planinarenje s djecom, planina, djeca
Izvor: Susanne Jutzeler/Pexels
PRIRODA I DRUŠTVO

Tips&tricks za zabavno planinarenje s djecom

Zašto je boravak u prirodi dobar za sve ljude, mlade, stare, djecu, odrasle, ni ne treba posebno obrazlagati. No mnogima se čini kao nemoguća misija otići na planinarenje s djecom. Uvijek neko dijete nešto gunđa, ne želi hodati, ne da mu se... Kako tome doskočiti?

Savjeti za što zabavnije i zanimljivije planinarenje s djecom napisani su uz pomoć bloga PutoKlinci - putovanja s djecom.

1. Društvo

Jako pomaže ako klinci imaju društvo, onda je sve lakše. Pozovite na izlet i prijatelje, pogotovo one s djecom, kojeg god uzrasta. Djeca se međusobno motiviraju.

2. Pozitivan stav

Mnogo toga ovisi o tome kakav je vaš stav. Ako vam je prihvatljivo da klinci ne idu na izlet i planinarenje jer su premali ili ne mogu hodati, onda će to tako i biti. Najbolje je – ili idu svi ili nitko. Stoga budite pozitivni oko planinarenja i ne odustajte od ideje - djeca će onda to i prihvatiti.

3. Zabava

Omogućite im dodatnu zanimaciju – ponesite dalekozor, luk i strijelu, kompas – i pokažite im kako se služiti s tom opremom. Doduše, još bi veća fora bila da sami naprave, uz vašu pomoć, luk i strijelu, ali za to se trebate unaprijed pripremiti (ponijeti nožić i špagicu). Zajedno s djecom tražite markacije (znakove koji označavaju planinarske staze) i objasnite im što znače. Nabavite im bilježnicu ili planinarski dnevnik i neka skupljaju pečate u planinarskim domovima, bilježe svoje dojmove. Uz sve to hodanje je odmah lakše i zanimljivije.

4. Prilagodite se

Svoje planinarske rute prilagodite djeci, budite uporni i ustrajni jer ćete tako razviti kod djece ljubav prema prirodi i planinarenju.

5. BONUS trikovi

  • tražite kućice raznih životinja (duplju u kojoj možda živi ježić)
  • utrkujte se, bacajte kamenčiće, a onaj najbrži ili onaj tko najdalje baci kamenčić dobit će nagradu – kolač u planinarskom domu
  • skupljajte lišće, kestenje, cvijeće (koje dijete može kasnije spremiti u herbarij)
  • tražite snježne, crne ili bilo koje druge kraljice, princeze po kulama ili vilenjake u krošnjama

Ovo su samo neke ideje. Pustite mašti na volju i postanite i vi dijete i uživajte u prirodi punom parom. I samo hrabro, nije važno stići na vrh, biti prvi ili najbrži. Bitno je da djeca zavole prirodu od malih nogu, a to ovisi samo o roditeljima!

Ako imate neke dobre trikove koje nismo ovdje naveli, a provjereno 'pale', javite nam na info@savjeti.hr.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst, u prvome odlomku prenesenog teksta. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.