plaćanje poreza, PDV
Izvor: rawpixel.com/Freepik
POREZ NA DODANU VRIJEDNOST

Ulazak i izlazak iz sustava PDV-a - što je najbolje za vas?

Svi smo čuli za PDV, odnosno porez na dodanu vrijednost zbog kojeg nam je cijena neke robe ili usluge na koncu - veća. Malo stručnije rečeno, PDV je jedan od oblika poreza na promet, kojim se oporezuje promet proizvoda i obavljanja usluga uz naknadu.

Porez na dodanu vrijednost predstavlja svefazni porez na promet koji se obračunava u svakoj fazi proizvodno-prodajnog ciklusa, ali samo na iznos dodane vrijednosti koja se oblikovala u toj fazi, a ne na cjelokupnu vrijednost proizvodnje.

Ako krećete u poduzetništvo ili ste već tamo, znate da možete i ne morate biti u sustavu PDV-a.

To se razlikuje od poduzetnika do poduzetnika. Neki ne ostvaruju dovoljan promet i nisu u sustavu, drugi su u sustavu i plaćaju porez, a treći ne pripadaju u sustav, ali žele biti svojom voljom. U svakom slučaju, prag za ulazak ili izlazak nešto je o čemu svaki poduzetnik mora voditi računa.

Kada poduzetnik ulazi u sustav PDV-a?

Najjednostavnije rečeno, kada 'zaradi' više od 39.816,84 eura (odnosno nekadašnjih 300.000 kuna). Pritom se ne gleda neto, već bruto iznos zarade.

Prag za ulazak u sustav pdv-a

U sustavu PDV-a ne nalaze se mali porezni obveznici, a to su oni koji zadovoljavaju odredbe Zakona o porezu na dodanu vrijednost, odnosno onaj koji je ostvario isporuke u svoti manjoj od 39.816,84 eura tijekom kalendarske godine.

Takav porezni obveznik oslobođen je plaćanja PDV-a na isporuke dobara ili usluga i nema pravo iskazivati PDV na izdanim računima niti ima pravo na odbitak pretporeza.

Prag ulaska ili izlaska iz sustava PDV-a po sili zakona

Važno je ukazati na činjenicu da se prag prometa ne primjenjuje samo od početka kalendarske godine tj. od 1. siječnja, već se porezni obveznik mora upisati u registar obveznika PDV-a prvog dana u mjesecu koji slijedi nakon mjeseca u kojem su obavljene isporuke dobara i usluga iznad svote od 39.816,84 eura.

Na primjer, ako je vaš promet premašio spomenuti prag 28. svibnja tekuće godine, vi se kao poduzetnik morate upisati u registar obveznika PDV-a po sili zakona 1. lipnja te godine. Također, ako vam izdani računi prema kojima prelazite prag za ulazak u sustav nisu podmireni - nema veze, i dalje ste u sustavu jer se u obizir uzimaju izdani, a ne samo naplaćeni računi.

O činjenici da je obavio isporuke u iznosu većem od 39.816,84 eura i time postao obvezan upisati se u registar obveznika PDV-a, porezni obveznik obavještava nadležnu ispostavu Porezne uprave prema svome sjedištu, odnosno prebivalištu ili uobičajenom boravištu podnošenjem Zahtjeva za registriranje za potrebe PDV-a radi upisa u registar obveznika PDV-a.

Dobrovoljni ulazak u sustav PDV-a

Već smo spomenuli da se u sustav PDV-a može ući i svojom voljom, čak i ako ne prelazite prag prometa od 39.816.84 eura. Ako ste sa svojim knjigovodstvom došli do zaključka da bi vam financijski gledano više odgovaralo biti u sustavu PDV-a bez obzira na promet koji ostvarujete, možete predati zahtjev Poreznoj upravi za dobrovoljni ulazak bilo kada tijekom godine.

No takva vas odluka obvezuje sljedeće tri godine na primjenu redovitog postupka oporezivanja PDV-om. Odnosno, u roku od tri godine, bez obzira na prihode, nema premišljanja oko ulaska ili izlaska.

Usto, stvari baš i nisu uvijek jednostavne. Nabavljate li ili isporučujete dobra ili usluge iz inozemstva, a niste u sustavu PDV-a, dužni ste preuzeti poreznu obvezu, iako istovremeno nemate pravo na priznavanje pretporeza.

Za poslovanje unutar Europske unije, u te ste svrhe dužni izvaditi PDV ID broj i to 15 dana prije prve isporuke dobra ili usluge. U praksi, to bi značilo da trebate platiti PDV i na usluge oglašavanja na mrežama poput Facebooka i Googlea, i onda kada niste u sustavu PDV-a.

Ući u sustav PDV-a ili ne?

Svaki poduzetnik trebao bi procijeniti sam za sebe i svoju tvrtku, u dogovoru s iskusnim knjigovođom. Postoje neke poslovne situacije koje vam mogu 'dati signal' ima li smisla postati obveznik PDV-a. Jedna od takvih situacija je namjera da na početku poslovanja napravite neka veća ulaganja.

Ako su vaši dobavljači u sustavu PDV-a, tada svakako i za vas ima smisla ući u sustav PDV-a. Također, nabavljate li puno robe za svoju web trgovinu, na koju trebate plaćati PDV, razmislite o ulasku u sustav PDV-a, osobito ako su vaši kupci druga poduzeća. U suprotnom nećete moći iskoristiti pretporez.

Ako su pak vaši krajnji kupci fizičke osobe, njima će zbog vašeg ulaska u sustav PDV-a sve usluge i roba automatski biti skuplji za 25 posto. Samo ostaje pitanje hoćete li uspjeti zadržati svoje kupce unatoč poskupljenju i ostati konkurentni na tržištu ili ćete time ugroziti poslovanje?

Konačno, imajte u vidu da oni porezni obveznici koji nisu odabrali obračun PDV-a po naplaćenim naknadama, PDV moraju platiti bez obzira na to jesu li naplatili svoje račune ili nisu. Ako ste i vi među njima, to bi vam moglo stvoriti velike probleme u sluačju kašnjenja naplate usluga i proizvoda jer ćete biti u minusu. Naravno, državu ne zanima jeste li se vi naplatili ili ne jer, po sili Zakona, porez morate platiti bez obzira jesu li vama svi računi podmireni ili još čekate i hoćete li ikada dočekati.

Izlazak iz sustava PDV-a

Dakle, kao što možete ući u sustav PDV-a, iz njega također možete i izaći, a prag za to je isti - 39.816,84 eura bez PDV-a. Pritom je važno je li porezni obveznik ušao u sustav PDV-a dobrovoljno ili po sili zakona jer, ako je u sustav PDV-a ušao dobrovoljno prema članku 90. stavak 3. Zakona, ne može iz sustava PDV-a izaći tri kalendarske godine.

Ako im je u interesu napustiti sustav, porezni obveznici koji su na granici propisanog praga mogu do kraja porezne godine prilagoditi opseg poduzetničke aktivnosti kako bi zadovoljili propisani kriterij.

Čitajte i druge tekstove autorice Sanje Bubalo koja piše prvenstveno o biznisu i financijama, ali ima i korisne životne savjete.

*U tekstu su izneseni osobni stavovi i savjeti autora koji se ne mogu ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Savjeti.hr-a. Savjeti.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst, u prvome odlomku prenesenog teksta. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.

Ako želite još zanimljivih poslovnih i životnih savjeta, prijavite se na naš dvomjesečni newsletter.