samozalijevanje
Izvor: andreas N / Pixabay
NE ŽELIMO DA UVENU

Kako da vaše biljke prežive vaš godišnji odmor

Napokon ste napravili sve svoje planove za odmor i vrijeme je da počnete pakirati torbe i obavljati posljednje pripreme prije polaska. No što ćete učiniti sa svim svojim biljkama? Super je ako imate nekoga od povjerenja tko može redovito dolaziti i zalijevati ih, ali što ako nemate ili ne želite nikako nekoga mučiti da zalijeva vašu gomilu biljaka?

Neka vam netko zalijeva biljke dok ste odsutni

Jedini najučinkovitiji način da bi biljke preživjele vaš odmor je dati ključ kuće nekome u koga imate povjerenja tko bi mogao dolaziti i zalijevati vaš biljke redovito. No, svakako, ako ta osoba nije ekspert za biljke, predlažemo da svom 'zaljevaču' ostavite konkretne upute o tome koliko i kada zalijevati svaku biljku.

Općenito o planiraju i zalijevanju

Već smo pisali kada i koliko zalijevati sobne biljke no ovdje ćemo se pokušati osvrnuti i na različite biljke - sobne, u teglama koje stoje unutra ili vani, na balkonu, u vrtu, u 'zimskom vrtu'...

Malo planiranja prije putovanja pomoći će vam da budete sigurniji da vaše biljke dobivaju koliko-toliko dovoljno vode dok vas nema.

Ako vas neće biti manje od tjedan dana, ponekad je dovoljno:

 • dobro zaliti biljke i to neposredno prije odlaska. Čak će i vaše najžednije biljke biti u redu ovo kratko vrijeme sve dok ih ne ostavljate na sunčanom ili vrućem mjestu, gdje će brže izgubiti vodu
 • ako možete, privremeno premjestite biljke koje su na jakom suncu i izvoru vrućine u hladniji kutak s dovoljno svijetla, hladan podrum, garažu, stubište...
 • gdje možete, povećajte zadržavanje vode tako da nanesete tanki sloj malča na zemlju ostavljajući stabljiku slobodnom da ne počne gnjiliti. Malč može biti od različitih materijala, od kupovnih 'kuglica' i drugih stvarčica, do kamenja, sijena, šljunka, ljuski orašastih plodova...
 • možete podloške, odnosno tanjuriće ispod tegle napuniti vodom prije putovanja 

Ako planirate biti odsutni dulje od tjedan dana, tada ćete morati smisliti kako osigurati vodu za one biljke koje trebaju puno vlage.

'Uradi sam' sustavi za navodnjavanje biljaka

Ovi sustavi su vrlo jednostavni za izradu, pri čemu se koriste svakodnevni predmeti koje vjerojatno imate po kući, poput boca, užeta i plastičnih vrećica.

Osnovna ideja iza ovih metoda je opskrba vodom zemlje u tegli, malo po malo. Uz svaki takav sustav - a to je bitno - morate natopiti zemlju i pustiti je da se počne isušivati neposredno prije postavljanja vašeg automatiziranog sustava za navodnjavanje. Zatim, kada ste postavili sustav, on zamjenjuje vodu dok ona isparava i apsorbira je korijenje biljke, te vlagu u tlu zadržava konstantnom, objašnjavaju na SmartGarden Guide.

 • Naopako okrenuta boca

Vjerojatno već znate ovaj trik, jer se često preporučuje i isprobava. Jednostavno probušite rupu ili rupice u čepu, napunite bocu vodom i stavite je u posudu s biljkama tako da je čep u zemlji. Negativni pritisak uzrokuje da voda polako kaplje u zemlju. Staklene boce s dugim, uskim vratom prikladne su za to i izdržljive. 

No ako nemate staklenu bocu ili mislite da vam je vjetar može razbiti i da onda imate više štete nego koristiti, koristite onu plastičnu, po mogućnosti, onu od tvrđe plastike.

Koju god bocu da koristite, staklenu ili plastičnu, pokušajte je granama, štapovima ili čavlima nekako dodatno učvrstiti kako se ne bi prevrnula.

Za biljke u većim posudama koje sadrže više zemlje, ne morate bušiti rupe na čepu no onda postoji rizik da se otvor začepi zemljom. Da se to ne bi dogodilo, prvo pričvrstite malo gaze, tkanine ili mrežice na otvor boce.

 •  Jednostavan sustav 'fitilja' (wick system)

Da biste napravili jednostavan sustav fitilja koji će automatski zalijevati biljku u posudi, sve što trebate je posuda za vodu i neka vrsta upijajućeg materijala koji možete koristiti kao fitilj. Za fitilj možete koristiti bilo što, od konopa poput onoga za vješanje rublja, trake od tkanine (stare majice, krpi od mikrovlakana, ručnika...), fitilje za svijeće. Materijal može biti pamuk (koji je najbolji) ali i najlon ili stakloplastika, sve što dobro upija vodu. Pa čak ako samo imate neki tanki konop, upletite ga u deblji.

Što se tiče spremnika za vodu, možete koristiti gotovo sve što će zadržati vodu. Ovisno o tome koliko biljki imate i u koliko velikim posudama se nalaze, možete postaviti pojedinačne sustave za svaku biljku ili koristiti jedan veći spremnik za više biljaka. Samo se trebate pobrinuti da imate dovoljno vode za vrijeme trajanja vašeg odmora.

Dakle, ono što trebate učiniti je staviti jedan kraj fitilja u posudu za vodu, pazeći da dosegne dno kako se ne bi osušio dok se voda troši, a drugi kraj gurnuti nekoliko centimetara u tek zalivenu posudu s biljkom, pazeći da ne oštetite korijenje.

 • Sustav fitilja za plastične vrećice

Ovo je oblik jednostavnog sustava fitilja gdje u teglu pokraj svake biljke stavljate plastičnu vrećicu koja se može ponovno zatvoriti (zip vrećica) s uzicom provučenom kroz donji desni dio.

Za ovu metodu potrebna vam je igla, malo konca i plastična vrećica sa zatvaračem:

 • provucite oko 20 centimetara konca kroz iglu
 • zavežite krajeve u čvor koji je dovoljno velik da ne može lako skliznuti kroz rupu koju ćete napraviti u vrećici
 • pažljivo probodite iglu s unutarnje strane blizu dna vrećice
 • odrežite konac točno iznad igle
 • da biste ispitali brzinu drenaže vrećice, napunite je vodom i postavite na vrh posude tako da fitilj visi prema dolje. Ostavite sat vremena, a zatim izmjerite koliko je vode kapnulo u posudu

Koristeći ovu stopu drenaže u kombinaciji s informacijama koje ste prikupili o potrebama zalijevanja vaših biljaka, možete odrediti koju veličinu i/ili koliko vrećica staviti na vrh navodnjene zemlje pored svake biljke, pazeći da fitilj dodiruje tlo, ali rupa ne. Veće vrećice poduprite štapićima za jelo, zakvačite štipaljkama ili nečim sličnim kako biste spriječili da gornji dio padne dok se vrećica prazni.

Kako to napraviti super su opisali na Instructables i Kiwico.

 • Biljne kupke

Ovo rješenje je mnogima poznato, a sve što treba napraviti je napuniti sudoper ili kadu s nekoliko centimetara vode i postaviti biljke u teglama unutra. Naravno, bez tanjurića i neka su biljke dobro zalivene. Tehnika kupke za biljke je dobra opcija za manje i srednje biljke. Također, važno je da prostorija u kojoj stoje biljke u kupki ima dnevno svjetlo.

No da naglasimo, stavljanje biljaka u velike posude napunjene vodom također predstavlja visoki rizik od truljenja korijena zbog zasićenosti vodom.

 • Kapilarne prostirke za navodnjavanje

Ova metoda samonavodnjavanja prikladna je samo za biljke koje se lako pomiču u posudama s drenažnim otvorima na dnu. Prostirke možete kupiti u vrtnim centrima, a možete ih napraviti i sami, za što vam treba:

 • veliki pladanj ili posuda ili sudoper
 • stiropor debljine od oko 2,5 cm izrezan tako da stane u pladanj (ili  posudu  ili sudoper), a da ostane oko 2,5 cm od svakog ruba
 • upijajuća tkanina poput vune, filca ili pamuka izrezana tako da odgovara stiroporu, ali da visi i dodiruje pladanj bar na dva kraja
 • čavli za pričvršćivanje tkanine na stiropor

Jedan dio prostirke stavite u pladanj (ili posudu ili sudoper), a drugi da bude na povišenoj ravnoj površini (npr. jedan dio u sudoperu a drugi dio na onom dijelu gdje stavljate sušiti posuđe). Napunite sudoper vodom, a na povišeni dio prostirke stavite upravo zalivene posude s biljkama. Tkanina će služiti kao fitilj, zbog čega je važno da visi, tj. dodiruje vodu u sudoperu (ili posudi ili pladnju). To će osigurati da ostane u kontaktu s vodom dok je biljke troše.

 • Stavite pelene

Pelene se sastoje od propusne barijere od pamučnih vlakana i kristala koji apsorbiraju vlagu. Ova nevjerojatna mješavina omogućuje jednokratnim pelenama da zadrže vlagu dulje vrijeme. Izrežite pelenu i stavite je u lonac prije zalijevanja biljke. Osigurat će vlagu dulje vrijeme, objašnjavaju na BalconyGarden Webu uz još nekoliko vrlo zanimljivih prijedloga!

 • Minijaturni staklenik

Minijaturni staklenici napravljeni pomoću plastične vrećice hvataju svu vlagu generiranu isparavanjem tla iz posude i biljke i dopuštaju joj da kaplje natrag za ponovnu upotrebu.

Za izradu jednog od ovih mini staklenika trebat će vam prozirna plastična vrećica koja je dovoljno velika da komotno stane preko biljke. Možda će vam trebati i štapovi ili kolčići da drže vreću gore i dalje od biljke.

Zalivenu biljku jednostavno stavite u vrećicu i pažljivo povucite plastiku prema gore kako biste je mogli zatvoriti koncem ili špagom na vrhu. Ne brinite se ako biljka tu i tamo dotakne plastiku - ono što želite izbjeći je da se vrećica zalijepi za vašu biljku ili je gura. Kako biste osigurali da se to ne dogodi, upuhnite malo zraka u vrećicu prije nego što je zatvorite.

Izuzetno je važno da biljka prekrivena vrećicom ne bude izložena izravnoj sunčevoj svjetlosti, jer će se toplina nakupljati unutar mini staklenika i skuhati je!

 • Olla tehnika

Za ovu tehniku potrebne su dvije neglazirane glinene posude koje treba zalijepiti jednu na drugu i koriste se kao skladište vode. 

Začepite rupu u jednoj od posuda, npr. s malom pločicom ili komadom gline, kako bi bila nepropusna za vodu. Obje glinene posude zalijepite vodootpornim ljepilom (vrućim ljepilom ili silikonom) na otvorima. Stavite posude u zemlju sve do neposredno ispod ruba, a drugi otvor neka gleda prema gore. Otvorenu rupu napunite vodom. Sada malu pločicu ili komad gline lagano stavite preko rupe – olla tehnika zalijevanja je spremna za uporabu.

Voda može proći kroz posude s poroznom glinom, a biljke se opskrbljuju vlagom bez kapljice dragocjene vode u tom procesu, objašnjavaju na Compo.hr.

 •  Posude sa samonavodnjavanjem

Posude sa samonavodnjavanjem imaju ugrađene rezervoare za vodu na dnu i olakšavaju brigu o zalijevanju. Indikator razine vode obavještava kada je vrijeme da stavite više vode u svaki spremnik, koji punite kroz otvor u spremniku. No ovo znači da ove posude morate kupiti i presaditi biljke u njih.

Posuda sa samonavodnjavanjem / izvor: Gamzeyaavor, Wikimedia Commons

Postoje ovakvi jednostavniji sustavi pa i oni napredniji, poput žardinjera koje koriste automatizirane sustave kapanja, ponekad s pumpom. Neke od komercijalnih samozalijevajućih posuda na tržištu zapravo su mini hidroponski sustavi bez zemlje.

Možete čak i napraviti vlastitu žardinjeru za samozalijevanje. Jedan osnovni dizajn počinje s posudom bilo koje vrste koja nema rupe za drenažu na dnu, jer će tamo biti vaš spremnik vode.

Ono što trebate učiniti je stvoriti barijeru koja će odvojiti rezervoar od područja iznad koji služi za uzgoj biljke. Okomito umetnite čvrstu slamku ili cijev koja će dosezati iznad zemlje za tegle i služiti vam kao otvor za zalijevanje. U idealnom slučaju, vaša barijera će imati male rupe u sebi kako bi se pomoglo prozračivanju korijena biljke.

Alternativno, ako imate posudu ili žardinjeru koja ima rupe za drenažu, možete napraviti spremnik tako da pronađete vodonepropusnu posudu s poklopcem koji prilično dobro pristaje na dno i probušite male rupe u poklopcu za prozračivanje.

Budući da nećete moći vidjeti rezervoar, trebat će vam indikator razine vode, koji možete napraviti od malog komada plutajućeg materijala kao što je stiropor s pričvršćenim štapom. Ovo samo uklonite kada ulijevate vodu.

Također, trebate osigurati i mehanizam za odvodnju. Jednostavan način da ga napravite je provlačenje komada užeta ili traka izdržljivog upijajućeg materijala kroz rupe ili proreze na vrhu spremnika, pazeći da jedan kraj dodiruje dno spremnika.

Nakon što ste izradili ovakvu posudu, stavite zemlju i biljku unutra, držeći fitilje. Biljke koje su tek presađene obično trebate zalijevati s vrha otprilike 12 tjedana prije prebacivanja u spremnik, dok se korijenje biljke učvrsti u novoj posudi za uzgoj.

 • Automatski sustav zalijevanja

Za vaše biljke na otvorenim balkonima i vrtovima možete se nadati da će biti dovoljno kiše, ali i razmisliti o automatskom sistemu zalijevanja. Šteta da vaš povrtnjak, voćnjak, travnjak propadnu i uvenu.

Postoje različiti sustavi za zalijevanje biljaka povezani s vrtnim crijevom ili slavinom za vodu. Sastoji se od nekoliko podesivih glava za kapljanje koje opskrbljuju korita za biljke po potrebi.

Za travnjake su odlične automatske prskalice za travu s tajmerom. No svakako prije nego što otiđete na godišnji, iz Compa preporučuju, da pokosite svoj travnjak i ostavite pokošenu travu na travnjaku te ga zalijete dok vlaga ne prodre 15 cm duboko u zemlju.