče zalijevanja, preporučuje se da ju se zalije s vremena na vrijeme – kad primijetite da joj je tlo suho. Dok zalijevate vašu Aglaonemu, pobrinite se da voda prođe kroz sve dijelove posude i zalijevajte sve dok višak vode ne krene curiti van iz posude. Povremenom bi s biljke trebalo obrisati prašinu te joj dodati tekuću prihranu koja se za ljetnih mjeseci koristi dva puta mjesečno.

Čitajte i druge tekstove autorice Sanje Bubalo koja piše prvenstveno o biznisu i financijama, ali ima i korisne životne savjete.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst, u prvome odlomku prenesenog teksta. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.

Ako želite još zanimljivih poslovnih i životnih savjeta, prijavite se na naš dvomjesečni newsletter.

*U tekstu su izneseni osobni stavovi i savjeti autora koji se ne mogu ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Savjeti.hr-a. Savjeti.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.