Što učiniti ako vaš pas pojede čokoladu
Izvor: Doanme/Pixabay
ZABRANJENI SLASNI ZALOGAJI

Što učiniti ako vaš pas pojede čokoladu

Iako je nama ljudima čokolada uglavnom neodoljiva, našim četveronožnim prijateljima ona je strogo zabranjena. I to s dobrim razlogom – za pse je ona otrovna i može im ozbiljno naškoditi.

No bez obzira na to koliko ste pažljivi i koliko truda ulažete u to da pas ne jede sve što mu se nađe na putu i da držite čokoladu dalje od njegovih očiju, uvijek postoji šansa da će nekako doći do ovog slasnog zalogajčića. Stoga pogledajte što učiniti ako se to dogodi.

Zašto je čokolada opasna za pse?

Dva problematična sastojka su teobromin i kofein. Oba mogu kod psa izazvati povećanje broja otkucaja srca, hiperaktivnost, drhtanje mišića i/ili napadaje, objašnjeno je na stranicama veterinarskog priručnika Merck.

Općenito govoreći, što je veća koncentracija teobromina u čokoladi, to je toksičnija za vašeg ljubimca. Kakao prah je najopasniji, a slijede ga nezaslađena pekarska čokolada, tamna čokolada i mliječna čokolada, piše Američki kinološki klub.

Prepoznajte znakove i simptome trovanja čokoladom kod pasa

Iako se znakovi trovanja čokoladom obično pojavljuju šest do 12 sati nakon što ju je pas pojeo, simptomi mogu trajati i do 72 sata, a, uz već navedene, uključuju:

  • povraćanje
  • proljev
  • nemir
  • pojačano mokrenje
  • hiperaktivnost
  • povišena tjelesna temperatura
  • tremor i drhtanje cijelog tijela
  • povišen ili abnormalan broj otkucaja srca
  • napadaje
  • kolaps i smrt

Početak simptoma može se pojaviti mnogo brže kod starijih pasa i pasa sa srčanim problemima. Obje skupine također su u većem riziku od iznenadne smrti od trovanja čokoladom.

Što učiniti ako vaš pas pojede čokoladu

Ozbiljnost situacije ovisi o brojnim čimbenicima, uključujući količinu i vrstu čokolade koju je pas konzumirao, kao i njegovu težinu. Ako je vaš pas pojeo čokoladu, bilo bi dobro da u što kraćem roku kontaktirate veterinara. Važno je znati da je kod svakog trovanja mnogo jeftinije, manje su posljedice i bolje su prognoze ako djelujete što prije. Naime, kod slučaja s čokoladom, teobromin se jako sporo razgrađuje, stoga veterinar može brže pomoći i ispumpati psu želudac ako vi reagirate brzo, piše Apipet.

Poremećaji se pojavljuju 4 do 5 sati nakon unošenja čokolade u organizam. Ispumpavanje želuca je prva stvar koju bi trebalo napraviti, a zatim je dobro dati aktivni ugljen koji će zaustaviti daljnju apsorpciju teobromina.

Naravno, ima pasa kojima, na prvu, ova poslastica ne naškodi. Na primjer, jedna je koker španijelica pojela punu kutiju čokoladnih rolica (kriomice, naravno) i nije se otrovala. Ali je kasnije imala velikih zdravstvenih problema uzrokovanih 'krađom' loše i, za nju, nezdrave hrane. Stoga je uvijek bolje spriječiti nego liječiti.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst, u prvome odlomku prenesenog teksta. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.