Ben Fogle
Izvor: Savjeti.hr
Mirela Raič
EKSCENTRIK ILI SANJAR?

Što nas Ben Fogle može naučiti?

Za one koji možda još nisu čuli za lik i djelo Bena Foglea, radi se o čovjeku pustolovu koji je proveo više od dva desetljeća istražujući neke od najvećih svjetskih divljina, putujući kroz prašume, planine, pustinje, džungle, veslajući oceanom, a većinu svojih iskustva podijelio je na malim ekranima kroz razne putopisne emisije i u svojim knjigama.

Ben Fogle jedna je od onih osoba od kojih se upija - svaka riječ, iskustvo, ideja i misao. Osoba koja potiče na razmišljanje o životu i prilikama koje se pružaju. Njegovo životno iskustvo u ulozi avanturista, aktivista i ekologa govori dovoljno o tome koliko prilika je iskoristio i gdje ga je to dovelo danas.

Kažu da se najbolje uči iz iskustva, a neke njegove životne smjernice i mi možemo primijeniti svakodnevno. Ne, to ne znači da bismo i mi trebali veslati kroz Atlantik ili živjeti na napuštenom otoku, ali neke njegove životne mudrosti sigurno možemo primijeniti i na svakodnevni život.

U današnje vrijeme ubrzanog tempa života, rijetko se podsjećamo na to tko smo, koliko smo povezani s prirodom i što zapravo znači „biti povezan“ s prirodom. Živimo sjedilačkim načinom života gdje s kauča promatramo ljude poput Bena Foglea i pitamo se zašto bi se netko odvažio na opasne avanturističke ekspedicije u kojima riskira svoj život. Zašto netko ima potrebu osjetiti taj adrenalin i strah? Zašto bi netko odlučno pristao biti bez toplog obroka, čistih čarapa i tuša?

Jednostavnost za sreću

Njegova priča počela je prije više od 20 godina kada se prijavio za reality emisiju u kojoj je s 36 stranaca bio smješten na nenastanjenom otoku u Škotskoj, odbačeni od civilizacije. U tom društvenom eksperimentu živio je godinu dana, a sami su gradili svoju infrastrukturu, sustav navodnjavanja, pripremali obroke, brinuli se o namirnicama, dok ih je povezivalo zajedništvo i timski rad. Tu je započela njegova ljubav prema divljini i sinergiji s prirodom. U toj nevjerojatnoj avanturi, najosnovnije je bilo osigurati hranu, vodu i sigurno sklonište, odnosno dom. Drugim riječima, sve ono što je i danas temelj za dobar život: topli obrok na stolu, voda i krov nad glavom. Je li nam to dovoljno za sreću ili nam uvijek treba više?

Kada riskiraš, mijenjaš se na bolje

Po završetku emisije, Ben više nije bio anonimna osoba, ali ta slava se većinom temeljila na tome da je on osoba iz reality emisije, a cilj projekta je bio upravo suprotan. Ideja emisije je bila stvoriti sretnu i samodostatnu zajednicu, a ne steći popularnost. I tako je odlučio odbaciti tu površnost i prihvatiti novi izazov. Novu priliku koja će pokrenuti novi val rizika i promijeniti svijest o tome zašto se prvobitno i uključio u takav projekt. I tako je krenuo u ekspedicije života, jednu za drugom. Riskirao i pomicao svoje granice. Većina nas se štiti od rizika cijeli život, a, ustvari, bismo trebali raditi upravo suprotno. Bez rizika ne učimo, ne rastemo, ne evoluiramo i stojimo na mjestu. Što nas sprječava u riskiranju? Čega se točno bojimo?

Strah je utrka sa samim sobom, a jedino se mi sami možemo suočiti s njim. Svatko od nas je jedinstven i upravo zbog toga imamo drugačije poglede na strah i kako se nositi s istim. Je li moguće riješiti se straha u potpunosti? Vjerojatno nije, ali je moguće nadići se nad njim. Družite se s ljudima koji su neustrašivi, koji su prošli nezamislive situacije i koji žive izvan zone komfora. Dovedite se u situacije da ga osjetite češće jer je to važan dio osobnog rasta. Nemojte imati strah od straha. S vremenom možda dođete do toga da vas počnu privlačiti situacije koje vam izazivaju strah jer tek tada prelazite svoje granice. To je ono što čini Ben Fogle. Svaki put pomakne svoje granice sve više i više.

Zahvalnost svaki dan

Živimo ekscesivan život, stalno želimo više, bolje, brže i neprestano se uspoređujemo s drugima. Koliko često smo zahvalni i cijenimo ono što imamo kraj sebe svaki dan? Na pustolovinama koje je Ben prošao, cijenila se svaka kap vode, korica kruha, baterija za lampe... Sve ono što je u tom trenutku bilo dovoljno da im bude dobro. Sve ono osnovno jer, i da su htjeli, nisu mogli dobiti ništa više od toga.

Mind over matter

Život je pun izazova od kojih se neki čine nezamislivi i neostvarivi, a često vas uhvate nespremne. I iako bi najlakše bilo odustati u takvim situacijama, važno je ostati ustrajan. Sve je do toga da smo MI oni koji mogu prevladati izazove upornošću i napornim radom. Mi imamo utjecaj kako se s tim nositi i koliko truda ćemo uložiti u izazove koji nas snađu.

Kako se popeti na Mount Everest? S vremenom!

Svoj uspon na Mount Everest, Ben je opisao kao borbu između života i smrti. Unatoč svim nedaćama koje su ga zahvatile na tom putu i kada se činilo da nema nikakve šanse da će uspješno završiti ekspediciju, osjećaj postignuća ga je gurao dalje. Naučio je puno toga o sebi, čovječanstvu i suosjećanju. Kada je stigao na vrh, čuo je samo tišinu i preplavio ga je osjećaj da je u tom trenutku jedina osoba na najvišem vrhu svijeta. Nije bilo publike, ni otvaranja šampanjca ni aplauza. Samo on i tišina.

Penji se na planine tako da ti možeš vidjeti svijet, a ne da svijet vidi tebe

Svi ganjamo postignuća, no važno je osvijestiti iz kojih razloga. Je li nam cilj hvaliti se drugima ili to radimo za sebe i svoju vrijednost? Je li važnije što drugi misle o nama ili mi o sebi samima? Ben je kroz svoje emisije sastavio zaključak, odnosno sažetak svog života onakvim kakvim ga on vidi i želi voditi. To nam treba biti smjernica da i mi probamo definirati što želimo u životu i što nam je činiti po tom pitanju. Živimo li svoj život kao destinaciju ili kao putovanje? S definiranom perspektivom života dolazi sreća, a sa srećom zadovoljstvo jednostavnim životom.

Male promjene su ključ

Svi želimo promjene, prije ili kasnije. No previše očekujemo da drugi naprave prvi korak ka tome, umjesto da sami uzmemo stvari u svoje ruke. Možemo, ali samo ako mislimo da možemo. Jedino tako možemo živjeti svoj život najbolje moguće. Nemojte ganjati savršenstvo. Samo nebo je granica. Ili barem Mount Everest.  

Inspirativno predavanje Ben Fogle je održao na Greencajt festivalu 23. svibnja na Zagrebačkom velesajmu.

*U tekstu su izneseni osobni stavovi i savjeti autora koji se ne mogu ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Savjeti.hr-a. Savjeti.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst, u prvome odlomku prenesenog teksta. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.

Ako želite još zanimljivih poslovnih i životnih savjeta, prijavite se na naš dvomjesečni newsletter.