hrana
Izvor: Ryan McGuire/Pixabay
Antonio Milanović
ROK TRAJANJA

Znate li što znače oznake na prehrambenim proizvodima?

Bacanje hrane veliki je problem za čovječanstvo, jer se, s jedne strane, troši velika količina resursa, kao što su voda i energija za proizvodnju hrane, a druge strane milijuni ljudi žive ispod granice siromaštva. Istraživanja su pokazala da se u Europskoj uniji na godinu baci čak 88 milijuna tona hrane, a u Hrvatskoj 286 tisuća tona.

Dio ovog problema svakako leži u navikama potrošača, a dio u tome što većina potrošača ne razumije oznake valjanosti na prehrambenim proizvodima. Posljednja istraživanja pokazuju da oznake upotrijebiti do i najbolje upotrijebiti do ne razlikuje čak polovina stanovništva Europske unije.

U čemu je razlika?

Upotrijebiti do

Ova oznaka koristi se za sigurnost hrane i označava hranu koja je zdravstveno ispravna do određenog roka, a kada taj rok istekne, treba je baciti.

Proizvodi na kojima se može naći ova oznaka su:

  • meso
  • mlijeko
  • jaja
  • sir
  • i slični proizvodi

Najbolje upotrijebiti do

Ova oznaka označava kvalitetu hrane, što znači da se hrana s ovom oznakom može koristiti i nakon što prođe naznačeni rok upotrebe i nikako je ne treba odmah bacati.

To se odnosi na namirnice kao što su:

  • med
  • konzervirana hrana
  • čips
  • šećer
  • sol
  • brašno
  • riža
  • kava
  • čokolada

Pri tome morate voditi računa da takve namirnice pravilno skladištite, odnosno držite na suhom, hladnom i tamnom mjestu kako bi se sačuvala njihova nutritivna svojstva.

U nadi da će se problem bacanja hrane riješiti, Europska komisija najavila je da će predložiti novi sustav označavanja rokova trajanja do kraja 2022. godine, no još nije poznato kako će on izgledati, iako se preliminarno razgovara o nekoliko opcija. Jedna od opcija da se stave obje oznake tako da upotrijebiti do označava rok do kad je hrana sigurna za jelo, a najbolje upotrijebiti do podrazumijeva do kada te namirnice zadržavaju svoju optimalnu kvalitetu. Predložena je i ideja da se potpuno ukine 'najbolje upotrijebiti do', da ostane samo rok do kad je hrana sigurna za jelo. Također postoji inicijativa da se proširi lista vrlo dugotrajnih proizvoda, poput tjestenine, riže, kave i čaja, koji bi bili potpuno izuzeti od označavanja roka trajanja no neke države članice su protiv toga.

*U tekstu su izneseni osobni stavovi i savjeti autora koji se ne mogu ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Savjeti.hr-a. Savjeti.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst, u prvome odlomku prenesenog teksta. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.

Ako želite još zanimljivih poslovnih i životnih savjeta, prijavite se na naš dvomjesečni newsletter.