cilj, motivacija, žena
Izvor: Mohamed Hassan/Pixabay
Melita Pavlek
SVE SE MOŽE

TRI KORAKA - Upoznajte svoje ciljeve i ostvarite ih

U bilo kojem periodu života dobro je ponekad zastati i pitati se što je naš slijedeći cilj. Kako bi to bilo jednostavnije dobro je imati tri osnovne stvari na umu:

1. UPOZNAJTE CILJ

Želite li ostvariti važne stvari u životu, morate ih u potpunosti upoznati. Želja za uspjehom svima je zajednička, ali za nekoga taj uspjeh može značiti veću plaću, dok za druge to znači uspješan i sretan obiteljski život. Odredite klasične parametre cilja, koji se često definiraju pokratom SMART. Napišite na komad papira svoj cilj koji mora biti specifičan, mjerljiv, dostižan, važan i predviđen u vremenu. Što jasnije bude vama samima što točno želite, jednostavnije ćete komunicirati i stvarati prilike za to. Budite konkretni koliko god možete!

2. UPOZNAJTE SEBE

Dobro procijenite sve svoje dobre strane, ali i one ne tako dobre. Nerealni ciljevi mogu od nas učiniti nemotivirane, trajno nezadovoljne osobe koje nisu u stanju primijetiti više nijedan dobar pomak u životu. To ne znači, naravno, da se ograničavate u vašim željama, ali sumnjam da je moguće postati primabalerina u 50. godini. Da, možda se možete baviti baletom, ali svjetska pozornica sigurno vam neće moći biti ostvariva. Zapravo, znate li uopće vaše jake strane? Razgovarajte s najbližima jer ćete se iznenaditi što oni sve još u vama vide. Slušajte ih.

3. UPOZNAJTE OKOLINU 

Kada ste u mogućnosti koristiti dobre stvari iz okružja da osigurate ostvarenje cilja, obvezno to učinite. Komunicirajte s ljudima koji vam mogu pomoći u tome, razmišljajte o svim mogućnostima. Ponekad se rješenja za jednostavniji uspjeh kriju nadohvat ruke, a mi ih ne vidimo, koliko god cilj izgledao ostvariv ili težak. Istina je, možda ne možete upisati studij koji želite, ali možete koristiti npr. mogućnosti cjeloživotnog učenja da promijenite karijeru. U današnjem svijetu virtualne stvarnosti sve može biti bliže i ostvarivo ako prihvatimo tehnologiju kao partnera.

I na kraju, kada vam je cilj sasvim jasan ne dajte da ostane slovo na papiru. Krenite u ostvarivanje bez obzira jeste li 100 posto spremni.

*U tekstu su izneseni osobni stavovi i savjeti autora koji se ne mogu ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Savjeti.hr-a. Savjeti.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.