Gnijezdo
Izvor: Freepik
PRVA POMOĆ

Što učiniti kada ptić ispadne iz gnijezda?

Sigurno ste jednom čuli da je netko negdje pronašao ptića koji je pao iz gnijezda i othranio ga? Ovakve stvari nerijetko se događaju, a postoji nekoliko razloga. Jedan od njih je prirodni proces - ptić je narastao i postao prevelik za gnijezdo. Odnosno, kada ptići postanu preveliki za gnijezdo obično ga napuste i presele se na tlo. Dok su na tlu, prijete im razne opasnosti te je dobro da što prije krenu na svoj prvi let. Roditelji ih za to vrijeme i dalje paze i donose im hranu.

Neki ptići nemaju sreće pa iz gnijezda ispadnu prerano - meškolje se zbog pretjerane vrućine, braća i sestre su ih izgurali ili su pogrešno procijenili da su već spremni za prvi let, iako očito nisu bili.

Kakve su šanse za preživljavanje ptića koji ispadne iz gnijezda?

Na žalost, kažu poznavatelji, vrlo male. Ako ptić padne s velike visine, često ima natučene unutarnje organe, pa iako izvana djeluje dobro, ustvari ima teške povrede i niti uz svu pomoć neće preživjeti. Ako ima šanse za preživjeti, mama će ga nastaviti hraniti dok ne ojača i sam ne odleti. 

Što ako pronađete ptića koji je ispao iz gnijezda?

Najmanje što možete napraviti je podići ga na povišenu površinu kako biste ga zaštitili od mačaka i drugih potencijalnih grabežljivaca. To što mu roditelj trenutno nije na vidiku, ne znači da je sam i napušten, možda se mama upravo skriva od vas ili traži hranu za malenog.

Uvijek postoji opcija i da ga odvedete veterinaru. Jedna od opcija je i da pokušate naći gnijezdo iz kojeg je ispao i vratiti ga u njega. No prije toga provjerite je li gnijezdo sigurno i u kakvom se zdravstvenom stanju nalazi ptić. Kako to možete znati? Nekoliko je čimbenika:

1. Vidljive ozljede:

Pregledajte ptića i provjerite ima li vidljivih ozljeda, kao što su slomljena krila ili noge. Ako primijetite ozljede, trebali biste potražiti stručnu pomoć.

2. Ponašanje:

Promatrajte kako se ptić ponaša. Ako je aktivan, reagira na okolinu i pokušava se kretati, to su dobri znakovi. Ako je pasivan, letargičan ili ne reagira, to može ukazivati na zdravstvene probleme i teže povrede koje vam nisu vidljive.

3. Perje:

Ako je perje uredno, sjajno i bez očiglednih oštećenja, to je dobar znak. Ako je perje prljavo, oštećeno ili ispadalo, to može ukazivati na probleme.

4. Oči i kljun:

Čiste oči i kljun bez izlučevina su pozitivni znakovi. Ako primijetite iscjedak, oticanje ili druge nepravilnosti, to može ukazivati na infekciju ili bolest.

Ako nakon podrobnog pregleda ptića niste sigurnu kakvom je stanju ptica koju ste našli, možda je najbolje kontaktirati lokalnu udrugu za zaštitu ptica ili veterinara kako biste dobili savjet o najboljem postupku.

Neki pojedinci odluče na svoju ruku odnijeti ptića kući s najboljom namjerom, međutim zbog neznanja te neadekvatne brige i prehrane, ptica često ugiba. Ako i preživi i dostigne starost za letenje, vjerojatno će poletjeti, ali će mu nedostajati vještine potrebne za preživljavanje.

Vraćate li ptića u gnijezdo koje ste uspjeli pronaći, ne moraju vas moriti brige o tome hoće li ga roditelji ili braća odbaciti zbog „ljudskog mirisa“. Naime, većina ptica nema osjet njuha tako da to neće predstavljati problem.

Ako ste ptića bez doma na vidiku našli u svom vrtu ili dvorištu, možete sami pokušati napraviti gnijezdo za njega. Manja pletena košara (za kruh) zategnuta žicom ili trakom za granu stabla poslužit će umjesto pravoga gnijezda. Rubovi će osigurati da ptica ne ispadne van, a u slučaju kiše neće se napuniti vodom. Obratite pozornost da je mjesto dovoljno nepristupačno mačkama - dovoljno visoko da ne mogu skočiti s tla te na dovoljno tankim granama koje neće izdržati mačju težinu.

Što ako ipak odlučite ponijeti ptića kući?

Ako ste odlučili ptića ponijeti kući, trebate znati da ga je jako teško othraniti i da ćete to trebati raditi jako često i to malim količinama. Usto, ako je vani hladno, trebate mu osigurati topli kutak, a prostor u koji ste ga smjestili najbolje ćete ugrijati žaruljom.

Mladunca dnevne ptice morate hraniti od rane zore, cijelog dana, svakih pola sata do sat, pa sve do sumraka kada će sam mladunac pokazati da mu je vrijeme za spavanje. Sa sumrakom otprilike počinje hranjenje mladunaca noćnih ptica i traje do ujutro, kad nastupa vrijeme njihovog mirovanja i sna. Prostor gdje borave treba biti ugodno zamračen, jer i u prirodi biraju takva mjesta za dnevni odmor. Da, kao da hranite i uspavljujete vlastitu bebu.

Kao pribor za hranjenje najbolje je koristiti pincetu koja podsjeća na roditeljski kljun. Za mladunce koji se hrane insektima i koji su svejedi potrebno je davati sirovo mljeveno ili sitno sjeckano juneće/pileće meso. Komadići se stavljaju dublje u otvoreni kljun, u gušu jer ga tako i roditelji hrane.

Za mladunce koji se hrane zrnjem potrebno je davati razno zrnje sitnijih žitarica (proso, pšenica, laneno sjeme) sjeckane orahe, neočišćena zrna suncokreta.

Obavezno je davati i vodu na špricu ili pipetu, po malo kapati ptiću u kljun uz obrok dok ne nauči šiti sam. Ptića ne zadržavajte dugo. Čim opernati, ojača i počne sigurnije i duže letjeti, dovoljno da se kreće s grane na granu, odmah ga pustite na slobodu. Naime, svako zadržavanje u zatvorenom prostoru u neadekvatnim uvjetima za divlju pticu je zapravo prekid i stagnacija u rastu i razvoju.

Koga nazvati?

Ako pak po pronalasku ptice želite okrenuti neke brojeve telefona i zatražiti pomoć u zbrinjavanju, nemate previše izbora. Jedan od njih je onaj Azila Dumovec ili pak Oporavilišta za životinje koje djeluje u sklopu Zoološkog vrta Grada Zagreba te neku drugu udrugu na području vašeg grada.

Čitajte i druge tekstove autorice Sanje Bubalo koja piše prvenstveno o biznisu i financijama, ali ima i korisne životne savjete.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst, u prvome odlomku prenesenog teksta. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.

Ako želite još zanimljivih poslovnih i životnih savjeta, prijavite se na naš dvomjesečni newsletter.

*U tekstu su izneseni osobni stavovi i savjeti autora koji se ne mogu ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Savjeti.hr-a. Savjeti.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.

Ljubav na 4 šape _ Savjeti.hr