udomljavanje životinja, pas
Izvor: Zigmars Berzins / Pixabay
REAlna
SREĆA I VESELJE

Zašto je udomljavanje životinja dobra odluka

Osobe rođene u prošlom stoljeću sigurno se sjećaju svog djetinjstva koje je bilo nezamislivo bez mačjeg ili psećeg svijeta. Oni koji su živjeli na selu, imali su ih u dvorištu i skupa s njima odrastali. Životinje su živjele slobodno, u harmoniji s ljudima i drugim životinjama. Oni rođeni u gradu, radovali bi se vikendima i ljetnim praznicima da ih provedu u idili bakinog dvorišta. Psi i mace bi se smjenjivali generacijski, i uvijek je bio netko tko bi strpljivo čekao svoje omiljeno ljudsko društvo. Nije bilo straha za opstanak, niti borbe za hranu. Svega je bilo dovoljno. Svi sretni kao u bajci. 

Pojmovi kao što su lutalice, napuštene životinje, zlostavljanje, azil, udomljavanje i slično nekada su bili prava rijetkost. Nije se previše razmišljalo o tome otkud su ti naši četveronožni prijatelji potekli i kako i gdje će završiti. Kao da se ciklus života odvijao spontano, nesmetano i bez ljudskog utjecaja.

Novo vrijeme

Mnogo toga se promijenilo u 21. stoljeću. Primjećujemo u svom okruženju, ali i u medijima, sve više tema koje su posvećene životinjama, brizi o njima ili posljedicama njihovog neadekvatnog smještaja. Njihov broj se povećava, ali i razna oboljenja od kojih stradavaju, prenose ih drugim životinjama, pa i ljudima. Gradske ulice postale su mjesta okupljanja čopora koji ugrožavaju i svoje i ljudske živote. Klimatske promjene, prirodne nepogode, zagađenje okoliša, ratni sukobi i migracije stanovništva doprinijeli su povećanju broja životinja na ulicama. Ostale su bez vlasnika i njihovo razmnožavanje je izmaklo kontroli.

Malim koracima

Ljudi su, napokon, shvatili da moraju početi djelovati. Čekajući da lokalne i vlasti višeg nivoa poduzmu korake, pojedinci su shvatili da vrijeme izmiče. Slijedeći primjere naprednijih i suvremenijih država, i u našem okruženju počinje osnivanje udruga i grupa na društvenim mrežama koje nude rješenje i pomoć u vidu promocije udomljavanja i spašavanja napuštenih životinja. Zagovaraju i propagiraju u raznim kampanjama ozbiljniji i stroži odnos prema posjedovanju i uzgoju životinja. Inzistira se na registraciji, redovnim veterinarskim pregledima i mikročipiranju. Budi se svijest i empatija kod mnogih građana da svoju ljubav prema životinjama pretvore u podršku i pomoć u ishrani, liječenju i smještaju u azile, kao i udomljavanju.

Svakim danom rezultati su sve bolji, unatoč teškom stanju na terenu. Putem društvenih mreža moguće je pratiti rad udruga i pojedinaca te im pružiti financijsku ili neku drugu podršku. Svakodnevno se sakuplja novac za hranu, liječenje, kastracije i smještaj uličnih životinja. To je dobra prilika i za osobe koje nisu u mogućnosti imati vlastitog ljubimca, pa tako, bar donekle, mogu usrećiti sebe i svoju obitelj.

Tužni prizori

Ulica, livada, ruševna zgrada, most, kontejner za otpad, nisu mjesta za život, a, nažalost, upravo tu svoje sklonište svakodnevno pronalaze napuštene životinje. Nekim ljudima polazi za rukom da okrenu glavu i zanemare srcedrapajući prizor gladnih, bolesnih, promrzlih, povrijeđenih životinja. Srećom, postoje i oni koji se osjećaju drukčije. Oni razmišljaju kako osobno mogu doprinijeti da je takvih prizora što manje. Svoje misli pretvaraju u djela i tako nastaju dobre i motivirajuće priče sa sretnim završetkom.

Kako može priča sretno završiti i koji sve oblici podrške i udomljavanja postoje možete pročitati u ovom tekstu.

Podijelit ću s vama, u idućem tekstu, moje osobno iskustvo o tome kako je ničija ulična maca, postala naša zauvijek voljena mačka Rea.

*U tekstu su izneseni osobni stavovi i savjeti autora koji se ne mogu ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Savjeti.hr-a. Savjeti.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.