jogging, trčanje
Izvor: Kampus Production / Pexels
REAlna
ZDRAV DUH U ZDRAVOM TIJELU

Zašto (ne) trčimo?

Pravo pitanje je, ustvari, zašto smo prestali trčati? Čim nauči hodati, dijete želi potrčati i nastavlja to raditi, uživajući u slobodi pokreta tijela i duševnom zadovoljstvu.Trčanje pridonosi našem općem zdravstvenom stanju, razvoju mišića i kosti, pravilnom držanju kralježnice, poboljšava rad kardiovaskularnog sustava, ubrzava metabolizam i popravlja naše mentalno stanje.

Iako su te činjenice svima poznate, potrebna nam je i dodatna motivacija kako bismo počeli aktivno trčati. Prvo moramo sami sebi priznati da nam nedostaje tjelesnih aktivnosti. No u čemu sebe vidimo? Nekom sportu ili rekreaciji? Gdje i s kim?

Za razliku od nekih drugih aktivnosti, trčanje ima brojne prednosti. Trčanje je potpuno prirodno kretanje za većinu živih bića. Kao takvo, poželjno je jer ljude oslobađa napetosti i popravlja raspoloženje i izdržljivost, jača tijelo i duh, sagorijeva kalorije i masti, pridonosi boljem spavanju, samodisciplini i samopouzdanju. Osim što kroz aktivno trčanje istražujemo okoliš, bolje upoznajemo i ljude u okruženju.

1. Kako početi?

Trčanje ne zahtijeva nikakve posebne fizičke pripreme. Više se radi o psihičkim i tehničkim, s obzirom na dužinu trčanja i opterećenje. Individualni pristup je najvažniji - u obzir treba uzeti spol, godine, tjelesnu masu, kondiciju, zdravstvena ograničenja, godišnje doba i doba dana. Treba računati na adaptaciju i osjećaj zadovoljstva koji će zasigurno rasti, ali preduvjet za to je eliminacija stresa i boli koji se javljaju u početku, kao posljedica intenzivnih treninga. Stoga treba početi laganim trčanjem tj. tempom koji je trkaču ugodan. Početnik će kombinirati intervale trčanja i hodanja i postupno povećavati prvo u odnosu na drugo. Trčati treba laganim tempom, pa se odmoriti uz ubrzano hodanje. Shodno kondiciji i učestalosti treninga, postajat će sve lakše trčati, a hodanja će biti sve manje. Mogu se kombinirati i intervali intenzivnog sprinta s opuštenom šetnjom. Najteži je prvi tjedan - izdržati zadano i ne odustati. Za potpuni efekt trčanja, važna je i ishrana pa će to utjecati i na prehrambene navike, jelovnik i odabir zdravijih namirnica.

2. U koje vrijeme i koliko dugo trčati?

Za početnike je dovoljno trčati dva dana u prvom tjednu i to svega nekoliko minuta. Tako neće doći do pretjeranog zamora. Suština je u navikavanju na termin trčanja i samodisciplinu. Nema odustajanja, niti preskakanja. Koristan tekst o trčanju za početnike možete pročitati na fitness.com.hr.

Shodno planu trčanja, moguće je organizirati i ostale tjedne obaveze. Gomilanje obaveza, kao i njihovo prolongiranje, nikome ne koristi. Umjesto toga, dobro planiranje rezultirat će povećanjem slobodnog vremena. U prva četiri tjedna redovitog trčanja, trkač će uvidjeti stvarno stanje svoga tijela, mišića, kosti i zglobova. Točno će znati što poduzeti u cilju jačanja organizma te treba li smanjiti ili intenzivirati treninge.

3. Kako odabrati adekvatnu opremu za trčanje?

S obzirom na to da samo trčanje ne košta ništa, za razliku od mnogih drugih sportova i aktivnosti, sasvim je opravdano uložiti novac u opremu. Trčati se može u bilo kakvoj majici, kratkim hlačama, trenirci, tajicama, ali bolji rezultati se postižu s namjenskom opremom. Dobra majica za trčanje nije ona od pamučnog materijala, jer upija znoj, teško se suši i opterećuje tijelo. Mokra i teška majica može dovesti do prehlade. Bolji izbor su majice od poliesterskih vlakana, koje zadržavaju toplinu, a oslobađaju vlagu. Još bolji efekt se postiže kompresijskom odjećom koja zateže mišiće, elastična je i ugodna na dodir.

Naravno, i sportska se odjeća bira po spolu, uzrastu i dizajnu. Pravo je zadovoljstvo usklađivati boje i dezene odjeće s tenisicama, torbicama, trakama i sl. Hit na tržištu sportske opreme su fitness narukvice i pametni satovi koji, osim kilometraže i vremena, mjere još niz parametara u tijelu ili okruženju. Tako trčanje postaje još zanimljivije i zabavnije.

Proizvođači sportske opreme prilagodili su je njenoj namjeni. Na svim muškim i ženskim tenisicama označeno je za što se koriste. Tako je vrlo jednostavno kupiti namjenske tenisice za trčanje, a cijena je srazmjerna kvaliteti. Posavjetujte se s iskusnim i profesionalnim trkačima ili putem interneta.

U osnovi, tenisica ne smije stiskati nogu, niti biti preširoka i preduga, prsti moraju biti slobodni, a peta čvrsta i stabilna. Cijelo stopalo neka naliježe na uložak. Važno je i to po kakvoj podlozi se trči: asfalt, beton, makadam, šljunak ili zemlja. Isprobavanje tenisica u dućanu ne može se obaviti za nekoliko minuta. Neki trgovci dozvoljavaju isprobavanje obuće izvan radnje, pa čak i zamjenu za drugi model.

4. Gdje i s kime trčati?

Mnogim ljudima se život pretvara u svakodnevnu rutinu odlaska na posao i vraćanja istim putem, pješice ili automobilom. S godinama to postane monotono, pa bi bilo lijepo imati razlog i motivaciju istražiti svoju okolinu barem 10 kilometara od mjesta stanovanja. Trčanje je idealna prilika za to.

Vožnjom automobilom ili uz pomoć GPS uređaja, upoznajte se s mapom svoga grada, sela, ulice. Možda otkrijte nove kvartove, uličice, livade, šumarke. Možete i zamoliti nekoga da vas odveze autom u jednom pravcu, a da se vratite doma trčeći.

Osim okoliša, trčeći možete upoznati i nove ljude, trkače, prijatelje ili, čak, ljubav. Postoji mnogo aktivnih trkača rekreativaca koji redovno sudjeluju na natjecanjima, mitinzima, maratonima, humanitarnim utrkama i sl. kojima se možete pridružiti. Tako ćete možda putovati gradovima, pa i državama ili kontinentima.

5. Što je cilj i koja je svrha mog trčanja?

Iako svi trkači izgledaju jednako dok trče, njihovi ciljevi su itekako različiti. Sukladno tome, radi se i plan trčanja. Osobe koje žele izgubiti višak kilograma trčanjem će doći do rezultata, ali za potpuni efekt bi bilo najbolje da se obrate stručnim osobama, nutricionistima i trenerima. Oni će izraditi individualni izbalansirani jelovnik ishrane koji ubrzava metabolizam, i intenzitet treninga. Neki ljudi se osjećaju najbolje kada trče sami i tako postavljaju svoje individualne ciljeve i norme, na primjer - jačanje samopouzdanja, samokontrole i discipline. Drugi to rade u paru, razvijajući natjecateljski duh ili kao oblik podrške jedan drugome. Mnogi trkači se priključuju postojećim grupama u okruženju ili putem internet portala i društvenih mreža, prihvaćajući ranije definirane ciljeve i zadatke. Sudjeluju u (polu)maratonima, mitinzima i raznim utrkama.

ZAKLJUČAK

Počnite trčati čim prije da nadoknadite ono što ste propustili. Uspjeh zasigurno neće izostati, čak i ako ne ispunite sva svoja očekivanja. Vaše tijelo i duh će vam biti zahvalni.

*U tekstu su izneseni osobni stavovi i savjeti autora koji se ne mogu ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Savjeti.hr-a. Savjeti.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst, u prvome odlomku prenesenog teksta. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.