mačić, mala mačka, mačka
Izvor: REAlna
REAlna
PRAVI ODABIR

Što vas sve čeka ako se odlučite udomiti mačića

Prilikom odabira kućnog ljubimca vode nas različite emocije, ciljevi i okolnosti. Uzrast, spol i boja mačke za neke su ljude vrlo važni, dok se drugi vode trenutnim raspoloženjem i prilikama. Analiziramo činjenice vezano za uzrast ljubimca kojeg želimo u svome domu, a ovaj se članak odnosi na udomljavanje mačića.

To malo slatko dlakavo klupko

Tko bi odolio pogledu ili mijaukanju malenog mačića? Želite ga uzeti u ruke, maziti, ljubiti, igrati se i uspavati u svom naručju. Ako se tako osjećate, onda, vjerovatno, i vi pripadate većini koja se svjesno upušta u tu zabavnu avanturu. No, s druge strane, ona sa sobom nosi i izazove koje ne možete izbjeći. Neka vas činjenice koje ćemo iznijeti ne obeshrabre i nemojte odustati od svog nauma. Želite li mačića, evo što vas očekuje.

Mačići su poput djece: energični, razigrani, nesigurni, naivni i nespretni, ali beskrajno hrabri i uporni. Upadaju u nevolje i to ih zabavlja. Ne znaju za opasnost. Kreću se po rubovima namještaja, penju po zavjesama, na ograde balkona, na prozore. Zavlače se u ormare i ladice. Vi morate unaprijed predvidjeti gdje im nije mjesto pa tu pojačati oprez ili postaviti zaštitu. Motaju se oko nogu, grickaju i grebuckaju kako bi privukli vašu pažnju ili dobili hranu i poslastice. Trebat će mnogo truda i vremena da ih naučite lijepom i prihvatljivom ponašanju. Budete li uporni, uspjet ćete, ali ne u potpunosti. Budimo realni, karakterno mačke nisu kao psi. Dresuru zaboravite. Mačke se ne boje kazne u smislu prihvaćanja onog što se od njih zahtijeva. Pružaju otpor i uzvraćaju ignoriranjem ili agresijom. Možete ih privoljeti poslasticom, ali nisu potkupljive. Svjesno ili ne, ne znamo, ali one rade samo ono što žele, iz samo njima poznatog razloga.

Svaka mačka je različita

Kao i ljudi, mačke se razlikuju po svojim genetskim i anatomskim predispozicijama, uzrastu i spolu. Teško ih je uspoređivati jedne s drugima, čak i kada su istog uzrasta ili iz jednog legla. Svaka ima svoje jedinstvene navike vezano za ishranu, odmor, način spavanja ili interakciju s čovjekom. To se teško mijenja. Lakše je prihvatiti i prilagoditi se. U tom smislu, pokušajte pokazati poštovanje i razumijevanje.

Mačići i djeca

Dodatni izazov za vas i mačića je ako u svom domaćinstvu imate jedno ili više djece. U ranom djetinjstvu djeca nisu u stanju paziti ni na sebe, a kamoli na sićušno, krhko i nježno biće kakvo je mačić. Nije nemoguće da odrastaju skupa, ali tu morate oprez pojačati kroz nekoliko mjeseci dok mačić ne poraste i ne ojača. Naravno, paralelno sa zaštitom mačića od djeteta, morate i dijete naučiti da ga mačić može ozlijediti. Kandžice i zubići mogu nanijeti ozbiljne ozljede djeci, naročito na licu. Zabilježeni su slučajevi traume i emocionalnih posljedica kod djece zbog nespretnog kontakta sa životinjama.

Oprez je neophodan

Ljudi i mačke itekako mogu biti prijatelji. Tu nema mjesta strahu, već oprezu i pravilnom komuniciranju. To ćete mačiću malo teže objasniti, ali zato djetetu možete. Način primanja u ruke, podizanja i nošenja mačića vrlo su važni za njegov zdrav psihički i tjelesni razvoj. Stiskanje, čupanje dlake i povlačenje za rep apsolutno su neprihvatljivi i to morate nedvojbeno djetetu staviti do znanja. To nije smiješno, niti zabavno. Bolno je i obostrano opasno!

Zašto biste, uopće, uzimali mačića i izlagali stresu i sebe i dijete? Zato što će ono upravo kroz interakciju sa svojim ljubimcem razvijati osjećaj odgovornosti, pažnje, nježnosti i požrtvovnosti. Naučit će da je lijepo imati prijatelja koji mu pruža ljubav, želi se igrati s njim, raduje mu se kada se vrati kući. Ako se razboli, njegovat će ga. Trudit će se da ne govori glasno i ne koristi vulgarne riječi. Naučit će dijeliti svoje emocije, ali i materijalne stvari. Neće biti sebično jer kao što kupi slatkiš za sebe, kupit će ga i za svog ljubimca. Sve što dijete radi s ljubimcem, primijenit će i u odnosu prema ljudima.

Prehrana mačića

Što se tiče ishrane mačića, najvažnije je da je prilagodite njegovom uzrastu. Ustvari, ako kupujete rasnu mačku ili udomljavate domaću macu iz poznatog legla ili azila, bilo bi poželjno da je mačić odrastao uz svoju majku i sisao mlijeko tri mjeseca. Tako je stekao imunitet, a majka ga je naučila higijenskim navikama i korištenju WC-a. Ako ste pronašli mačića bez majke ili je ponuđen na udomljavanje, najbitnije je da ga odmah odnesete na veterinarski pregled gdje će biti utvrđena starost, zdravstveno stanje i preporučen način ishrane. Moguće je da mu je potrebno hranjenje na bočicu adaptiranim mlijekom za mace ili nekom alternativnom dohranom.

Većinom, mačići već u drugom mjesecu života samostalno jedu suhu i tekuću hranu. U svakom slučaju, savjet veterinara je neophodan. Nemojte eksperimentirati jer na tržištu postoji veliki izbor raznih vrsta hrana za mačke prilagođen uzrastu i zdravstvenom stanju. Mačići jedu hranu s oznakom junior ili 0-12 mjeseci. Nikada nemojte mačku hraniti mlijekom, niti bilo čime iz ljudskog jelovnika. Ako baš želite kuhati obroke maci, onda morate znati da ta hrana treba biti većinski životinjskog podrijetla tj. po sastavu treba imati najviše proteina i masti, bez ikakvih začina. U kuhano meso (piletina, puretina, jetrica i sl.) možete dodati malo riže ili zobenih pahuljica. Neka uvijek bude svježe pripremljena. S vremenom, vjerojatno ćete shvatiti da je najekonomičnija i najjednostavnija kupovna mačja hrana.

>>>Na koje sve troškove trebate računati ako ste odabrali mačku za kućnog ljubimca

Naučite macu da jede isključivo iz svojih posudica. Potrebne su vam tri: za vodu, za suhu i za tekuću hranu. Voda i suha hrana neka bude dostupna 24 sata, a tekuću ograničite na dva do tri obroka dnevno po 40 – 50 gr. To će biti sasvim dovoljno, čak i ako brzo pojede sve i učini vam se da želi još. Suha hrana je vrlo važna za uravnoteženu prehranu i zubiće pa neka grickaju kada god požele. Nakon tekućeg obroka, posudice maknite i operite, a vodu dva do tri puta dnevno promijenite.

WC za mačke

Korištenje WC-a čak ni malim mačićima neće predstavljati problem. Ako se radi o vrlo malenom mačiću, za početak mu postavite plitku posudicu s pijeskom, a zatim vrlo brzo možete i otvoreni ili zatvoreni WC, on će znati ući i izaći. Provjerite može li se sam očistiti nakon nužde. U početku će možda ponekad biti potrebno da ga očistite. Ali ee brinite se, mačićima iznad četiri mjeseca života za te stvari neće trebati vaša pomoć.

Šetnja s mačkom

Želite li macu voditi van kuće, već s navršena dva mjeseca počnite je navikavati na oprsnicu i povodac. Najprije neka samo bude u blizini grebalice i posudica sa hranom a zatim postupno približavajte tijelu, zakopčavajte na nekoliko minuta pa kroz nekoliko dana počnite šetati po sobi. Postupno povećavajte vrijeme šetnje i sa izlaskom vani neće biti nikakvih problema. Čim se vratite s polja, oprsnicu i ogrlice odložite jer mogu biti vrlo opasni za boravak u stanu. Zvončiće obavezno uklonite, vrlo su iritantni za mačji sluh. Provjerite veličinu oko vrata i stomaka. Svakako za početak koristiteveličinu s oznakom junior (mini, XS) a kasnije oprsnicu prilagođavate rastu.

U sljedećem tekstu ćete saznati kojeg mačića udomiti - domaćeg ili rasnog, mužjaka ili ženku?

Ako vas zanima više sličnih tema pratite #kućni ljubimci

*U tekstu su izneseni osobni stavovi i savjeti autora koji se ne mogu ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Savjeti.hr-a. Savjeti.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.