Razgovor za posao
Izvor: Freepik
RAZGOVOR ZA POSAO

Koje teme ne spominjati u intervjuu s potencijalnim poslodavcem?

Malo tko će reći da mu razgovor za posao nije stresan. Kratka je to prilika da se željenom poslodavcu predstavite u najboljem svjetlu, a koliko god da ste razgovora ostavili iza sebe, niti jedan sljedeći neće biti jednak. Neki su kandidati na razgovorima mirniji, drugi se pak bore s velikim stresom i svako neočekivano pitanje izbaci ih iz takta. Što reći, kako se najbolje prezentirati i doći korak bliže poslu iz snova?

Samo o vama ovisi kakav ćete prvi, a onda potom i drugi dojam ostaviti. Način na koji ste se obukli, kako sjedite, koliko ste samouvjereni ili pak nervozni, kako ćete se predstaviti - sve to priča priču osobi koja sjedi preko puta vas.

Iako možda ne postoji savršen savjet za vas što možete reći i „osvojiti“ svog potencijalnog poslodavca, mi ćemo vam savjetovati što bolje ne reći i koje teme preskočiti na ovom važnom intervjuu.

Ne govorite loše o prethodnom poslu i poslodavcu

Iako ste možda s prošlog radnog mjesta pobjegli glavom bez obzira, a šef vam je bio, blago rečeno, grozan, to mišljenje zadržite za sebe. Neutralnim odgovorom zašto napuštate prethodno zaposlenje postići ćete pun pogodak. Pokazat ćete poslodavcu da ste profesionalac koji neće ocrniti njega niti njegovu tvrtku.  Ako vas pita zašto želite otići s trenutnog radnog mjesta, najbolje je odgovoriti da, iako ste tamo bili zadovoljni, nema prostora za napredovanje te stoga tražite nešto drugo. Naime, iskrenost se ne isplati baš uvijek, posebno ako je potkrijepljena sočnim, ne baš laskavim pridjevima za vašeg trenutnog šefa i kolege.

Ne govorite negativno niti o sebi

Moguće je da će vas potencijalni poslodavac pitati da nabrojite neke svoje mane, ali pokušajte elegantno zaobići ovo pitanje. Krenete li govoriti sami protiv sebe, možda ćete reći i nešto što ne biste trebali i date si negativne bodove. Ne spominjite da ste skloni kašnjenju, da ne volite rad pod pritiskom, da imate problema s autoritetom, da vam engleski malo šteka u govoru. Možda nešto niste postigli, možda u nečemu niste uspjeli, ali ne morate to i priznati. Držite se onoga što vam ide, a sve ostalo ćete i tako „pohvatati“ putem. Nitko ne želi radnika koji ne vjeruje u sebe i nije pouzdan.

„Ne znam“

Postavljeno vam je pitanje koje stvarno niste očekivali. Nemojte odgovoriti s "ne znam". Dajte si par sekundi i pokažite sposobnost svog kritičkog razmišljanja i snalaženja u nepredvidivim situacijama. Slobodno tražite malo vremena da razmislite ili pitajte za dodatne informacije kako biste mogli odgovoriti, ali nikako nemojte reći „ne znam“. Ne znam ne daje nikakvu sliku o vama osim da ne možete smisliti nikakav odgovor.

Kada ću moći na godišnji i koje su sve pogodnosti posla?

Možda vas budući poslodavac zatraži da vi sada njega pitate sve što vas zanima o radnom mjestu. Izbjegnite pitati kada ćete moći koristiti godišnji odmor, koliko dana godišnjeg odmora ćete imati na raspolaganju, imate li neke dodatne pogodnosti, regres, božićnice i slično. Neki kažu da ne bi trebalo postaviti niti pitanje vezano uz plaću, osim ako se to ne potegne za vrijeme razgovora. Na primjer, poslodavac vas sam može pitati koliku plaću očekujete, pa onda možete iskoristiti priliku i reći svoja razmišljanja. Pitanja o godišnjem i nekim bonusima u poslu nisu nikakav bauk niti su zabranjena, ali možete reći da se veselite što ćete te teme otvoriti na idućem razgovoru. Time pokazujete da ste sigurni u sebe, a ne stvarate pritisak da odmah saznate ono što, ustvari, nema pretjerane veze s poslom.

Sleng

Svi u svakodnevnom životu koristimo neki sleng i poštapalice, no njima nije mjesto na poslovnom razgovoru. Potencijalnom šefu nemojte reći „kužite“ ili “kaj“, a ako imate određenu poštapalicu, npr. „mislim“, trudite se osvijestiti da je koristite i izbacite je iz početka svake rečenice. To ćete najlakše postići ako jednostavno usporite. Nemojte govoriti previše brzo. Razmislite nakon svakog postavljenog pitanja te odmjereno odgovorite. Trudite se biti glasni (ne preglasni) i razgovijetni. 

Pripremljeni odgovori i klišeji

Naravno da će se većina ljudi poslužiti internetom i istražiti koja su to pitanja najčešće postavljena na razgovorima za posao. Na ta pitanja imat ćete ponuđene i „najbolje“ odgovore, a imat ćete vremena pripremiti ih i sami No pazite da ne upadnete u zamku tih pripremljenih i napamet naučenih odgovora. Kada poslodavcu izdeklamirate u dahu sličan odgovor kao četiri kandidata prije vas, nećete se baš svojim mišljenjem i snalažljivošću istaknuti u masi, a upravo to vam je cilj.

Nebitne osobne informacije

Ponekad će vas poslodavac pitati nešto osobno o vama, možda ponešto o vašim interesima i hobijima. Tu možete iskoristiti priliku da ostavite dobar dojam, posebno ako vaši hobiji pričaju neku zanimljivu priču o vama. Budite kratki, sažeti i zanimljivi u svojim opisima. 

No, ako nitko nije pokazao interes, priča o vama ne treba ugledati svjetlo dana, iako vi vjerujete da bi baš ona mogla biti presudna za dobivanje posla. Dakle, osobne detalje, preširoke i predugačke priče, svoje stavove i misli o stvarima koje vas nitko nije zatražio, bolje je u potpunosti preskočiti. Razgovor za posao nije ni vrijeme ni mjesto da se pohvalite gdje ste sve putovali, koliko brzo trčite i da znate plesti.

Pitanje „Čime se tvrtka bavi?“

Na kraju razgovora poslodavac vas može pitati imate li vi nekih pitanja. Tu se svakako savjetuje da ne odgovorite s: "Nemam". Trebali biste pokazati zanimanje i znatiželju. No nemojte da vas manjak istraživanja odvede na put na kojem ćete pitati čime se tvrtka, u koju ste došli na razgovor, bavi. Jer to je pitanje na koje vrlo lako možete dobiti odgovor uz nekoliko klikova mišem, pa je zaista poražavajuća činjenica doći na razgovor za posao u tvrtku o kojoj ne znate apsolutno ništa. Još je strašnije to priznati i to na samom kraju razgovora na kojem ste možda do sada ostavili dobar dojam. Dakle, svakako se informirajte gdje idete, što ta tvrtka radi, a ako slučajno niste, razgovor za posao nije pravo vrijeme da pitate.

Imate u životopisu

Naravno da ste poslali životopis i da ga je vaš potencijalni poslodavac pročitao, kao i desetke ostalih. Ako vas nešto pita na razgovoru za posao, o vašim prethodnim zaposlenjima ili obrazovanju, najgore što možete je odgovoriti da mu piše u životopisu. Djelovat ćete bahato i nezainteresirano te nećete postići ništa osim da poslodavac dobro razmisli koliko je osobi preko puta njega uopće stalo kako će se predstaviti. Što god da je u životopisu, na vama je da to ponovite usmeno ako vas pitaju, naravno, uz pojašnjenja, vlastite komentare i slično. 

Čitajte i druge tekstove autorice Sanje Bubalo koja piše prvenstveno o biznisu i financijama, ali ima i korisne životne savjete.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst, u prvome odlomku prenesenog teksta. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.

Ako želite još zanimljivih poslovnih i životnih savjeta, prijavite se na naš dvomjesečni newsletter.

*U tekstu su izneseni osobni stavovi i savjeti autora koji se ne mogu ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Savjeti.hr-a. Savjeti.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.