kuhanje
Izvor: Freepik
Antonio Milanović
SVE SE MOŽE

Može li invaliditet biti prepreka za bavljenje kuhanjem?

Osobe s invaliditetom ne mogu kuhati, to je preopasno za njih. Ovo je česta i besmislena predrasuda, jer ne samo da mogu kuhati nego mogu biti i pravi profesionalci. Kako? To nam otkriva Sanja Hudolin iz Čabra koju ni cerebralna paraliza nije spriječila da postane izvrsna kuharica, a koje nam je zanimljivosti otkrila pročitajte u nastavku.

Može li invaliditet biti prepreka za bavljenje kuhanjem?

Nažalost može, sve je zapravo sklop u glavi, cijeli život nas zapravo uče da smo osobe s posebnim potrebama pa čak i mi sami razvijemo stigmu o našem invaliditetu. Kuhanje je samo po sebi zaista zahtjevno, pogotovo u početku, bili s invaliditetom ili ne. Što više vremena prolazi čovjek se počne osjećati sigurno u sebe. Moj najveći strah u kuhinji je bio oštar nož, zapravo sam se češće porezala s tupim nego s oštrim nožem. Da bi kuhanje bilo što manje zahtjevnije za osobe s invaliditetom prvo treba dobro proučiti recept, narezati sve namirnice zatim je sve lakše, da bi sve prošlo s manje frustracija sve vam treba biti na dohvat ruke.

Kako si prilagoditi prostor za kuhanje ako si osoba s invaliditetom?

Prostor mora biti kao i u svakoj kuhinji uredan i čist, radna ploha bez nepotrebnih ukrasa jer vjerujem kada se “bacite” na rezanje treba vam prostora jer jednostavno funkcioniramo drugačije. U redu je koristiti trikove, pridržavati povrće vilicom, a ne rukom ako su problemi s rukom jači. Ako vam je teško ili ne možete stajati sve prebacite za stol. Treba si sve od početka olakšati. Lakše i brze je raditi i ako vam je sve potrebno za kuhanje u blizini štednjaka jer je i pritisak onda manji zbog organiziranosti.

Što biste savjetovali osobama s invaliditetom koje se žele okušati u kuhanju? Kako pobijediti strah?

U današnje vrijeme u trgovinama ima mnogo vrsta zamrznutog povrća. Zaista sam se bojala rezati luk, bio mi je nezgrapan i to je bilo prvo povrće na koje sam se baš porezala, vidjela sam da ga sada ima za kupiti zaleđenog. Svaka preporuka da si tako olakšate rad u kuhinji, a ako zaista sve želite sami postoje jako dobri kuhinjski aparati koji stižu u pomoć što se tiče povrća. A što se tiče mesa svaki dobar mesar će narezati po vašoj volji tako da zaista jedino treba vjerovati u sebe.

Koji aparati mogu olakšati kuhanje osoba s invaliditetom?

Multipraktik, moje prvo rješenje za sve. Povrće se samo oljušti i multipraktik odradi svoj posao do konzistencije koja vam treba. Zatim friteza na vrući zrak, jako praktično za termičku obradu i bez puno čišćenja jer ipak onaj koji kuha nažalost i čisti a friteza na vrući zrak olakšava obradu i ono čišćenje nakon. Ako netko želi mijesiti kuhinjski robot je također dobro rješenje za taj dio posla.

S kojim jelima početi?

Iz svog iskustva znam da je najlakše započeti s pastom i nekim umakom od rajčica ili napraviti jednostavnu carbonaru. Što se tiče olakšavanja kuhanja na dulji period i malo jačih jela preporučila bih gulaš, grah variva ili neki mesni ragu koji možete napraviti u većoj količini za 3 dana. Na primjer radite gulaš i jedan dan ga poslužite s paštom, drugi dan s pire krumpirom ili nekim njokima a treći dan u ostatke skuhate rižu i imate rižoto. Važno je samo upoznati se s receptom i vjerovati u sebe.

Za kraj bih napisala da nema ništa bolje nego kada sami napravite odlično jelo. Nemojte posustati na neki neuspjeh u kuhinji. Da li to bila neka obična porezotina ili zagorjela riža. Svakako svaki kuhar se porezao, opekao ili mu je izgorjela riža. Treba biti uporan i vjerovati u sebe jer ako znaš kuhati nikada ne ćeš biti gladan.

*U tekstu su izneseni osobni stavovi i savjeti autora koji se ne mogu ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Savjeti.hr-a. Savjeti.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst, u prvome odlomku prenesenog teksta. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.

Ako želite još zanimljivih poslovnih i životnih savjeta, prijavite se na naš dvomjesečni newsletter.