rabljeno vozilo
Izvor: master1305/Freepik
ČETIRI SAVJETA

Rabljeno vozilo - gdje ga kupiti i na što paziti

Razmišljate li o kupnji automobila i na raspolaganju imate budžet za kupnju rabljenog vozila, svakako se morate dobro pripremiti. Nitko ne želi uložiti novac i dobiti mačka u vreći. Neophodno je detaljno razmisliti kakvo vozilo želite, koje su vaše potrebe, a koje mogućnosti, informirati se o vozilima koja odgovaraju vašim potrebama i svakodnevici, mogućnostima budućeg održavanja i ulaganja u vozilo ovisno o njegovom stanju.

Tek onda slijedi potraga za vozilom optimalnim za vas i odluka gdje ga kupiti. Tržište automobila je izuzetno bogato ponudom i obuhvaća vozila iz čitave Europske unije.

Oglasnici, domaći i strani, su najpreglednije mjesto jer su tamo ponuđena vozila i fizičkih osoba i auto salona koji se bave preprodajom vozila što pojednostavljuje usporedbu cijene i tehničkih performansi vozila.

Kupnja vozila u nekoj od provjerenih autokuća smanjuje rizik kupnje automobila u lošem stanju s obzirom na to da takve autokuće imaju iskustvo i stručnjake koji pregledavaju vozila i pripremaju ih za prodaju. Također, autokuće na određene modele vozila, ovisno o starosti, daju jamstva od najmanje godinu dana (što je zakonski minimum) ili do određene prijeđene kilometraže te ostale pogodnosti kojima bi privukli pažnju kupaca. Sve to, naravno, utječe na cijenu vozila te je izgledno da će jednako vozilo biti skuplje u autokući nego kada je prodavatelj fizička osoba.

Odabir autokuće za kupnju rabljenog vozila može biti pogodan u slučaju da ne raspolažete dovoljnim iznosom gotovine za kupnju željenog vozila ili želite financijski teret raspodijeliti na duže razdoblje. Naime, autokuće daju mogućnost kupnje vozila na rate, što kod fizičkih osoba - prodavatelja nije slučaj, a ako jest svakako bi trebalo razmisliti o vjerodostojnosti i motivima takvog prodavatelja.

11 savjeta na što paziti prilikom kupnje rabljenog automobila

Odlučite li se, pak, na samostalnu, jeftiniju kupnju trebali biste biti spremni odraditi posao kako ne biste naknadno upali u nevolje s vašim novim -rabljenim vozilom.

1. Istražite vozila 

Dobro pregledajte sve moguće oglasnike i napravite popis automobila koji vas zanimaju. Ako imate mogućnost, posjetite salone rabljenih vozila te se raspitajte o modelima vozila koji vas zanimaju.

2. Provjerite vozilo

Pri razgledavanju vozila dobro bi bilo da uz sebe imate osobu koja se razumije u automobile te vozilo svakako odvezite u ovlašteni auto-servis na detaljan pregled. U servisu vam mogu provjeriti stanje karoserije, motora, ovjesa i ostalih komponenti kako biste dobili uvid u pravo stanje automobila. Da biste izbjegli zamku 'vraćanja kilometara' u ovlaštenom servisu vam mogu pouzdano provjeriti i stanje kilometraže ako je vozilo redovito servisrano kod ovlaštenih servisera. Isto možete i sami zatražiti putem neke od brojnih stranica za provjeru povijesti vozila.

Ovisno o paketu, osim kilometraže, na tim je stranicama moguće saznati i ostale podatke o vozilu poput povijesti servisa, vlasništva, osiguranja i prethodnim nezgodama. Pri preuzimanju podataka sa spomenutih stranica za provjeru povijesti vozila, pažnju bi trebalo obratiti na metodologiju kojom se prikupljaju podaci kako bi se osigurala njihova pouzdanost. Posjetite službenu stranicu proizvođača jer neki proizvođači na svojim službenim stranicama, putem broja šasije, nude besplatne informacije o vozilu, poput osnovnih podataka o proizvođaču, modelu i godini proizvodnje.

3. Pazite na papire

Provjerite je li sve u redu s prometnom dozvolom i ostalim papirima, te provjerite odgovara li broj šasije na motoru onom u prometnoj dozvoli i je li osoba koja vam prodaje automobil njegov pravi vlasnik.

4. Kupoprodaja i promjena vlasništva 

Ugovor o kupoprodaji vozila može se kupiti u trgovinama Narodnih novina. Novi vlasnik vozila dužan je u roku od 15 dana od stjecanja vozila registrirati vozilo na svoje ime. Promjena vlasništva se može obaviti i u stanicama za tehnički pregled izvan registracijskog područja prebivališta odnosno sjedišta vlasnika vozila uz pisani zahtjev, 30 dana prije, prema stanici za tehnički pregled u kojoj se želi napraviti promjena vlasništva.

Dokumenti potrebni za promjenu vlasništva vozila:

  • Dokaz o vlasništvu vozila (račun, kupoprodajni ugovor, darovni ugovor, pravomoćno rješenje suda i sl.)
  • Prometna dozvola
  • Dokaz o tehničkoj ispravnosti vozila (ukoliko je istekla valjanost prometne dozvole)
  • Dokaz o plaćenim propisanim obvezama
  • Osobna iskaznica ili putovnica

Pri prijenosu vozila plaća se upravna pristrojba osim u slučajevima ako je na računu prodavatelja (poreznog obveznika) iskazan PDV ili je primijenjen poseban postupak oporezivanja marže (kupnja u autokući). Visina upravne pristojbe koja se plaća prilikom registracije rabljenog motornog vozila, izračunava se prema propisanom iznosu upravne pristojbe u kunama po kilovatu (KW) odnosno kubičnom centimetru (cm3) motornog vozila ovisno o godini starosti vozila, što je regulirano tarifnim brojem 11. Uredbe o Tarifi upravnih pristojbi. Iznos pristrojbe može se izračunati putem internetskih kalkulatora.

U 2023. godini do rujna bilo je ukupno registrirano 43.326 novih i 51.505 rabljenih vozila iz inozemstva. Novim vozilom smatra se vozilo kupljeno u auto salonu u Hrvatskoj koje nikad nije bilo registrirano ili novo vozilo koje je vlasnik kupio izvan granica Hrvatske. Rabljenim vozilom iz inozemstva smatraju se vozila koja su bila registrirana i korištena u nekoj drugoj državi pa su ih novi vlasnici kupili i preregistrirali. Također, do rujna ove godine bilo je ukupno 215.757 promjena vlasništva za vozila već registriranih u Hrvatskoj. To su situacije gdje su novi vlasnici od prethodnog vlasnika kupili registrirano vozilo i prebacili ga na svoje ime.

Najčešće marke novih vozila bile su Volkswagen, Renault, Škoda, Kia i Dacia. Za rabljena vozila iz inozemstva, najčešće marke bile su Volkswagen, BMW, Renault, Audi i Mercedes-Benz dok su pri kupoprodajama vozila već registriranih u RH najčešće marke bile Volkswagen, Renault, Opel, BMW i Peugeot. Najviše je prodano vozila s benzinskim motorima, ukupno 23.431, dok je novih dizelaša u istom razdoblju bilo ukupno 9.530. Uz to je bilo i 10.687 novih hibridnih električnih vozila i 1.272 potpuno električnih vozila. Kod rabljenih vozila u istom razdoblju bilo je ukupno 41.783 vozila s dizelskim motorom, dok je rabljenih benzinaca bilo 11.703. Isto tako bilo je ukupno 2.680 rabljenih hibridnih električnih vozila i 469 potpuno električnih vozila.

*U tekstu su izneseni osobni stavovi i savjeti autora koji se ne mogu ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Savjeti.hr-a. Savjeti.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst, u prvome odlomku prenesenog teksta. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.

Ako želite još zanimljivih poslovnih i životnih savjeta, prijavite se na naš dvomjesečni newsletter.