samopouzdanje
Izvor: mohamed_hassan/Pixabay
Melita Pavlek
BUDITE SVOJ NAVIJAČ

TRI KORAKA kako da sami sebi budete najveći obožavatelj?

Zamislite kako je igrati pred praznim stadionom. Nema odobravanja ni pokliča, nema zarazne energije i snažnih emocija. Samo sport, lopta i cilj. Sjajno za fokus, upitno za motivaciju.

Koliko god nam se navijački mindset sviđao ili ne sviđao, vjera u pobjedu je svima potrebna. Dapače, svi smo u životu povremeno navijači ili sportaši. Arena je puno šira od stadiona, a jedino je pitanje - kada ste odlučili sebi biti najveći navijački fan?

Jeste li sami sebe pohvalili u doba krize i pandemije? Jeste li zastali i priznali si koliko ste se promijenili nabolje? Jer, iskreno, svi koji su bez velikih emotivnih potresa preživjeli izmijenjenu stvarnost imaju pravo na prsa staviti najsjajniju medalju, bez obzira je li ona od čokolade ili platine. Zato nemojte prekinuti sami sebi biti navijač, motivator i prijatelj. Činite ono što činite za druge i bit ćete zadovoljniji i uspješniji. Zato predlažemo da odaberete jedan od nekoliko malih komunikacijskih rituala koji mogu poslužiti za osnaživanje.

Pronađite autentičnu afirmaciju

Izmislite, složite, kreirajte vašu SUPER POWER afirmaciju koju ćete izgovarati kada vam je potrebno dodatno osnaženje. Svi navijači imaju svoju pa zašto i vi ne biste osmislili jednu. Možete je napisati i na ekran računala ili na kalendar. Nešto jednostavno, moćno i vama blisko što će biti osobni eliksir osnaženja.

Stvorite svoj mentalni prostor

Svakog jutra ili večeri ili u pauzi za ručak odvojite svoje vrijeme. Baš, baš svoje. Ne vrijeme za provjeru jesu li klinci napravili zadaću, već vrijeme da radite ono što vas veseli i nije povezano ni s kakvom konkretnom dobiti u klasičnom smislu. To mora biti samo vaš ritual i vaš trenutak kada ćete u miru sami sa sobom razgovarati o budućnosti ili ni o čemu. Kako se baš taj dan osjećate!

Otpustite

Toliko se trudimo kontrolirati sebe i kontrolirati druge da smo zaboravili koliko je nužno pustiti. Pustite povremeno misli da odlutaju tamo gdje same žele. Pustite noge da vas odvedu u prostore u kojima još niste bili. Otpustite potrebu za vječnim planiranjem barem jednom mjesečno i samo pokažite vjeru u magično. Sami sebi dozvolite čaroliju, neočekivano, šašavo. Mi smo previše rano odrasla djeca koja još toliko toga moraju saznati. Dozvolite si to. Redovito. Poput navijača koji nikada neće prijeći u suprotni klub!

Ako vas zanima više sličnih tema pratite i #psihologija

*U tekstu su izneseni osobni stavovi i savjeti autora koji se ne mogu ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Savjeti.hr-a. Savjeti.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.