deklaracija
Izvor: Freepik
DEKLARACIJE

Što su E brojevi i jesu li opasni po naše zdravlje?

Kakav ste potrošač i koliko detaljno čitate deklaracije na prehrambenim artiklima? Jeste li upoznati s E brojevima i njihovim značenjem, ali i posljedicama njihove konzumacije?

Naziv E brojevi nešto je što srećemo u svakodnevnom životu, ali o njihovom dubljem značenju znamo više ili manje. Pa da pojasnimo što su oni ustvari, jesu li ili nisu štetni te na što obratiti pažnju prilikom konzumacije. E brojevi označavaju odobrene prehrambene aditive u Europskoj uniji. Svaki aditiv dobiva "E" broj kada ga procijeni Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) i kada ga Europska komisija službeno odobri za uporabu.

U Hrvatskoj se primjenjuju EU propisi putem usklađenih pravilnika, a ključni dokumenti uključuju:

Ovi propisi detaljno određuju koji aditivi su dozvoljeni, u kojim količinama, za koje namjene i u kojim vrstama hrane.

U koje skupine dijelimo E brojeve?

Znamo da ima puno E brojeva, a možda čak i znate što pojedini od njih označava, no ako niste sigurni, evo pojašnjenja po grupama:

  • E100 – E199 su boje
  • E200 – E299 su konzervansi
  • E300 – E399 su antioksidansi i regulatori kiselosti
  • E400 – E499 su stabilizatori i emulgatori
  • E500 – E599 su kvasci i pH regulatori
  • E600 – E699 su pojačivači okusa

Jesu li svi E brojevi sigurni?

Na ovo je pitanje teško odgovoriti jer pravog odgovara, ustvari, nema, on glasi „i da i ne“. Svi aditivi s E brojem prošli su znanstvenu procjenu EFSA-e i dozvoljeni su u propisanim količinama. No to ne znači da su bez rizika za sve populacije - neki mogu izazvati nuspojave kod osjetljivih osoba, djece, trudnica ili pak kroničnih bolesnika.

Zato i postoje posebna ograničenja (npr. maksimalne dozvoljene količine) i oznake poput "može negativno utjecati na aktivnost i pažnju djece" koje su zakonom obvezne za neke aditive.

S kojim E brojevima treba biti posebno oprezan?

EFSA i EU regulatori periodično revidiraju odobrene aditive na temelju novih znanstvenih dokaza i saznanja. Neki E brojevi su pod povećalom:

Ovo su aditivi koji zahtijevaju oprez (prema EFSA-i i nacionalnim preporukama):

  • E102  nosi naziv Tartrazin te može uzrokovati hiperaktivnost kod djece
  • E110 zove se "Sunset žuta" FCF te može izazvati alergijske reakcije
  • E122 je Azorubin, a njegove nuspojave su alergija i hiperaktivnost
  • E123 broj je Amaranta za kojeg se sumnja da je kancerogen i zabranjen je u SAD-u
  • E210–219 skupina su benzoata koji mogu stvoriti benzen u prisutnosti vitamina C
  • E220–228 su sulfiti koji osim alergijskih reakcija mogu uzrokovati i napad astme
  • E621 je broj mononatrijevog glutaminata, a može uzrokovati takozvani kineski sindrom, odnosno glavobolje i mučnine kod osjetljivih skupina
  • E951 skraćenica je za Aspartam, zaslađivač koji se ne preporučuje trudnicama ili osobama s nasljednom metaboličkom bolešću, fenilketonurijom

    Posebne skupine koje trebaju paziti

Djeca

Preporuka EFSA-e i hrvatskih pedijatara je izbjegavati umjetne boje i konzervanse, osobito:

  • E102, E110, E122, E129 – povezani s poremećajem pažnje
  • E951 – umjetni zaslađivač

Trudnice

Službene smjernice savjetuju umjerenost u unosu aditiva, posebno:

  • Aspartam (E951)
  • Konzervansi poput benzoata (E210–E219)
  • Sulfiti (E220–E228)

Starije osobe

Osobe s visokim tlakom, astmom ili jetrenim bolestima trebaju izbjegavati:

  • MSG (E621)
  • Sulfite (E220–E228)
  • Višak konzervansa i umjetnih boja

Kronični bolesnici

Ovisno o dijagnozi (kardiovaskularne bolesti, dijabetes, hipertenzija, bolesti jetre, bubrega, astma itd.), kronični bolesnici ne trebaju nužno izbjegavati sve E brojeve, ali postoje određene skupine aditiva koje su rizičnije i koje bi svakako trebali izbjegavati ili ograničiti, prema preporukama liječnika i službenim nutricionističkim smjernicama.

To su prije svega konzervansi koji mogu utjecati na pogoršanje astme, pritisak na jetru, stvaranje otrovnih spojeva, potom pojačivači okusa koje posebno treba izbjegavati kod kardiovaskularnih bolesti i neuroloških smetnji te pojačivači okusa koji su rizik za dijabetičare.

 Kako čitati deklaracije i zaštititi se kao potrošač?

  1. Provjeravajte etikete na proizvodima koje kupujete – ako je sastojak označen samo brojem, potražite značenje.
  2. Izbjegavajte proizvode s dugim popisom aditiva, osobito onih umjetnog podrijetla.
  3. Potražite proizvode s oznakama "bez umjetnih boja", "bez konzervansa", "bez dodanih aditiva".
  4. Koristite besplatne aplikacije  koje pomažu u identifikaciji aditiva.
  5. Informirajte se o značenju pojedinih E brojeva.

Čitajte i druge tekstove autorice Sanje Bubalo koja piše prvenstveno o biznisu i financijama, ali ima i korisne životne savjete.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst, u prvome odlomku prenesenog teksta. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.

Ako želite još zanimljivih poslovnih i životnih savjeta, prijavite se na naš dvomjesečni newsletter.

*U tekstu su izneseni osobni stavovi i savjeti autora i/ili autorovih sugovornika koji se ne mogu ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Savjeti.hr-a. Savjeti.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.