cat hug
Izvor: Freepik
REAlna
HUG YOUR CAT DAY

Zašto je dobro grliti mačku i kako to napraviti

Vlasnici mačaka žive s uvjerenjem da ih njihove mačke vole barem onoliko koliko oni njih. Trenuci razmjene nježnosti razlikuju se od slučaja do slučaja, i sva odstupanja od te teorije su prihvatljiva. Nema pravila po pitanju rase, spola, uzrasta, porijekla. Koliko god pažnje pruže svojim vlasnicima, oni su im zahvalni na tome.

Bezuvjetna ljubav, s jedne strane. Sasvim sigurno postoje i one mačke koje su jako privržene svojim vlasnicima, dozvoljavaju ili priželjkuju maženje, pa su neki ljubitelji mačaka odlučili posvetiti cijeli jedan dan mačjim zagrljajima, a on se obilježava 4. lipnja - Dan grljenja mačaka, odnosno Hug your cat daya. Na koji način ćete ga obilježiti i kako će izgledati taj zagrljaj, više ovisi o vašem ljubimcu nego o vama. U svakom slučaju, pokušajte i prilagodite im se.

Mačke se smatraju simbolima gracioznosti i odmjerenosti. Ne možete ih potkupiti, dresirati, prisiliti. Rade samo ono što žele i ponašaju se u skladu sa svojim osjećajima, a ne tuđim očekivanjima. I opet su ljudi prepoznali brojne koristi od njihovog prisustva u blizini čovjeka. Neka istraživanja pokazuju da mačje predenje može pomoći u smanjenju razine stresa i učiniti da se osoba osjeća opuštenije. Mačke se klasificiraju kao kućne, mačke s farme i divlje mačke koje slobodno lutaju i izbjegavaju kontakt s ljudima. Domaće mačke su veoma važne za čovjeka i njegov emotivni život. One se s njim druže i izuzetni su pomoćnici u domu i okućnici kada je riječ o lovu štetnih glodavaca.

Malo povijesti

Mačke su prvi put pripitomljene na Bliskom istoku oko 7500 godina pr.n.e. Još od oko 3000. prije Krista, mačke su poštovali stari Egipćani, a egipatska boginja Bastet se često prikazuje kao mačka, ponekad u borbenom stavu lavice. Oni su svojim mačkama odavali počast održavanjem velikih ceremonija i čak su izgradili specijalizirana mačja groblja s tisućama mumificiranih mačaka. Zabilježeno je kako bi vlasnici preminule mačke tugu za njom iskazivali brijanjem svojih obrva.

Iako su u antičkoj Grčkoj preferirali pse i prema mačkama su imali prijateljski odnos. Ubijanje mačke bilo je strogo zabranjeno. Nakon što bi uginula prirodnom smrću, članovi obitelji bi je oplakivali i žalovali kao i za psom. Za života, posjedovali su ih, uglavnom, radi lova na štetočine (miševe, zmije) na usjevima i imanjima.

Posvećenost mačkama u novijoj povijesti datira od osnivanja felinoloških društava i društava koje se brinu o zdravlju mačaka i zaštiti njihovog porijekla, u smislu očuvanja čistokrvnosti rasa i kontroliranog uzgoja. Godine 1979. osnovana je Međunarodna udruga mačaka (TICA) kako bi promicala globalno poštovanje mačaka kroz genetička istraživanja i obrazovanje. U Parizu je 1949. godine osnovana FIFE (Federation Internationale Feline d'Europe), a WCF (World Cat Federation) je osnovana 1988. godine u Njemačkoj. Ove asocijacije organiziraju izložbe mačaka u brojnim zemljama svijeta.

Mačke su promovirane kroz likove u stripovima i animiranim filmovima, i kao takve poznate su i u naše vrijeme (Garfield, Tom, Silvester, Mačak u čizmama itd.) No, da se mi vratimo temi kojoj je posvećen ovaj tekst.

Zagrli svoju mačku

Smatra se da je ideja o nacionalnom danu “Hug Your Cat Day - Zagrli svoju mačku” nastala 80-ih godina prošlog stoljeća, s ciljem poticanja emocionalne i fizičke interakcije između vlasnika i kućnog ljubimca. Sam naziv je simboličan, a dan grljenja mačke obilježava se od 1986. kroz edukativne radionice i savjetovanja o zdravlju, brizi, njezi, ponašanju i suživotu čovjeka i mačke.

Namjera je da spontanim grljenjem mačke pokažete svom ljubimcu koliko vam je stalo do njega, da ga volite i poštujete bez obzira na njegovu reakciju. Neke mačke dopuštaju nošenje i privijanje uz svoga vlasnika, dok druge to vole “na daljinu”, predenjem ili pogledom.

Zanimljivo bi bilo reakcije na zagrljaj bilježiti kamerom, iz godine u godinu, naročito ako vlasnik ima više mačaka, i svaka od njih reagira na drugačiji način. Savjet za neiskusne nove vlasnike: nikada silom ne pokušavajte podići ili stiskati svoju mačku, ona bi to mogla potpuno pogrešno protumačiti i prirediti vam neugodno iznenađenje te vam, umjesto zagrljaja, uzvratiti ugrizom ili ogrebotinom. Najbolje je početi nježno maziti mačku i zagrijati je prije nego što je zagrlite. Budite nježni i pristupačni kako bi mačka lakše dočekala zagrljaj.

Ako nemate svoju mačku, ili ste je imali pa izgubili, zagrlite neku drugu, mačku svojih prijatelja, susjeda ili uličnu lutalicu. Možda baš tog dana sklopite novo mačje prijateljstvo. Možete donijeti hranu i igračke mački svojih prijatelja, ili pohađati radionice na kojima ćete naučiti više o posjedovanju mačke i odgovornostima koje nosi mačka.

Osobama koje su alergične na mačke, a vole ih, preporučujemo da se 4. lipnja opuste uz neki obiteljskii film o macama, ili nahrane ulične mace, posjete sklonište za mačke ili doniraju novac nekoj od udruga za skrb o životinjama. Imat ćete osjećaj kao da ste zagrlili sve njih. Poklonite nekom djetetu igračku macu, jer i tako promovirate ljubav i osjećajnost prema njima.

Kako znati da vaša mačka želi zagrljaj?

Ako bježi u drugom smjeru kada vidi da dolazite prema njoj, to je najsigurniji znak da trenutno nije raspoložena za zagrljaj. Ako je uspijete uzeti u naručje, ali postane ukočena ili se počne vrpoljiti, uz negodovanje i režanje, time vam pokazuje da želi da je ostavite na miru. S druge strane, ako je mirna u vašem naručju i glasno prede, čini se kako joj vaši zagrljaji pašu. Ona će odlučiti kad je dosta, i vi ćete to poštovati.

Nikada mački ne prilazite s leđa, šuljajući se. Ne prekidajte njeno objedovanje ili spavanje. Maženje počnite od onih dijelova tijela koje vam inače dopušta. Budite nježni, mačke ne vole da se njima ophodi grubo ili da ih držite prečvrsto. Također, ako vidite da joj nije ugodno, pustite je, a zatim pričekajte da vam dođe sama. Promijenite položaj svoga tijela ili lokaciju. Možda bi bilo dobro i da sjednete ili legnete u njezinoj blizini te pričekate da se smiri, možda vam sama priđe. Ako ne ide iz prvog puta, pokušajte kasnije, kada ona bude opuštenija.

Drage mace, mačići i mačori, neka vam je sretan vaš život uz vaše vlasnike, grlili se s njima ili ne, svakog dana, samo 4. lipnja, ili nikada, važno je da ste zdravi i zadovoljni.

*U tekstu su izneseni osobni stavovi i savjeti autora koji se ne mogu ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Savjeti.hr-a. Savjeti.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst, u prvome odlomku prenesenog teksta. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.

Ako želite još zanimljivih poslovnih i životnih savjeta, prijavite se na naš dvomjesečni newsletter.

Ljubav na 4 šape _ Savjeti.hr