balkon pun cvijeća
Izvor: Freepik
Petra Ladan
CVJETNA RAPSODIJA

Koje cvijeće odabrati za balkon i biti siguran da će preživjeti ljeto?

Za ljubitelje cvijeća ljeto je uvijek dvosjekli mač, jer imaju priliku uživati u njihovom najljepšem i najraskošnijem izdanju, no, s druge strane velike, vrućine nose svoje izazove, pa se s pravom pitaju - koje cvijeće odabrati za balkon i biti siguran da će preživjeti ljeto. Ljeto je i vrijeme godišnjih odmora, pa oni koji nemaju kome ostaviti "rascvjetani balkon" na brigu, u problemu su hoće li se cvijeće posušiti dok su na odmoru.

U tim je slučajevima uvijek najbolje odabrati cvijeće koje je izdržljivo, voli sunce i ne zahtijeva previše vlage. I izbor posude za cvijeće može biti od ključne važnosti. Visoke posude dobre su za biljke s dubokim korijenjem kao što su ruže ili lavanda, dok za biljke s plitkim korijenom, poput zimzelenog bilja ili bršljana, birajte manje posude. Pobrinite se da sve posude imaju rupe za drenažu kako bi se izbjeglo natapanje vodom u slučaju pljuska. Ovih pet cvjetnih ljepotica naša su preporuka za uživanje u cvijeću čitavo ljeto!

Lavanda

Raste na suncem okupanim poljima Provanse, pa zašto onda ne bi i na vašem balkonu. Doduše, treba napomenuti da uzgoj lavande na balkonu nije jednostavan, jer traži pažljivu njegu. Za početak, posadite je u duboku posudu, s odvodnim rupama za drenažu jer ne voli zadržavati vlagu. Lavanda voli izravno svjetlo i nemojte je pretjerano zalijevati jer podnosi i malo suše uvjete. Pustite da se zemlja lagano osuši prije ponovnog zalijevanja. Lavanda će vam cvjetove dati u lipnju, a osim što prekrasno miriše i izgleda, super je sredstvo za "tjeranje" komaraca, pa ćete od nje imati višestruku korist.

Pelargonije

Pelargonija je biljka koju najčešće viđamo na balkonima i to s razlogom. Nije zahtjevna za održavanje, a ako tražite biljke koje će cvjetati cijelo ljeto bez previše muke, onda su ove ljepotice idealne. Ima nekoliko vrsta pelargonija, a vrlo su atraktivne one viseće, kao i mirisne pelargonije koje su specifične po svojem lišću s eteričnim uljima. Vole izravno sunce, a - premda im treba vode (najbolje ih je zalijevati svako jutro vodom sobne temperature) - dobro će podnijeti i vaš godišnji odmor, tj. razdoblje suše, ako nećete imati kome ostaviti na brigu ovo cvijeće. Ljeti ih svaka dva tjedna treba prihranjivati tekućim gnojivom za cvjetnice. Kako bi ljepše cvjetale, redovito im obrezujte odumrle izbojke i lišće.

Petunije

Vole vrućinu i svjetlost te ih ne treba pretjerano zalijevati, pa su idealne za balkone u toplom dijelu godine. Oko njih nema puno brige - stavite ih na sunčano mjesto i, uz zalijevanje jednom dnevno s malo vode, bit će dovoljno tek ukloniti uvenule cvjetove. Ako ih previše zalijete, mogle bi manje cvjetati, tako da tu budite oprezni.

Jasmin

Osim što prekrasno miriše, jasmin će stvoriti i hlad na balkonu, pa je super rješenje za zaštitu od znatiželjnih pogleda. Najčešće viđamo bijeli jasmin, koji brzo raste i grmolik je, pa ga posadite u veliku teglu i osigurajte mu potporanj. Jasmin traži više vode, pa neka zemlja u koju je posađen uvijek bude vlažna. Kako bi vam na ljeto raskošno cvjetao, sad je krajnje vrijeme (idealno u rano proljeće) da ga podrežete.

Tratinčice

Iako smo ih naviknuli gledati na livadama i u vrtovima, tratinčice je moguće uzgajati i u lončanicama na balkonima. Pri tome je važno da ih posadite u duboke tegle, kako bi mogle razgranati korijenje i da tegla ima protok vode, kako se voda ne bi zadržavala i uzrokovala truljenje korijenja. S obzirom na to tratinčice vole kišnicu, pobrinite se da ih ne zalijevate izravno vodom iz slavine, nego odstajalom vodom. Ako, pak, želite biti u trendu, birajte tratinčice bijelih i žutih cvjetova.

*U tekstu su izneseni osobni stavovi i savjeti autora koji se ne mogu ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Savjeti.hr-a. Savjeti.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst, u prvome odlomku prenesenog teksta. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.

Ako želite još zanimljivih poslovnih i životnih savjeta, prijavite se na naš dvomjesečni newsletter.