kamp, kampiranje
Izvor: Savjeti.hr

Trikovi i savjeti kako da kampiranje prođe što uspješnije

Ljeto i godišnji odmori još traju i to je najbolje vrijeme za boravak u prirodi. A jedan od najboljih načina za provođenje godišnjeg odmora jest kampiranje u prirodi. Pri tom ne govorimo o kampiranju u predviđenim kampovima, već o kampiranju u potpunoj divljini.

Ako ste otvorenog duha i ako volite prirodu, to bi moglo biti jedno od najboljih iskustava koje ćete imati. Zašto? Evo jednog primjera: Kada odsjedate u hotelu, uvijek vam je važno da imate sobu s lijepim pogledom te da se hotel nalazi na atraktivnoj lokaciji, blizu mora itd. U slučaju kampiranja, vi ste ti koji birate gdje ćete 'izgraditi svoj hotel' - koliko blizu mora ćete se smjestiti, kakav će biti pejzaž oko vas i kakav pogled ćete imati ujutro kada se probudite. Ipak, da bi to magično iskustvo zaista bilo magično, potrebno je pridržavati se ovih savjeta:

1. Neka s vama bude barem jedna osoba koja je već kampirala

Iskustvo kampiranja je jedan od glavnih preduvjeta za uspješno kampiranje. Ako do sada još niste kampirali, svakako je poželjno da u vašoj ekipi bude barem jedna osoba dovoljno iskusna u kampiranju koja vam može biti 'vođa'. Ta osoba će unaprijed znati na što se sve treba paziti da kampiranje prođe uspješno, poput opreme koja je potrebna, zaliha vode i hrane, odabira lokacije, pa i do sitnih praktičnih savjeta poput zbrinjavanja smeća da ne privlačite mrave, ili izrade klopki za ose koje vam smetaju.

2. Planiranje lokacije smještaja

Ako planirate kampirati u divljini, dakle van za to predviđenog kampa, jedan od najvećih izazova svakako je pronalazak dobre lokacije. Naime, u tom trenutku želite osamljeno mjesto gdje ćete imati mir i gdje nećete biti ometani dosegom civilizacije. Dobra vijest je što takva mjesta postoje u izobilju i prekrasna su. Loša vijest može biti što, nerijetko, takva mjesta nisu u dosegu civilizacije s razlogom: nema izgrađenih putova do prekrasne osamljene plaže, morate se probijati kroz šumu, voziti autom po teškom makadamu itd. Ako tome dodamo i činjenicu da ćete nositi poprilično tešku opremu, takva potraga za savršenim mjestom može biti vrlo izazovna.

Kako biste si maksimalno olakšali, pokušajte unaprijed isplanirati na kojim mjestima ćete kampirati. Osim pretraživanja internata i foruma i ispitivanja lokalaca o dobrim mjestima, dobar način pronalaska mjesta je i korištenje moderne tehnologije: satelita. Naime, satelitske snimke s Google Mapsa vam dosta precizno mogu pokazati mjesta gdje ima makadamskih ili šumskih putova, određene čistine na travi gdje možete postaviti šatore, a također možete vidjeti i gdje su najbliže kuće tj. 'civilizacija' koja bi vas eventualno mogla smetati.

Napomena: U Hrvatskoj je kampiranje 'na divljaka' zabranjeno i kažnjivo. Postoje razni robinzonski kampovi koji u potpunosti daju dojam 'divljeg kampiranja'. No sve ove savjete možete primijeniti bilo gdje u svijetu gdje ovaj tip kampiranja nije zabranjen. 

3. Voda, voda i još malo vode

Ako ste pronašli predivnu osamljenu lokaciju u skladu s prethodnim savjetom, to znači da je od vas udaljen i dućan u kojem se možete opskrbiti zalihama. Upravo zato, unaprijed morate predvidjeti koliko ćete na određenom mjestu boraviti i koliko vam je zaliha potrebno za sve obroke u danu i ostale potrebe.

Pri tom je ključno da nimalo ne podcijenite vaše potrebe za vodom. Kao što znate, čovjek može najkraće bez zraka, zatim bez vode, a tek potom bez hrane. Stoga, ako nemate dovoljno vode, žeđ može postati vaš prvi problem. Isto tako, imajte na umu da vam pitka voda treba i za kuhanje hrane (npr. riže ili tjestenine), kuhanja kave, pranje zubi, itd., stoga je uvijek bolje pretjerati s količinom vode pa višak vratiti nego biti u situaciji da vam ona fali.

4. Planiranje vs. spontanost

O silnoj opremi koja vam je potrebna nećemo trošiti riječi jer pretpostavljamo da vaš iskusni 'vođa' iz prvog savjeta vodi računa o tome. Zato ćemo radije obraditi jedno drugo zanimljivo pitanje do kojeg često dođe prilikom kampiranja. Iako smo naglasili da je planiranje važno, poput planiranja smještaja, planiranja potreba za zalihama itd., detaljnim i rigoroznim planiranjem možete ubiti svaku spontanost koja također ima svoje čari.

Naravno da će vam planiranje omogućiti lagodnije kampiranje i svakako ga ne smijete podcjenjivati. Ipak, ostaviti malo prostora za spontanost učinit će vaše kampiranje opuštenijim, a može voditi i do jako dobrih avantura ili priča. Tako npr. možete isplanirati da ćete tri noćenja provesti na jednom mjestu, dok ćete četvrto noćenje ostaviti 'slobodnim'. Možda upoznate lokalca koji će vam otkriti odlično mjesto, ili ćete ga sami opaziti tijekom vašeg bivanja na toj lokaciji. Ili možda budete toliko spontani da utočište za zadnju večer pronađete polaskom u nepoznato, pa gdje završili. Promjena mjesta i put u nepoznato je uzbudljivo i razne nove dogodovštine možete iskusiti na taj način.

Isto tako, ako ste planirali kampiranje prema vremenskoj prognozi na temelju koje je trebalo biti samo sunčano vrijeme, ali je u međuvremenu došlo do nevere, ne paničarite. Zabit ćete klinove vaših šatora malo jače, okupit ćete se s najdražima u šator i ispijati čaj dok kapi kiše padaju na šator, a vi ste na sigurnom. Iako se takvo vrijeme naziva 'lošim', prethodno opisan događaj nerijetko bude upravo jedan od najljepših.

Ovo su bili samo neki od savjeta kako započeti kampirati. Za kraj, imajte na umu i ovo: vaša je odgovornost da, kada kampiranje završi, zbrinete sav svoj otpad. Mjesto na kojem ste kampirali treba izgledati isto onako kako je bilo kada ste tek došli. Predivna priroda u kojoj boravimo je razlog zašto se, u prvom redu, odlučujemo za kampiranje, stoga najmanje što možemo napraviti jest nastojati da ona ostane takva i dalje.

*U tekstu su izneseni osobni stavovi i savjeti autora koji se ne mogu ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Savjeti.hr-a. Savjeti.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst, u prvome odlomku prenesenog teksta. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.