hrčak, hamster
Izvor: Cparks/Pixabay
MALA VELIKA SREĆA

Što trebate znati ako poželite hrčka za kućnog ljubimca

Osim pasa i mačaka, koji su očito najčešći kućni ljubimci, svoje mjesto pod suncem, odnosno u krilu ponosnog vlasnika, često nađu i razni mali slatki mekani glodavci. Među njima su i hrčci koji se smatraju jednima od idealnih ljubimaca za obitelj.

Hrčak je mali glodavac koji je aktivan pretežno u sumrak. U prirodi Europe živi jedino poljski ili europski hrčak, a kao kućne životinje uglavnom se drže zlatni hrčci i druge patuljaste vrste. Ako odlučite nabaviti ovo malo mekano klupko onda trebate o njemu nešto i znati.

Hrčak kao kućni ljubimac

Hrčci su vesele i razigrane životinjice, pa se smatraju idealnim ljubimcima za obitelj, pogotovo za djecu koja su dovoljno stara da se mogu o njima brinuti. Nisu prezahtjevni i s njima može sve biti vrlo jednostavno.

Zdravlje

Hrčci nisu skloni bolestima, ali ovi mali slatkiši žive relativno kratko, od 2 i pol do 3 godine. Zdrav hrčak se kreće brzo, ima čisto, uredno i gusto krzno, diše tiho i nema vidljivih ozljeda.

No, iako nisu boležljivi, nisu ni imuni na zdravstvene probleme, pa se svakako treba obratiti veterinaru ako ovom malom mišiću curi nos ili kašljuca, ima proljev i nema apetita.

Prehrana

Kako i za sve kućne ljubimce tako se i za hrčke može nabaviti gotova hrana. Međutim, vole jesti i voće, povrće i orašaste plodove, pa tako svom mini ljubimcu možete ponuditi:

  • jabuke
  • banane
  • radič
  • celer
  • kelj
  • brokulu
  • cvjetaču
  • lješnjake

Naravno, i hrčcima treba dovoljno vode koja mora biti uvijek svježa. Uz to, s obzirom na to da su hrčci glodavci, imaju specifične zubiće i moraju ih redovito trošiti, pa je dobro da mu u njegov prostor stavite komadiće drveta za grickanje. Osim toga, za trošenje zubića, u dućanima za kućne ljubimce mogu se nabaviti posebne grickalice ili kamen za glodavce koji ujedno služi i kao izvor minerala.

Životni prostor

Iako je hrčak mala životinja, njegov životni prostor ne smije biti turbominijaturan. Najčešće se koristi kavez za glodavce, koji ne smije biti dimenzija manjih od 60 x 50 x 40 centimetara.

U kavezu mora biti dovoljno prostora za kućicu za hrčka (u kojoj će spavati), kotač za trčanje (da bude fit), posudu za hranu i bočicu za vodu.

Na dno kaveza treba staviti gotovu stelju za hrčka koja se može nabaviti u dućanima za ljubimce i koju treba redovito čistiti – svaki dan mjesto gdje hrčak obavlja nuždu, a jednom tjedno treba promijeniti svu stelju i staviti novu. Također, jednom tjedno treba oprati kavez i dobro ga isprati od sredstva za čišćenje.

Kavez treba stajati na stabilnom mjestu, dalje od direktnog sunca i drugih izvora topline i ne smije biti na propuhu. Osim toga, s obzirom na to da je hrčak uglavnom noćni tip, nije preporučljivo da kavez stoji u spavaćoj sobi jer bi mogao ometati vaš san svojom igrom, grickanjem, glodanjem, šuškanjem...

Navike i ponašanje

Hrčci su vrlo zabavni ljubimci, aktivni, znatiželjni i neovisni. Međutim, prilično su i plahi pa s njima treba postupati nježno i izbjegavati buku, iznenadne glasne zvukove, žestoku igru, brzo kretanje, stiskanje te ga nikako ne treba na silu vaditi iz kaveza.

Uz nježnu brigu i postupanje hrčak se može naučiti na ruke i biti umiljat kao pas ili mačka, ali za to treba vremena. Prvo se treba naviknuti na svoj novi dom i okolinu te na glasove svojih vlasnika. Naravno, i kod njega 'pale' poslastice pa ga s time možete 'kupiti' i, s vremenom, stvoriti povjerenje.

S obzirom na to da su hrčci vrlo hitre životinje, djeca pogotovo trebaju biti oprezna u postupanju s njima. Hrčka treba nježno držati objema rukama i paziti da ne padne.

Savjet plus

Iako su dragi i umiljati, hrčci mogu biti pravi mali vragovi. Ponekad vole pobjeći iz svog kaveza (pametni su, nađu načina) i zavući se u, na primjer, ormar i grickati odjeću, posteljinu ili knjige. Stoga učinite sve što možete kako bi takve neplanirane šetnje spriječili.

Zaključak

Kao i sa svakim kućnim ljubimcem, tako se i s hrčkom treba ponašati nježno, strpljivo i dosljedno. A kada se stekne uzajamno povjerenje i odnos, uživat ćete u svakom zajedničkom trenutku.

Ako vas zanima više sličnih tema, pratite #kućniljubimci.

*U tekstu su izneseni osobni stavovi i savjeti autora koji se ne mogu ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Savjeti.hr-a. Savjeti.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst, u prvome odlomku prenesenog teksta. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.