vino i hrana
Izvor: master1305/Freepik
Petra Ladan
UŽITAK ZA OKUSNE PUPOLJKE

Vino i hrana: vodič za uživanje ili kako pronaći vlastiti "perfect match"

Sljubljivanje vina i hrane prava je znanost, no - baš kao i u svemu ostalome - ti "zakoni" neće uvijek biti po mjeri svakog čovjeka, već svatko od nas traži neku svoju savršenu kombinaciju. Ipak, postoje neka generalna pravila, koja su kreirala vrsni enolozi, i koja uvelike mogu promijeniti to iskustvo uživanja u vinu i hrani.

Sparivanje vina proces je kombiniranja jela i vina na temelju posebnih komponenti okusa i jednog i drugog. Iako svaki enolog ili chef ima neku svoju originalnu ideju, generalno je pravilo da bi vino trebalo biti kiselije i slađe od hrane. Prvo se, naravno, odnosi na sljubljivanje sa slanim jelima, a drugo na desertna vina. No, opet, drugi smatraju da bi intenzitet okusa vina i hrane trebao biti jednak, pa kažu kako se crvena vina najbolje slažu s mesom izraženog okusa, kakvo je crveno meso, dok bijela bolje idu uz piletinu i ribu. Bilo kako bilo, "pročešljali" smo eno-gastro scenu i pronašli univerzalno dobar (ako već ne savršen!) spoj.

Cabernet sauvignon je bogato crno vino koje se odlično slaže s jednako bogatim crvenim mesom. Vino je prepuno tanina koji pomažu u probijanju sočnosti odreska, ali se savršeno slaže i s drugim mesnim jelima poput pečene govedine, janjetine ili patke, kao i s gulašom od divljači.

Syrah (neki ga zovu shiraz) je jedno od najtamnijih crvenih vina sa snažnim voćnim aromama kupine, borovnice i šljive. Kao takvo izvrsno se slaže s jače začinjenom hranom te mesom s roštilja. Pritom je važno da razina pikantnosti hrane i vina bude podudarna, odnosno da hrana nije znatno začinjenija od vina. Jer vino bi moglo izgubiti svoj pikantni profil.

Pinot noir izvrsno je suho vino, rubin crvene boje, za koje će mnogi reći da miriše na bobičasto voće. Dobro se slaže s masnom ribom, poput lososa ili tune, kao i uz pečenu patku ili gusku. Osim toga paše i uz ribu, tjesteninu, jela s gljivama, plave fermentirane sireve, pa čak i uz pizzu.

Sauvignon Blanc smatra se klasikom kad je u pitanju sljubljivanje s hranom. S ovim bijelom vinom, koje, kako ga često opisuju, miriše na svježe pokošenu travu, teško da ćete pogriješiti, no najviše paše uz salate, umake od začinskog bilja (poput pesta), bijelu ribu sa žara ili sireve. Ljubitelji sushija trebaju znati da nema boljeg gutljaja vina uz omiljeno jelo od Sauvignon Blanca.

Slatka hrana treba slatko vino. Rajnski rizling pokazuje savršenu ravnotežu kiselosti i slatkoće, ima ugodne medne note zbog kojih posebno paše s čokoladom i sladoledom. Osim što je i izvrstan aperitiv, prije nekog predjela s tjesteninom, dobro prati i orijentalne kuhinje, baš zbog slatko-kiselih okusa.

Pjenušac se uglavnom veže uz svečane prigode, no s njim nikada nećete pogriješiti, jer paše uvijek - naravno, pod uvjetom da ga volite. Divan je u spoju s jagodama, no paše uz sva predjela, a posebno je fin uz quiche.

Traminac je, reći će znalci, vino u kojem se osjeti slatkoća i kojemu ponekad nedostaje kiselosti. Suhu varijantu najčešće će servirati uz masnu ribu, primjerice riječnu, iako izvrsno ide i uz losos, kao i uz jela od divljači. Slatki traminac dobro paše i uz kinesku kuhinju, kao i uz sireve s plemenitom plijesni.

Graševina neko vrijeme nije bila odviše omiljena među onima sofisticiranog nepca, jer su joj predbacivali prosječnost, no posljednje vrijeme svjedočimo sve boljim primjercima ove kod nas najzastupljenije bijele sorte. Ukusna peka, fini roštilj, domaći naresci… savršen su spoj uz graševinu.

Plavac mali autohtona je sorta crnog grožđa južne Dalmacije, posebice pelješkog vinogorja, kojeg karakterizira blaga kiselost, gustoća i visoki stupanj alkohola. Kao takav odličan je uz tvrde i pikantne sireve, divljač, dalmatinsku pašticadu i sve vrste "jačeg" mesa, poput telećeg ili svinjećeg pečenja, ćevapa i pljeskavica i sl.

*U tekstu su izneseni osobni stavovi i savjeti autora koji se ne mogu ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Savjeti.hr-a. Savjeti.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst, u prvome odlomku prenesenog teksta. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.

Ako želite još zanimljivih poslovnih i životnih savjeta, prijavite se na naš dvomjesečni newsletter.