kućni ljubimci
Izvor: LewisLeighPhotography / Pixabay
Antonio Milanović
ULAZAK U RH

Prijevoz (putovanje) kućnih ljubimaca preko granice

Ako želite kupiti psa, mačku ili nekog drugog kućnog ljubimca izvan granica Hrvatske ili možda planirate skoro putovanje s ljubimcem u Hrvatsku dobro je unaprijed upoznati se s uvjetima ulaska u Republiku Hrvatsku.

Za početak bitno je pojasniti koje sve vrste spadaju u kućne ljubimce. Prema zakonodavstvu Europske unije kućnim ljubimcima se smatraju:

 • psi
 • mačke
 • pitome vretice (kune)
 • beskralježnjaci (osim pčela i rakova)
 • ukrasne tropske ribice
 • vodozemci
 • gmazovi
 • ptice
 • glodavci i kunići

Prilikom ulaska u Hrvatsku na službenim graničnim prijelazima carinski službenici obavit će dokumentacijski i identifikacijski pregled odnosno pregledat će ima li životinja sve potrebne dokumente te provjeriti vjerodostojnost podataka. Ljubimci mogu putovati u pratnji vlasnika ili druge fizičke osobe koju je vlasnik ovlastio.

Da bi vašem ljubimcu bio omogućen ulazak u Hrvatsku:

 • mora biti označen mikročipom koji mora biti u skladu s važećim propisima Hrvatske i Europske Unije
 • mora biti cijepljen protiv bjesnoće
 • mora imati važeću putovnicu za kućne ljubimce ili certifikat u kojemu se nalaze svi podaci o životinji koju izdaje ovlašteni veterinar u državi iz koje ljubimac potječe

Dozvoljen je transport pet ili manje kućnih ljubimaca što se naziva tzv. nekomercijalno kretanje, što znači da te životinje nisu namijenjene za komercijalan uzgoj i prodaju. Nakon što na graničnom prijelazu carinski službenici obave dokumentacijski i identifikacijski pregled dokumenata vaših ljubimaca, možete nastaviti putovanje.

U slučaju da prelazite granicu s više od pet kućnih ljubimaca to se smatra komercijalnim kretanjem tada vrijede drugi propisi. U tom slučaju veterinarski pregled obavljaju granični veterinarski inspektori na za to odobrenim graničnim veterinarskim postajama.

Cijepljenje

Osim potrebne dokumentacije posebno važna stavka je cijepljenje. Cijepljenje se smatra važećim ako je od dana cijepljenja kućnog ljubimca prošao najmanje 21 dan. Ako se radi o ponovnom cijepljenju (revakcinaciji) koje je obavljeno prije isteka roka valjanosti prethodnog cijepljenja (kućni ljubimac je redovito i uredno revakciniran) taj rok od 21 dan se ne primjenjuje.

Razdoblje valjanosti cijepljenja (ovisno o cjepivu može biti i do tri godine) protiv bjesnoće propisuje proizvođač cjepiva, uz uvjet da je to upisao i ovjerio ovlašteni veterinar u putovnici ili certifikatu za kućne ljubimce.

Isto tako, nužno je da psi imaju mikročip koji je u skladu propisima EU i Hrvatske. U suprotnom, vlasnik je dužan osigurati odgovarajući čitač za očitavanje identifikacijskog broja s mikročipa. Isto tako, svi kućni ljubimci uvezeni na područje Hrvatske radi trajnog boravka, koji nisu označeni mikročipom, moraju biti označeni u roku od 15 dana od dana ulaska u zemlju.

Također, ulazak u HR dozvoljen je i kućnim ljubimcima mlađima od 3 mjeseca i necijepljenima, uz uvjet da posjeduju putovnicu te potvrdu veterinara da su od rođenja boravili na istom mjestu i nisu bili u kontaktu s divljim životinjama koje su mogle biti izložene infekciji. Ova potvrda nije potrebna ako se kreću u pratnji majke o kojoj su još ovisne.

Važno je napomenuti da je i dalje na snazi zabrana uvoza i privremeni boravak na području Republike Hrvatske pasa pasmine terijera tipa bull koji nisu upisani u registar Međunarodnog kinološkog saveza (FCI) (pit bull terijera) i njihovih križanaca.

Sve detalje o prijevozu kućnih ljubimaca i drugih životinja možete naći na internetskim stranicama Ministarstva poljoprivrede.

Ako niste sigurni koju dokumentaciju posjeduje vaš ljubimac, svakako se prije putovanja posavjetujte s veterinarom.

*U tekstu su izneseni osobni stavovi i savjeti autora koji se ne mogu ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Savjeti.hr-a. Savjeti.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst, u prvome odlomku prenesenog teksta. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.

Ako želite još zanimljivih poslovnih i životnih savjeta, prijavite se na naš dvomjesečni newsletter.