Računi za električnu energiju
Izvor: Freepik
KOMUNALIJE

Pokušajte smanjiti svoje račune za električnu energiju

Računi za električnu energiju u mnogim su kućanstvima znatan izdatak za režijske troškove. Električna energija potrebna nam je za kuhanje, glačanje, grijanje tople vode, rasvjetu… U brojnim domovima nerijetko je zimi i najskuplja stavka ako se grijete na struju. Budući da je u posljednje dvije godine električna energija znatno i poskupjela, Vlada je uvele subvencije da računi ipak ne odu u „nebo“ pa svi plaćamo manje iznose.

Donosimo vam nekoliko savjeta kako ipak možete i sami utjecati na potrošnju i iznose računa i to minimalnim angažmanom koristeći uređaje pametno, a provedbom mjera racionalnog korištenja električne energije u kućanstvu će se vrlo brzo osjetiti rezultati u obliku novčanih ušteda.

Kod kupovine uređaja

Prije svega, ako tek kupujete neki od uređaja zapamtite da odabir odgovarajućeg uređaja može doprinijeti kasnijem racionalnijem korištenju i smanjenje troškova za potrošenu električnu energiju u cijelom životnom vijeku uređaja. Prilikom nabave novog uređaja, potrebno je stoga obratiti pažnju na:

  • veličinu uređaja s obzirom na broj korisnika (članova kućanstva),
  • vrstu uređaja s obzirom na učestalost korištenja,
  • razred energetske učinkovitosti uređaja.

Iskoristite dnevne tarife

Način kako koristite uređaje i vrijeme kada ih koristite značajno mogu utjecati na potrošnju stoga preporučujemo da, uređaje koje možete, koristite za vrijeme trajanja niže tarife, odnosno noću.
Ovisno o vrsti tarife, postoje različite cijene za jednaku količinu električne energije. Kakvu tarifu imate u svom kućanstvu i isplati li vam se prijeći na drugu tarifu možete provjeriti na stranicama HEP-a.

  • zimsko računanje vremena: Viša tarifa 7-21 sat, Niža tarifa 21-7 sati
  • ljetno računanje vremena: Viša tarifa 8-22 sata, Niža Tarifa 22-8 sati;

Savjeti kako štedjeti na svakom uređaju

Osim što na potrošnju možete pripaziti kada koristite uređaje, vodite računa i da raspored uređaja u prostoriji  utječe na njegovu potrošnju. Donosimo vam savjete kako možete uštedjeti na računima za struju malom pažnjom kako koristite električne uređaje u kućanstvu:

Hladnjak

Kako bi hladnjak radio učinkovito, važno je ostaviti razmak oko 10 cm od zida te svakih pola godine očistiti prašinu sa stražnje rešetke. Ne stavljajte hladnjak u blizini izvora topline niti na direktnoj sunčevoj svjetlosti. Sloj leda u hladnjaku ima izolacijski učinak pa zaleđivanje rashladnih ploča uzrokuje dodatnu potrošnju električne energije. Za svaki stupanj povećanja temperature u hladnjaku uštedjet ćete šest posto potrošnje električne energije hladnjaka.

Važno je također da ne pretrpavate hladnjak hranom i da pazite na temperaturu. Naime, standardna temperatura čuvanja zamrznute hrane je minus 18˚C, a ako smanjite temperaturu za jedan Celzijev stupanj, možete smanjiti potrošnju energije i do pet posto. 

Perilica rublja

Perilice rublja koriste najviše energije za zagrijavanje vode. Kako bi uštedjeli na računima za električnu energiju preporučeno je prati rublje na 30˚ ili 40˚. Odaberite perilicu većeg kapaciteta jer se smanjuje broj ciklusa, odnosno u perilicu stane veća količina rublja u jednom pranju i troši se manje električne energije. Namještanjem centrifuge na 1600 okretaja po minuti kod sušenja odjeće možete uštedjeti i do 30 posto električne energije.

Kupnja - kod kupnje perilice za rublje, prednost dajte uređajima koji su označeni višim stupnjem energetske učinkovitosti.

Korištenje - perilicu uvijek punite do dopuštene količine rublja (prema preporukama proizvođača) koristite ciklus ekonomičnog pranja. Upotrebljavajte ona sredstva koja su učinkovita na nižim temperaturama, a češće provjeravajte filter perilice i redovno ga čistite.

Perilica suđa

Pranjem suđa u perilici troši se oko 50 posto manje električne energije i do 80 posto manje vode nego kod ručnog pranja. Uključite perilicu kad je u potpunosti puna te provjeravajte filtere i razinu soli u perilici kako se ne bi nakupljao kamenac na grijaćim površinama što dovodi do smanjenja učinkovitosti. Perilicu koristite na temperaturi od 50 °C do 65 °C. Kako biste racionalno koristili električnu energiju pri upotrebi perilice posuđa, koristite program pranja prema vrsti posuđa prema uputama proizvođača. Posuđe složite na police perilice tako da je prostor dobro popunjen.

Sušilica rublja

Za sušilicu rublja vrijede jednaka pravila kao i za perilicu rublja, ali ne zaboravite da vrijeme rada sušilice ovisi o ostatku vlage u rublju nakon centrifugiranja u perilici. Dakle rublje prvo dobro ocijedite u perilici, a tek potom ocijeđeno stavite u sušilicu. Osim toga, deblje komade za koje nije važno da budu osušeno brzo i da ostanu mekani osušite na zraku čime će sušilica imati manje zahtjevan posao.

Pećnica

Redovito čistite pećnicu jer zaprljane pećnice troše više energije. Kod pečenja su posebno učinkovite pećnice s ventilatorom (vrućim zrakom) koje mogu uštedjeti do 15 posto energije. Vrata pećnice držite otvorena što kraće jer se pri svakom otvaranju izgubi 20 posto topline. Pećnicu možete isključiti i 10 minuta prije kraja pečenja jer pećnica duže zadržava toplinu te će vaše jelo biti pečeno, a dodatno ćete uštedjeti električnu energiju.

Električni štednjak

Kod kuhanja na električnom štednjaku redovito koristite brzo zagrijavajuće ploču s regulatorom topline. Grijaću ploču isključite prije uklanjanja posude i nikada ne zagrijavajte praznu grijaću ploču. Najučinkovitije su stakleno-keramičke grijaće ploče, nakon njih automatske brzo zagrijavajuće ploče, a tek potom obične električne grijaće ploče.

Žarulje

Standardne žarulje proizvode svjetlo, ali i 90 do 95 posto topline koja nije iskorištena u rasvjetljavanju prostorije, što znači da struju samo djelomično iskorištavate. Štedne žarulje su nešto skuplja investicija, ali s njima ćete uštedjeti i energiju. Zbog minimalne upotrebe energije te žarulje gube bitno manje energije na isijavanje topline, a pritom daju jednaku količinu svjetla. K tome, LED žarulje uopće se ne griju, to je vrsta štednih žarulja koja ne isijava toplinu. U prosjeku štedna žarulja štedi i do 80 posto energije za razliku od "obične". 

Klima uređaji

Nije potrebno rashlađivati prostorije na temperaturu manju od 21 C. Osim što nije dobro za vaše zdravlje, stvara i nepotreban trošak. Redovito održavajte filtere za pročišćavanje zraka te vanjsku jedinicu uređaja za hlađenje.

Grijanje na struju

Električno zagrijavanje stana najveći je trošak. Dobro zabrtvite vrata, prozore i druga mjesta kroz koja odlazi toplina.

Bojleri

Ne zagrijavajte vodu u bojleru na temperaturu veću od 60 °C. Povremeno očistite grijače bojlera od naslaga kamenca.

Čitajte i druge tekstove autorice Sanje Bubalo koja piše prvenstveno o biznisu i financijama, ali ima i korisne životne savjete.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst, u prvome odlomku prenesenog teksta. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.

Ako želite još zanimljivih poslovnih i životnih savjeta, prijavite se na naš dvomjesečni newsletter.

*U tekstu su izneseni osobni stavovi i savjeti autora koji se ne mogu ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Savjeti.hr-a. Savjeti.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.