putovanje, planiranje, karta
Izvor: Grégory ROOSE/Pixabay
Antonio Milanović
PRIPREMA JE POLA POSLA

Za bezbrižno istraživanje svijeta - Kako isplanirati putovanje

Većini ljudi se odmah ozari lice čim se spomenu putovanja. S razlogom toliko volimo putovanja - podsjećaju nas na bezbrižnost i lijepe uspomene. Ipak koliko god da se želimo ujutro probuditi i samo se zaputiti negdje, uvijek treba imati na umu da je puno mudrije unaprijed isplanirati putovanje da bi se izbjegao stres i potencijalne neugodne situacije. 

Pogledajte na što sve trebate obratiti pozornost pri planiranju putovanja:

Budžet

Htjeli to priznati ili ne, novac je najvažnija stavka vašeg putovanja. S njim sve počinje i završava, stoga, prije nego igdje krenete, sjednite i izračunajte koliko vas okvirno košta putovanje. Istražite na internetu cijene smještaja, hrane, atrakcija koje želite posjetiti. S time da na putovanju trebate uz sebe uvijek imati nešto više novca za slučaj nepredviđenih troškova. Uz to uračunajte i trošak police putnog osiguranja, koje je preporučljivo imati.

Period putovanja

Kod planiranja putovanja svakako trebate uzeti u obzir i period godine u kojem planirate posjetiti neku destinaciju. Ako planirate posjetiti selo Djeda Božićnjaka u Finskoj ili diviti se polarnoj svjetlosti početkom prosinca, morate imati na umu da ćete tada najskuplje proći jer je to period s najvećom posjetom, pa su stoga i cijene najviše. Zato radije birajte vrijeme izvan sezone jer ćete tako ne samo uštedjeti nego i izbjeći gužve, a te destinacije nisu ništa manje lijepe izvan sezone.

Smještaj

Hotel, apartman, hostel ili nešto drugo - izbor smještaja je velik kao i raspon cijena. Pri izboru smještaja trebate definirati koliko vam on prioritet. Primjerice, ako planirate cijeli dan provesti u razgledavanju znamenitosti Barcelone, a soba vam treba tek toliko da prespavate i istuširate se, onda vam je dovoljan smještaj u, naprimjer, hostelu gdje su cijene povoljnije.

Napravite plan

Ako ste ograničeni s vremenom ili želite što više toga vidjeti, prije puta napravite popis svih znamenitosti i atrakcija koje želite posjetiti u određenom mjestu ili gradu i kako doći do njih tako da ne gubite dragocjeno vrijeme.

Tuđa iskustva

Internet je nepresušan izvor informacija. Pogotovo društvene mreže na kojima se mogu pronaći grupe vezane za putovanja. Članovi tih grupa rado dijele svoja iskustva s putovanja na razne destinacije. Nemojte se ustručavati pitati sve što vas zanima. To posebno vrijedi putujete li u zemlju čiji su vam običaji strani. Uz to su vam na raspolaganju razni vodiči za putovanja i specijalizirane stranice. Informacije o putovanjima nikada nisu bile dostupnije - iskoristite to.

Putovanja su zabavan izvor velike sreće, ali mogu se pretvoriti i u noćnu moru. Stoga brižno planirajte svoja iskustva da biste izbjegli nepotreban stres i vratili se kući s lijepim uspomenama. Sretno!

*U tekstu su izneseni osobni stavovi i savjeti autora koji se ne mogu ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Savjeti.hr-a. Savjeti.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst, u prvome odlomku prenesenog teksta. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.

Ako želite još zanimljivih poslovnih i životnih savjeta, prijavite se na naš dvomjesečni newsletter.