meditacija, sloboda, mentalno zdravlje
Izvor: Foundry/Pixabay
Melita Pavlek
MORALNA PODRŠKA

Provjerite koja su vaša istinska uvjerenja

Uklanjam oko sebe i u sebi sve ono što me ne podržava. Tako je zvučala rečenica koju sam 365 dana u godini neumorno ponavljala u jednoj od meditacija nadajući se da je i samo izgovaranje dovoljno da sve prepreke nekim čudom nestanu...

Dok nakon puno, puno, puno ponovljenih čarobnih rečenica nisam shvatila koje pitanje si postavljam: Što je to unutar mene što me ne podržava?! Kako glupa pretpostavka! Pa ja sam sebi baš odlična potpora. Nije moguće da je unutar mene nešto što me ne podržava. A moguće je! Itekako je moguće.

Svatko od nas pokrenut je svojim mislima, riječima i akcijama. One su uvjetovane našim vrijednostima i uvjerenjima. Vrijednosti su ono što nam je važno, poput slobode, sigurnosti, ljubavi, a uvjerenja su naše istine. I da! Uvjerenja ponekad nisu u potpunosti na našoj strani. Ona nas mogu ograničavati ili podržavati s obzirom na to koliko su duboko usađena u naš sustav. Ono što smo si dužni je tu i tamo provjeriti nije li došlo vrijeme proljetnog mentalnog čišćenja (pa čak i ako je zima).

>>>Koji je prvi korak do uspješne karijere i zadovoljstva?

Uzmite si vremena za sebe i provjerite u što to vjerujete, a da više nije podržavajuće za vas. Neće biti lagano, jer postoji ozbiljan set uvjerenja kojih nismo ni svjesni, a ipak upravljaju našim ponašanjem. Puno smo ih usvojili u dječjoj dobi, stoga pri 'proljetnom čišćenju' provjerite je li ono što ste smatrali ispravnim i istinitim zbilja i danas relevantno. Dobro će nam doći i kratki podsjetnik na korake u analizi:

  1. Usporedite svoje akcije s uvjerenjima koja imate i provjerite ulažete li svoju energiju, vrijeme i ostale resurse u nešto što vam se samo čini važnim ili je bilo važno u nekom prijašnjem životnom ciklusu.
  2. Razmislite zbog čega vam je nešto bitno. Vratite se do onog trenutka u kojem ćete i sami osjetiti da ste našli odgovor koji je u potpunosti u skladu s današnjim okruženjem. Ne bojte se promjena!
  3. Nađite način da ispunite svoju vrijednost, a da to u isto vrijeme bude korisno i za vašu okolinu.

I razgovarajte i s ostalima o njihovim vrijednostima, jer to rijetko činimo. Ako želite posuditi i neka univerzalna podržavajuća uvjerenja, preporučam sljedeća:

  • Uvijek ste više od onoga što mislite da jeste!
  • Svatko od nas već ima sve potrebno za uspjeh!

I sretno mentalno čišćenje!

*U tekstu su izneseni osobni stavovi i savjeti autora koji se ne mogu ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Savjeti.hr-a. Savjeti.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.