osiguranje kućnih ljubimaca
Izvor: Freepik
REAlna
DOBRO JE ZNATI

Osiguranje kućnih ljubimaca - za koga, zašto i kako?

Mnoge obitelji ne mogu se zamisliti bez suživota sa svojim kućnim ljubimcem, i sve je više takvih. Prema podatku objavljenom na službenoj stranici istraživanje Europske federacije industrije hrane za kućne ljubimce (FEDIAF) pokazuje da je 2022. godine u Europi bilo 340 milijuna kućnih ljubimaca. Mačke su bile najpopularniji kućni ljubimci, njih 127 milijuna, a odmah iza njih slijede psi (104 milijuna). Ljubav prema životinjama i pravilan odabir vrste za svoj dom, tek su početak. Zakonska odgovornost i savjesno postupanje, suživot pretvaraju u bezrezervno prijateljstvo i obostranu radost.

Odgovorni vlasnici kućnih ljubimaca su osobe koje, uz nesebičnu ljubav, poštuju sve njihove potrebe, ali i zakonske odredbe kojima se osigurava njihov pravilan rast i razvoj, zdravstvena skrb, socijalizacija i interakcija unutar obitelji, kao i ponašanje na javnim mjestima.

Najpopularniji ljubimci i u Hrvatskoj su psi i mačke. Redoviti veterinarski troškovi, putovanja, uređivanje krzna, kvalitetna hrana i ulaganje u opremu, nisu beznačajne stavke u kućnom budžetu, naročito za one vlasnike koji imaju više od jednog ljubimca ili su registrirani uzgajivači. Kućni ljubimac može postati skupo zadovoljstvo. No, da se ne bismo odrekli te ljubavi, postoji drugi način da racionalno smanjimo troškove nabavke, ishrane i veterinarskog nadzora ljubimca.

Procjenjuje se da troškovi posjedovanja psa ili mačke, na godišnjem nivou premašuju 1000 eura, u prosjeku. Nešto niži su troškovi za pticu, kunića, hrčka ili ribice, ovisno o porijeklu, transportu, broju jedinki i sl. Izdvojit ćemo akvaristiku koja može biti vrlo skup hobi za ljubitelje egzotičnih i rijetkih vrsta ribica u velikim akvarijima s vrlo skupom opremom, koja se ne može uspoređivati sa zlatnom ribicom u mini akvariju ili kugli.  Također, cijena nekih vrsta ptica seže u nebo.

Kućni ljubimci mogu imati dug i sretan život ako se o njima vlasnik dobro brine. Međutim, čak ni najbolja njega ne može spriječiti mogućnost bolesti ili nesreće. U takvom slučaju želite najbolju njegu bez razmišljanja o visokim troškovima.

Ne znamo točno koliko vlasnika u našoj zemlji, ili Europi općenito, koristi usluge zdravstvenog osiguranja kućnog ljubimca. Neka ovaj tekst pobudi vaš interes pa na kraju odlučite sami je li to dobra investicija i hoće li se dugoročno isplatiti ulagati u nju.

Jeste li znali?

 • postoje dvije vrste zdravstvenog osiguranja kućnih ljubimaca:
  • a) zdravstveno osiguranje mačke/psa (preventivni pregledi, cijepljenje, antiparazitni tretmani, bolesti specifične za pasminu, stomatološki pregledi, operacije, slobodan odabir klinike i veterinara)
  • b) osiguranje za kućne ljubimce koje pokriva i štete (uslijed nestanka i potrage za nestalom životinjom, oštećenja tuđe imovine, eutanaziju i pokop preminulog ljubimca, a u nekim slučajevima i dio troškova nabavka novog ljubimca iste pasmine)
 • zdravstveno osiguranje životinja u Hrvatskoj pokriva dio visokih veterinarskih troškova
 • osiguranje kućnih ljubimaca (mačaka i pasa) nudi sveobuhvatnu zaštitu, uključujući i troškove operativnih zahvata
 • neke vrste osiguranja obuhvaćaju i osiguranje koje štiti od posljedica štete koju prouzrokuje ljubimac
 • bolest podrazumijeva iznenadnu promjenu zdravstvenog stanja, neovisno od volje osiguranika, a za posljedicu može imati smrt životinje
 • vitalne operacije ljubimaca mogu koštati i do nekoliko tisuća eura
 • postoji dobno ograničenje ljubimca za potpisivanje ugovora s osiguravajućom kućom, policom mogu biti obuhvaćeni psi i mačke u dobi od dva mjeseca do 8, 9 ili 10 godina, ovisno o ponudi osiguravajuće kuće
 • ako se ljubimac osigurava prvi put, ne smije biti stariji od šest godina
 • osigurani ljubimac mora biti čipiran, redovito cijepljen i čišćen od nametnika
 • osigurane životinje ne smiju patiti od nasljednih ili kroničnih bolesti, niti imati tjelesni invaliditet
 • osigurati se mogu najviše dvije životinje jednog vlasnika ili iz istog domaćinstva
 • uz osnovno osiguranje mogu se izvršiti i dopune, npr. u slučaju pasa i mačaka pokrivaju osiguranje od opasnosti za vrijeme priredbi, natjecanja i izložbi
 • neke osiguravajuće kuće nude i troškove hotelskog smještaja ljubimca u slučaju ozljede vlasnika
 • osiguranje se najčešće ugovara na period od 12 mjeseci, a mjesečne premije kreću se do 20 eura, ovisno o vrsti ljubimca i police osiguranja

Osiguravanjem kućnog ljubimca, omogućujete mu maksimalnu zaštitu u okviru veterinarskih usluga: preventivne preglede, zaštitu i njegu, kao i financijsku potporu u slučaju nepredviđenih događaja koji ugrožavaju zdravlje i život kućnog ljubimca.

S obzirom na to da mnogi od njih dožive svoju duboku starost u obitelji vlasnika, isplati li se osigurati svog ljubimca? Prosudite sami.

*U tekstu su izneseni osobni stavovi i savjeti autora koji se ne mogu ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Savjeti.hr-a. Savjeti.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst, u prvome odlomku prenesenog teksta. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.

Ako želite još zanimljivih poslovnih i životnih savjeta, prijavite se na naš dvomjesečni newsletter.