mladunčad kućni ljubimci bebe
Izvor: SHEIKH JALAL, Pixabay
KUĆNI LJUBIMCI

Što treba znati prije odabira kućnog ljubimca

Psi, mačke, zamorci, kornjače, ribice, papige, pa možda čak zmije i pauci.... Kada bi se pitalo djecu, a i neke odrasle, dom bi mogao postati pravi mali zoološki vrt. Odabrati samo jednog ili više njih, predstavlja veliki izazov jer zapravo tražite novog člana obitelji. No treba biti pametan pri odabiru odgovarajućeg ili odgovarajućih kućnih ljubimaca jer svaka pasmina ima svoje specifičnosti koje se možda ne uklapaju u svaki dom.

Kupovina ili usvajanje kućnog ljubimca je važna odluka. Oni više ili manje zahtijevaju naše vrijeme, novac i strpljenje, kao i dugoročnu posvećenost, čak i 20 godina. Prije nego vas povedu osjećaji, dobro razmislite i odgovorite si na sljedeća pitanja koja će vam, nadamo se, pomoći u vašoj odluci.

Zašto želim(o) kućnog ljubimca?

Zanimljivo je da veliki broj ljudi izbjegava odgovor na ovo pitanje sve do nabave novog mezimca. Nemojte donijeti ishitrenu odluku 'jer ga skoro svi imaju' ili 'dijete me stalo pritišće' ili 'možda tako pronađem partnera'. U startu budite svjesni da obveza oko ljubimca pripada vama i da to mora biti želja onoga tko će se uistinu brinuti o njemu.

Kakav kućni ljubimac je dobar za mene (i moju obitelj)?

 • alergije, astma i ostale respiratorne bolesti

Prije uzimanja kućnog ljubimca vrlo je važno provjeriti je li netko od članova vaše obitelji i bitnih vam osoba koje vam često dolaze u posjet alergičan na životinjsku dlaku ili perje.

Kod alergije na životinjske dlake može se raditi o reakciji koju ne mora izazvati sama životinjska dlaka, već i prhut kože i tjelesne izlučevine koje se lijepe na dlaku kućnih ljubimaca, ali i na proizvode od kože i krzna. Onima koji su alergični savjetuje se ne držati kućne ljubimce ili, ako ih već imaju, preporuča se redovito kupanje ljubimca, što je s mačkom najčešće vrlo teško izvesti. Bitno je da životinja ne dolazi u prostor gdje spava alergična osoba, a cijeli stan je neophodno svaki dan temeljito usisati, kaže veterinarka Ljiljana Vrhovac-Uzur.

Ako baš želite nekog 'dlakavca', pazite da se manje linja.

 • slobodno vrijeme

Prije nego što se odlučite na kućnog ljubimca zapitajte se koliko slobodnog vremena imate. Ako radite od jutra do sutra, a ni ostali ukućani nisu baš kod kuće, razmislite o ribicama koje zasigurno iziskuju najmanje vremena.

Također, uzmite u obzir koliko često putujete te kome ih možete povjeriti za vrijeme vašeg odsustva ili ih pak možete voditi sa sobom.

Zapamtite da su neke pasmine jako zahtjevne i traže stalno prisustvo i pažnju vlasnika te ih ne možete ostaviti dulje same jer mogu čak i umrijeti od tuge.

 • stan ili kuća, s balkonom ili bez, s dvorištem ili bez

Kojeg ljubimca uzeti, pogotovo kod izbora veličine psa (malog, srednjeg ili velike pasmine), često utječe i u kolikom prostoru živite i gdje želite da pas boravi. Ako se odlučite za balkon ili terasu, morate mu osigurati adekvatan 'dom', a imate li pak dvorište, trebali biste ga i ograditi. 

Uzmite u obzir da, kao i vama, i vašem je ljubimcu potreban adekvatan prostor i ne zaboravite da se veliki broj osoba boji različitih životinja bez obzira radilo se o malom psu, zmiji, ptici ili mački stoga imajte razumijevanja, posebno prema maloj djeci.

 • okolina i klima

Ako imate prometnice u blizini, neće vam biti svejedno pustiti mačku ili psa same da lutaju uokolo, a u većim gradovima to posebno ne biste trebali bez obzira na prometnice.

Nisu sve životinje za tople i hladne krajeve. To se odnosi posebno na ptice. I zmije moraju biti u kontroliranim toplinskim uvjetima. A nije ni svim psima lako izdržati hladnoću i snijeg (npr. razni kratkodlaki psi poput hrta) ili pak vrućine (npr. haski, samojed, bernardinac, njemački ovčar).

 • mala djeca i starije osobe te ostali ukućani

Živite li s partnerom, imate li djecu ili cimera, bitno je iznijeti sve stavove prilikom samog odabira kućnog ljubimca jer se očekivanja o suživotu s ljubimcima razlikuju od osobe do osobe. Svi se ukućani moraju usuglasiti oko brige za ljubimca (hranjenje, šetanje itd.), kažu na bljesak.info.

Ako u obitelji imate malu djecu ili starije osobe koji bi također vodili brigu o novom ljubimcu, nemojte izabrati jedinku koja je jako aktivna, snažna i koja zahtijeva puno šetnje ili posebne vještine.

Također, nemojte birati štence u najranijem uzrastu ako su vam i djeca u do tri godine starosti jer vrlo često dolazi do povrede životinje budući da ih mala djeca smatraju igračkama. Djeca u tom uzrastu nisu u stanju razumjeti temperament psa, pa treba izbjegavati rase koje su manje tolerantne prema djeci, kaže markovic.hr.

Nemojte zanemariti ni činjenicu da su u igri djeca glasna, a nesvjesno mogu biti gruba i stati psu ili mački na rep, povući ga za dlaku ili uštipnuti. Neki ljubimci (posebno psi) su tolerantniji prema djeci, a neki nisu uopće do te mjere da im ne daju ni da ga zagrle ili pomiluju. Ako birate mačku i imate djelcu mlađu od šest godina poneki stručnjaci savjetuju da pričekate dok djeca ne budu svjesna da moraju poštivati mačju nezavisnost, piše orca.rs.

Ako ste podstanar, provjerite prvo s vašim najmodavcem slaže li se oko držanja određene vrste kućnog ljubimca.

 • duljina života

Vaš ljubimac može biti i vrlo kratko i vrlo dugo uz vas, a vi ćete biti do kraja njegova života odgovorni za njega i prolaziti njegove sretne trenutke ali i bolesti i smrt.

Dobro je znati da u prosjeku sitni glodavci žive od dvije do šest godina, psi od 13 do 15, mačke od 15 do 20, zmije 40-ak, a neke papige i preko 50 godina.

Za to vrijeme se i kod vas i njih događa mnogo promjena u životu - kod nekoga selidbe, rođenje djeteta, rastanci, novi poslovi....

Tko će biti odgovoran za novog člana obitelji?

Nerijetko se događa da vlasnici napuštaju svoje ljubimce jer u početku nisu bili svjesni odgovornosti koju oni donose.

Ukućani se trebaju dogovoriti koji će odrasli član obitelji biti primarno odgovoran za ljubimca. Od djece i tinejdžera se i ne može očekivati 100-postotna briga, a potrebe ljubimca ne smiju biti zanemarene. Trebate ga hraniti, održavati (kupati, četkati, šišati...ovisno o životinji), voditi veterinaru, čistiti iza njega (dlake, skupljati izmet...).

Djecu i tinejdžere uvijek treba učiti koliko je bitno odgovorno se brinuti o novom prijatelju. To možete postići tako da s nijma podijelite neke od obaveza poput šetnje, četkanja, pranja šapa nakon šetnje i slično.

Mogu li sebi i svojoj obitelji priuštiti kućnog ljubimca?

Ako se odlučite na udomljavanje ili kupnju kućnog ljubimca, troškovi nisu jednokratni. Oni su trajna stavka svaki mjesec, dok god životinja živi bez obzira o kakvom se ljubimcu radi.

To su troškovi veterinara, hrane, opreme (kućice, ograde, boksevi, terariji, akvariji, povoci, ogrlice, ležaljke, igračke, četke…), potrošnih materijala (pijesak za wc, piljevina, kost...) pa kod nekih i profesionalnog šišanja, školice za dresuru, izložbi. A ovisno o vrsti životinje, ti troškovi uistinu znaju biti veliki.

Odrasta li ljubimac u stanu, morate biti spremni na čišćenje izmeta, prljavih otisaka te na izgreben, izgrižen ili slinav namještaj.

Jeste li spremni od svog ljubimca učiniti uzornog građanina?

Dobro odgojen ljubimac je velika radost i zadovoljstvo kako za vlasnika, tako i za okolinu u kojoj žive. Loše odgojen ljubimac, opasan ljubimac kojega vlasnik nije u stanju kontrolirati, predstavlja potencijalnu opasnost za sve koji s njim dolaze u kontakt. Budite odgovorni prema svom ljubimcu, prema sebi i prema drugima, savjetuje markovic.hr.

Karakteristike ukratko

Evo nekoliko karakteristika za lakši odabir ljubimca kojeg donosi hr.milanospettacoli.com, no svakako na ovim karakteristikama ne treba stati:

 • ljubav i vjernost - pas
 • društvo i naklonost - mačka
 • inteligencija - papige i štakori
 • zabava i veselje - zamorac
 • naklonost - zec
 • ljepota - riba
 • ljepota i alternative - gmazovi

Što dalje

Ako ste uspjeli odgovoriti na sva ova pitanja i dobro se posavjetovali sa svojim ukućanima, odlučili želite li mladunče ili odraslu životinju te i dalje želite ljubimca, razmislite kako ćete ga nabaviti:

 • od uzgajivača
 • iz pet shopova
 • iz skloništa za životinje
 • tražit ćete ga za poklon

Imati kućnog ljubimca jedno je od najboljih iskustava u kojemu možemo uživati u svom životu uz puno dobrih i nezaboravnih trenutaka. Samo zapamtite da ste dobili još jednog člana obitelji koji se nikada neće moći samostalno brinuti o sebi! Pružajući mu ljubav, pažnju, fizičku aktivnost, zdravu prehranu i redovnu veterinarsku njegu, osigurat ćete mu zdrav i sretan život.