- Koje cvijeće odabrati za balkon i biti siguran da će preživjeti ljeto?
- Koje teme ne spominjati u intervjuu s potencijalnim poslodavcem?
- Znate li što sve treba sadržavati kutija prve pomoći u vozilu?
- Kako prihvatiti smrt kućnog ljubimca
- Koji kanal je najbolji za oglašavanje biznisa?
- Masaža - zašto si taj užitak treba priuštiti?
- Je li moj TV prevelik za dnevnu sobu?
- I ove će godine najbolje franšize dobiti nagradu!
- Hipohondrija - što je, koji su simptomi i kako (si) pomoći?
- Umjetna inteligencija i pisanje životopisa: što morate znati i je li UI dobro rješenje?
Problem je u materijalu od kojeg je izrađeno ili ga takvim činimo nepravilnim rukovanjem?
Ovo je jedan od onih naslova koji vas natjera da tekst ispod njega pročitate u jednom dahu, ili nikada. U prvu skupinu spadaju zaljubljenici u kuhanje koji prate gastro ponude i trendove, posuđe kupuju na mjesečnoj osnovi, vjeruju komercijalnim preporukama i ne žale vrijeme i novac da svoj kuhinjski prostor redovito osvježavaju novitetima.
Druga skupina su, vjerojatno, oni koji kuhaju samo kada moraju pa za to nužno zlo imaju tek osnovni set tava i lonaca, i dovoljno im je. Ne znaju kako su ga nabavili, dobili na poklon ili naslijedili od roditelja. Ne analiziraju sastav i vrstu materijala od kojeg je izrađeno, niti njegov učinak na zdravlje. Posuđe im je samo sredstvo da dođu do obroka na tanjuru.
Kakogod, više nego ikada u ljudskoj povijesti, na tržištu je dostupan veliki izbor posuđa raznih proizvođača, vrsta materijala, oblika i namjena. Rekli bismo da je ponuda rezultat potražnje. Očito, ljudi ga vole kupovati I poklanjati. Trebate cijeniti i to kada dobijete na poklon neki predmet iz kuhinjskog asortimana, vjerujte da vas ta osoba voli i poštuje jer vam daruje nešto što bi i samome sebi.
Onaj kome je kuhanje ljubav i strast, posvetit će mnogo vremena pravilnom odabiru posuđa. Čak i ako niste od takvih, onda zbog vlastitog zdravlja, vrijeme je da razmišljate o tome u čemu pripremate i poslužujete svoje obroke. Pokušat ćemo kronološki posložiti evoluciju posuđa. Želimo detaljno analizirati sastav, namjenu, prednosti i nedostatke svakog materijala od kojeg se izrađuju posuđe ili kuhinjska pomagala. Za ovaj, prvi dio, predstavit ćemo drvo, materijal od kojeg su nastali prvi kuhinjski predmeti ljudske civilizacije.
Vjerojatno usporedo s drvenim posuđem, nastajalo je i glineno, o čemu ćemo pisati u idućem tekstu.
Hrvati su među onim narodima koji se mogu pohvaliti očuvanjem i njegovanjem višestoljetne kulture i tradicije, materijalne i nematerijalne baštine, ne samo kroz institucije, već i u svakodnevnom životu. Zahvaljujući posvećenosti naših predaka, danas imamo jasnu predodžbu o tome kako se odvijao i razvijao život u urbanim i ruralnim područjima Hrvatske. Kada govorimo o kulturi ishrane, sačuvani su jelovnici i recepture raznih jela hrvatske nacionalne kuhinje. Poznati su materijali, namjena i način izrade posuđa koje se koristilo u našim kućanstvima. Danas je takvo posuđe rijetko zastupljeno u modernim kuhinjama, no ne znači da je i nepoželjno.
Nostalgičari se trude oživjeti njegovu upotrebu, ili barem, sačuvati ga u obliku suvenira i trpezarijskih dekoracija.
I hrvatska, kao i većina drugih tradicija, prepoznaje se u ručno izrađenim kuhinjskim predmetima. Najvjerojatnije su prve žlice, vilice, zdjele i poslužavnici bili izrađeni od drveta. Danas ih nalazimo u muzejima, etno objektima, obiteljskim blagovaonicama naših predaka, u seoskim i gradskim sredinama. Uglavnom, nisu više u upotrebi pa ukrašavaju vitrine, ladice i zidove, no drveno posuđe može naći svoje mjesto i u modernim kuhinjama. Rustikalni štih je privlačan, ali ako nije umrljan masnoćom i izobličen od visokih temperatura. Zato ćemo se ovdje bazirati na upotrebnu vrijednost kuhinjskih predmeta izrađenih od drveta.
Je li upotreba drvenog posuđa opravdana sa zdravstvenog i higijenskog stajališta, i kako takvo posuđe pravilno održavati? Ili, bolje rečeno, kako ga sačuvati od propadanja? Čak i kada se pravilno čisti i skladišti, drveno posuđe ima određeni vijek trajanja. Treba provjeravati je li s vremenom došlo do oštećenja, istrošenosti i napuknuća, i ima li na njemu tragova plijesni. Bez obzira na to što je nastalo od prirodnog i za ljudski organizam neškodljivog materijala, posuđe koje razmnožava bakterije naštetit će nam više nego li npr. plastično ili aluminijsko.
Ako želite koristiti drveno posuđe, poput naših predaka, i unijeti toplinu u vašu kuhinju, slijedite naše savjete.
Prije nego što bacite omiljeni drveni komad u svojoj kuhinji, probajte ga spasiti, uzimajući u obzir sljedećih 10 savjeta:
- Drveno posuđe i pribor zahtijeva naročitu pažnju jer ima otvorene pore koje mogu apsorbirati ulje i hranu te tako razviti bolesti koje se prenose bakterijama, baš kao i kuhinjske daske.
- Nakon uporabe drvenog posuđa, uvijek ga isperite toplom vodom. Ne preporučuje se namakanje u vodi jer će lako razmnožavati bakterije i u budućnosti uzrokovati pukotine u drvenom posuđu, osim ako se radi povremeno dubinsko čišćenje vodom limunom ili octom.
- Drveni pribor ili posuđe se pere nježnom spužvom i neutralnim tekućim deterdžentom za suđe, a zatim posipa granulama krupne soli i istrlja napola prerezanim limunom dok se sol ne otopi. Nakon toga ispere se hladnom vodom i ostavi da se osuši.
- Ili: potopite drveno posuđe ili pribor u toplu vode u koju ste dodali sok jednog limuna. Tako ga namačite 15 do 20 minuta, a zatim isperite i dobro posušite prije ponovnog korištenja.
- Kako biste otklonili mrlje s drvenog kuhinjskog pribora, povremeno ga pospite soda-bikarbonom pa nakapajte limunovim sokom. Zatim čistom krpom istrljajte to područje i ostavite da se osuši na suncu. Na kraju, utrljajte malo ulja kako biste mu vratili sjaj i dugovječnost
- Drvene daske i kuhače možete očistiti i čajem, te jabučnim ili alkoholnim octom kako biste se riješili neželjenih bakterija, mrlja i mirisa. Jednostavno preko noći namočite drveno posuđe i pribor u jednakim dijelovima octa i tople vode. Sutradan ih operite pod mlazom vode i osušite kuhinjskom krpom.
- Ako navedene metode na daju rezultate, upotrijebite nježni brusni papir. Njime se uklanja gornji sloj koji je prekriven mrljama i bakterijama i otkriva svježe drvo. Zatim pribor premažite nekim jestivim uljem i ostavite 20 minuta pa obrišite čistom krpom ili ubrusom.
- Ne preporučuje se stavljanje drvenog posuđa u perilicu posuđa jer funkcija brzog sušenja može oštetiti površinu posuđa.
- Nakon čišćenja drvenog pribora, preporučuje se da ga prije odlaganja obrišete čistim ručnikom.
- Bonus savjet za one koji žele da njihova pomagala, osim što lijepo izgledaju, lijepo i mirišu: čistu krpu umočite u kokosovo ulje i prebrišite drveni pribor i daske. Ostavite ih tako 24 sata ili ih stavite u pećnicu na 180 stupnjeva na dvije minute. Ovaj postupak će zaštititi vaš kuhinjski pribor od pukotina i iskrivljenja, ali i naglasiti njegovu prirodnu boju i dati mu sjaj i ugodan miris. Po želji, u kokosovo ulje možete dodati i malo soli ili šećera, za nježni piling efekt.
Ako su vam ovi naši savjeti bili korisni, pratite nas i dalje i saznajte kako pravilno odabrati i rukovati zemljanim, glinenim i keramičkim posudama. Naši davni preci su ga izumjeli, a s malim izmjenama i poboljšanjima kvalitete i dizajna, još uvijek je u upotrebi.
*U tekstu su izneseni osobni stavovi i savjeti autora koji se ne mogu ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Savjeti.hr-a. Savjeti.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.
Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst, u prvome odlomku prenesenog teksta. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.
Ako želite još zanimljivih poslovnih i životnih savjeta, prijavite se na naš dvomjesečni newsletter.
- FOTOGRAFIRANJE ZA POČETNIKE
Što treba znati pri odabiru digitalnog fotoaparata