dizano tijesto
Izvor: Freepik
REAlna
TIPS&TRICKS

Trikovi i savjeti za uspješno dizano tijesto

Tko može zaboraviti miris kruha, peciva, kiflica, pogače, štrudla iz bakine pećnice? Ima li što ljepše? Kako uvijek uspijeva biti ukusno, mekano, sočno, a da nije presuho ili prepečeno? Da ne biste čekali da doživite to dugogodišnje bakino iskustvo, tu su naši savjeti kako biste uživali u vlastitim pekarskim čarolijama, već danas. Prvi i osnovni sastojak svakog jela je LJUBAV. Vjerojatno će jelo biti jestivo i kada ga kuhate bez motivacije i nekog posebnog žara, ako ste dobro odabrali sastojke i pravilno ih dozirali, no u takvom obroku nećete uživati svim čulima.

Kuhanjem prenosite vlastitu energiju na one za koje kuhate. Umjesto pravila: što se mora nije ni teško, pa kuhate jer ste gladni, predlažemo moto: radim samo ono što volim. Tako bi se svakodnevna ili povremena kuhinjska obaveza, mogla pretvoriti u kreativno izražavanje i, u konačnici, ljubav i strast. Priznajte da ste u životu susreli mnogo takvih osoba, dakle, moguće je.

Nije mali broj onih čiji su kuharski počeci bili vezani za izradu tijesta, i to baš onog dizanog. Potpisujem ovu tvrdnju i osobnim iskustvom. Za neke jednostavan zadatak, dok drugima nikako ne polazi za rukom da dobiju rahlo, prozračno, elastično i ukusno tijesto za slana peciva i slatke delicije.

Osim same želje i potrebe važno je pridržavati se nekoliko pravila za izradu dizanog tijesta:

  • Bez žurbe. Morate imati vremena i strpljenja.
  • Vrsta brašna (namjensko brašno za dizana tijesta, ili pomiješano glatko i oštro).
  • Brašno prosijte kako biste postigli njegovu prozračnost.
  • Temperatura svih sastojaka mora biti sobne temperature zbog aktivacije kvasca.
  • Temperatura zraka u prostoriji mora iznositi optimalnih 22 do 25 stupnjeva (niska temperatura neće pogodovati fermentaciji kvasca, oslobađanju ugljikovog dioksida i elastičnosti glutena, te se neće stvoriti mjehurići zraka).
  • U posudu stavite brašno, napravite udubljenje u sredini, razmrvite kockicu svježeg kvasca ili vrećicu suhog instant kvasca, prelijte mlakim mlijekom pomiješanim sa žličicom šećera, i ostavite da se diže 15 minuta.
  • Ako recept dozvoljava, ili niste zadovoljni slatkim mlijekom u tijestu, zamijenite ga jogurtom, ili jedan dio ukupne količine tekućine neka bude mineralna voda.
  • Zatim dodajete ostale sastojke: dodatna količina mlijeka, vode, masnoće i jaja, ovisno o receptu. Mutite žlicom ili mijesite rukom koju ste premazali uljem ili maslacem.
  • Prstohvat soli dodajte u ostatak brašna, nikada direktno u kvasac.
  • Kada se tijesto počne odvajati od posude, istresite ga na pobrašnjenu radnu površinu.
  • Brašno dodajte postupno i ne pretjerujte s njim, pretvrdo tijesto neće narasti.
  • Izrađeno tijesto oblikujte u kuglu, stavite u čistu posudu s poklopcem ili prekrijte prozirnom folijom pa kuhinjskom krpom.
  • Dizanom tijestu od oko 1 kg brašna trebat će 45 minuta, do sat vremena da naraste.
  • Odložite posudu na toplo mjesto da tijesto udvostruči volumen, a zatim ga premijesite.
  • Masnoća će tijestu dati aromu, sjaj i elastičnost.
  • Dodaci tijestu, kao što su razne sjemenke i sitni začini, dodaju se odmah direktno u brašno.
  • Suho voće, sir, masline i sl. dodaje se nakon što tijesto naraste.
  • Ako oblikovano tijesto želite posuti sjemenkama, najprije ga premažite vodom ili mlijekom.
  • Želite li zlatnu koricu, tijesto prije pečenja premažite glazurom od žumanjka i vode.
  • Da bi dizano tijesto za uštipke upilo manje ulja tijekom prženja, jogurt ili kiselo vrhnje su bolji izbor od slatkog mlijeka.
  • Temperatura pećnice u koju stavljamo pripremljeno tijesto ne smije biti previsoka, kako ne bi nakon pečenja “palo”.
  • Nakon pečenja, kruh ili pecivo ne vadite odmah, ostavite ga u kalupu nekoliko minuta, a zatim izvadite i umotajte u čistu kuhinjsku krpu kako bi korica omekšala.
  • Ne režite pecivo dok je još uvijek toplo. Dakle, vraćamo se na prvi korak: vrijeme i strpljenje.

*U tekstu su izneseni osobni stavovi i savjeti autora koji se ne mogu ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Savjeti.hr-a. Savjeti.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst, u prvome odlomku prenesenog teksta. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.

Ako želite još zanimljivih poslovnih i životnih savjeta, prijavite se na naš dvomjesečni newsletter.