liječnik
Izvor: Thirdman/Pexels
Antonio Milanović
DOBRO JE ZNATI

Kako promijeniti liječnika

Pravo na izbor liječnika je osnovno pravo svakog pacijenta, no kao i svako pravo ima određene uvjete pod kojima ga je moguće ostvariti. Stoga ako razmišljate o promjeni liječnika obiteljske medicine, ginekologa, pedijatra ili zubara pročitajte kako to možete učiniti.

Kako promijeniti liječnika?

Prilikom odabira drugog liječnika provjerite ima li mjesta za upis novih pacijenata. Kada ste to provjerili, trebate osobno otići u ordinaciju 'novog' liječnika i svakako ponijeti zdravstvenu iskaznicu. U toj ordinaciji ćete kao osigurana osoba ispuniti i  potpisati Izjavu o izboru ili promjeni izabranog liječnika. U roku od deset dana vi postajete i službeno njegov pacijent i možete se kod njega liječiti na teret HZZO-a. 

Postupak je isti neovisno o djelatnosti liječnika.

Izbor liječnika u pravilu se vrši prema mjestu prebivališta u najbližoj zdravstvenoj ustanovi, te se nakon proteka razdoblja od godine dana od posljednjeg provedenog izbora liječnika ima pravo promijeniti prethodno izabranog liječnika.

Također, na web stranici Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje možete pronaći popis svih ugovorenih timova zdravstvene zaštite u RH.

- Kliknete na rubriku Obvezno zdravstveno osiguranje, zatim na rubriku Ugovoreni sadržaj zdravstvene zaštite u RH, a onda bi vam se trebao pokazati popis ugovorenih timova zdravstvene zaštite u RH - poručuju iz HZZO-a.

Razlozi za promjenu liječnika

Pravo na promjenu liječnika imate samo iz određenih razloga:

  • ako ste promijenili mjesto stanovanja
  • ako namjeravate izbivati dulje od tri mjeseca iz mjesta stanovanja
  • ako je vaš izabrani liječnik prestao s radom, promijenio sjedište ordinacije ili prestao biti ugovorni doktor Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO)
  • ako vaš izabrani liječnik u skrbi ima više osiguranih osoba od propisanog maksimuma
  • ako je između vas i izabranog liječnika nastao poremećaj međusobnih odnosa koji onemogućuje daljnje liječenje.

Koji je postupak?

Osigurana osoba vrši promjenu izabranog liječnika popunjavanjem podataka na Izjavi koju preuzima u ordinaciji liječnika za kojeg se opredjeljuje. Podatke na tiskanicu izjave unosi i izabrani liječnik, te ih ovjerava potpisom i pečatom zdravstvene ustanove, odnosno ordinacije.

- Ovjeru podataka iz Izjave provodi područna služba, odnosno regionalni ured HZZO-a nadležan prema sjedištu ordinacije novoizabranog liječnika koji je tiskanicu izjave dostavio. Nakon provedene ovjere podataka o izboru, odnosno promjeni izabranog liječnika područna služba, odnosno regionalni ured HZZO-a dostavljaju jedan primjerak ovjerene izjave izabranom liječniku, a jedan primjerak dotadašnjem izabranom liječniku, odnosno zdravstvenoj ustanovi za izabranog liječnika njezinog radnika - objašnjavaju u HZZO-u.

Može li vas liječnik odbiti?

Izabrani liječnik može odbiti izbor osigurane osobe samo u slučaju da ima u skrbi maksimalan broj osiguranih osoba utvrđen općim aktom HZZO-a.
Za opću odnosno obiteljsku medicinu to je broj od 2125 osiguranih osoba, a za pedijatriju 1190 osiguranih osoba. Za dentalnu zdravstvenu zaštitu 2375, a za zdravstvenu zaštitu žena 9000. Može odbiti i ako između izabranog liječnika i osigurane osobe postoji poremećaj međusobnih odnosa koji onemogućuju provedbu liječenja.

*U tekstu su izneseni osobni stavovi i savjeti autora koji se ne mogu ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Savjeti.hr-a. Savjeti.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst, u prvome odlomku prenesenog teksta. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.

Ako želite još zanimljivih poslovnih i životnih savjeta, prijavite se na naš dvomjesečni newsletter.