printer
Izvor: Freepik
Antonio Milanović
PREDNOSTI I NEDOSTACI

Kako odabrati printer

Printer je jedan od onih uređaja koji je postao neophodan za veliki dio kućanstva. Kako je printer uređaj koji se ne kupuje često, ako planirate kupiti printer, a imate puno dilema koji kupiti, uz pomoć ekipe iz tvrtke Alfabet koja se bavi nabavkom tonera i uredskog materijala donosimo vam nekoliko savjeta na što obratiti pažnju pri kupnji.

Postoji nekoliko vrsta printera - laserski, ink jet (tintni). A ako tražite idealan za vas, onda je to onaj koji vam najbolje koristi. Ako ga koristite kod kuće, preporučuje se ink jet koji je namijenjen za manje mjesečnog printanja, jeftiniji je, ali je potrošni materijal po stranici skuplji. 

Cijena printera prvenstveno ovisi o tehnologiji ispisa (laserski ili ink jet), a zatim o drugim mogućnostima - ima li scanner ili ne, ima li ADF na scanneru, ima li duplex print, LCD ekran, podržava li mrežu, koristi li ink tankove...

Greške prilikom odabira printera

Prilikom kupovine printere najčešće se griješi u tome što se odabire printer koji korisniku nije potreban ili nije 100 posto iskoristiv. Tu veliku ulogu treba imati trgovac koji zna postaviti pitanja i predložiti kupcu ono što mu je potrebno.

Održavanje printera

Laserski printeri ne zahtijevaju pretjerano održavanje, osim za zamjenu uzimača papira ako je potrebno. Ink jet printeri se održavaju printanjem (da se tinta ne osuši) i treba mijenjati tonere. Dakle, i kod jednog i kod drugog nema puno održavanja osim rješavanja eventualnih kvarova.

Prednosti i nedostaci

Laserski printeri su skuplji, ali nema potrebe često mijenjati toner. Može se isprintati puno više stranica, ali su veliki pa zauzimaju dosta mjesta. 

Ink jet, odnosno tintni printeri su povoljniji, ali treba ih koristiti barem jednom tjedno da se toner ne bi posušio, a samim time se toner troši pa ga treba mijenjati. 

Ako želite još zanimljivih poslovnih i životnih savjeta, prijavite se na naš dvomjesečni newsletter.