odlazak na put, žaba, retrovizor
Izvor: Alexas Fotos / Pixabay
ZAŠTITITE DOM

Što sve trebate napraviti u domu prije odlaska na put

Samo kretanje na odmor stvara nam pozitivni stres i obično ne razmišljamo o preventivnim mjerama koje bi trebalo u našem domu poduzeti prije odlaska. A zapravo, sve što očekujemo na povratku je da sve bude na svom mjestu, bez kvarova i nezgodnih situacija. No da bi to bilo tako kako očekujemo, potrebno je prije odlaska poduzeti određene korake, ali i mjere opreza.

Isključite aparate iz struje / utičnica

Čak i kad niste kod kuće, uređaji troše struju dok nisu upaljeni, a ako ih isključite iz utičnice uštedjet ćete energiju, ali i spriječiti štetu koju električni uređaji mogu pretrpjeti npr. od indirektnog udara groma. A neki aparati mogu se pokvariti iako 'ne rade'. Stoga, pripazite na sljedeće:

 • svjetla: provjerite jesu li sva svijetla ugašena
 • uređaje koji imaju vanjski punjač treba isključiti iz utičnice
  • mobilni telefoni, konzole za igranje, laptopi, modemi, ruteri i svi uređaji koji imaju svoj dodatni punjač trebaju biti isključeni iz utičnica, jer punjači, bez obzira na to radi li aparat ili ne, troše struju
 • isključite iz utičnice velike kućanske aparate
  • perilice rublja i suđa, sušilice, televizor, lampe...
 • klima uređaj: dovoljno je samo isključiti, ne morate prekidati strujno napajanje
 • isključite iz utičnice male kućanske aparate: 
  • blenderi, tosteri, svi aparati s tajmerom mogu biti potencijalno opasni dok niste u kući
 • uređaje koji su u stanju mirovanja:
  • svi uređaji koje kontrolirate daljinskim upravljačem nisu zaista ugašeni i sigurni dok niste prekinuli strujno napajanje
 • (strujni) bojler: dovoljno je isključiti bojler na sklopki

Ako zaista želite uštedjeti, ali i djelovati preventivno, kompletnu struju možete isključiti na kutiji s osiguračima. Naravno, imajte na umu da vam onda neće raditi niti zamrzivač, hladnjak i sl., pa ako imate u njima hranu sve će se pokvariti.

Ugasite plin

Bez obzira na koliko dugo odlazite iz kuće, obavezno provjerite jeste li ugasili plin - štednjak, peć, bojler i sve ostale kućanske aparate koji rade na plin. 

Zatvorite vodu

Provjerite jesu li vam sve slavine dobro zavrnute, isključite dovode vode za perilice suđa i rublja, zatvorite ventil od vodokotlića kako biste izbjegli poplave i velike račune za vodu kad se vratite. Naravno, možete i zatvoriti glavni ventil za vodu, osim ako vam, primjerice, netko dolazi zalijevati cvijeće dok vas nema.

Bacite smeće, bar malo počistite kuću od mrvica

Obavezno bacite smeće kako vas, kad se vratite, ne bi dočekao neugodan smrad pokvarene hrane. Isto tako, bilo bi dobro da operete prljavo suđe. A umjesto da u hladnjaku ostavljate namirnice koje se brzo kvare, nekoliko dana prije puta pokušajte ih sve potrošiti, ponijeti sa sobom ili nekome darovati. Također, bar brzinski usisavačem uklonite mrvice hrane po podu i kuhinji kako ne biste imali mravinjak ili žohare kada se vratite.

Zatvorite vrata i prozore

Prije odlaska na put provjerite jeste li dobro zatvorili prozore, vrata i balkonska vrata. Spustite rolete, naročito u ovim ljetnim danima kako vam visoka temperatura izvana ne bi grijala stan. Da potencijalni lopovi ne bi baš odmah shvatili da nema nikoga kod kuće, rolete možete spustiti različito - neke do kraja, neke na pola.

Povjerite rezervni ključ osobi od povjerenja

Ako odlazite od kuće na više dana, obavezno ponesite rezervne ključeve od stana. Naravno, ne moramo niti naglašavati da ih ne ostavljate na mjestima koja su lako dostupna drugim osobama (npr. ispod otirača, u poštanskih sandučićima, u vazama za cvijeće i slično). Još bolje ako bar jednu rezervu ključeva od kuće i poštanskog sandučića ostavite kod osobe u koju imate povjerenja kako bi povremeno obišla vaš dom i ispraznila vam sandučić.

Zaštite se od lopova

 • Uključite protuprovalni alarm

Ako imate alarm, uključite ga!

Naime, svoju nekretninu od provalnika mogžete zaštititi i uz pomoć alarmnog sustava koji spada u jedan od najpopularnijih načina zaštite. Iako je njegova primarna funkcija dojavnog karaktera, alarm će provalniku definitivno otežati posao, a nerijetko ga i demotivirati u namjeri zbog veće mogućnosti da bude otkriven i uhvaćen. Alarm može biti povezan i sa zaštitarskom službom, koja dolazi u provjeru.

Uza sve to, bilo bi dobro imati i klasičnu mehaničku zaštitu kao što su protuprovalna vrata i prozori.

Ako nemate alarmni sustav, ne morate kupiti prvi koji vam se nađe pri ruci već potražite savjet stručnjaka. Osim toga, razmislite o kritičnim točkama u stanu ili kući koje je potrebno posebno zaštititi - osim ulaznih i balkonskih vrata, kritične točke mogu biti podrumi, garaže kao i krovni prozori. 

 • Pametno s društvenim mrežama

Iako su nam mnogo toga olakšale, društvene mreže su postale neizostavan dio naše svakodnevice - i one dobre i one loše. Naime, naše ponašanje na društvenim mrežama može dati jasnu sliku potencijalnim lopovima da nikoga nema kod kuće i da su 'slobodni' raditi što god žele. Stoga pripazite što objavljujete za vrijeme trajanja godišnjih odmora ali i općenito! 

Ugovorite policu osiguranja imovine

Kako biste vlastiti dom učinili što otpornijim svakako razmislite i o polici osiguranja imovine čija lepeza ponude je raznovrsna te svaki ugovaratelj osiguranja, potrošač, ima mogućnost, pored osnovnih polica, izabrati i dodatna pokrića. Ugovaranjem police osiguranja stvari u kućanstvu moguće je osigurati vlastite stvari kao i stvari vaših ukućana koje se nalaze u stanu ili kući - od odjeće, obuće, kućanskih aparata, tehnike, namještaja, različitih vrijednosti poput nakita, zlata i umjetnina. 

Za kraj

Iako idealne zaštite nema, poduzimanjem navedenih preventivnih mjera, možete bezbrižnije uživati u svojem zasluženom godišnjem odmoru (ili pak poslovnom putovanju).