online kupovina, online shopiing
Izvor: Preis_King/Pixabaz
Antonio Milanović
OPREZ PRIJE SVEGA

Online kupovina - brza, efikasna, udobna, ali i prilično rizična

Vrijeme je darivanja i povećane potrošnje. Stoga će mnogi, da bi izbjegli gužve u trgovinama, i ove godine poklone potražiti u bespućima interneta. Internet kupnja je praktična, ali skriva brojne zamke na koje bi trebalo posebno obratiti pažnju.

Kupujte u provjerenim internet trgovinama

Možda vam se ovo na prvu čini kao banalan savjet, ali najbolji savjet koji možete dobiti od stručnjaka za sigurnost jest da uvijek kupujete u provjerenim internet trgovinama. Bez obzira na to jeste li početnik ili već godinama kupujete putem interneta, sigurno ste čuli za internet trgovine kao što su Amazon, eKupi, About you i slične. Ove i druge poznate internet trgovine mnogo ulažu u sigurnost svojih korisnika, a samim time i u njihovo povjerenje i vjernost.

Potražite internet recenzije

Ako vam neka stranica ne ulijeva povjerenje uvijek možete u par klikova na webu potražiti mišljenja i iskustva drugih kupaca. Internet je prepun recenzija, što proizvoda što trgovina. Ipak, imajte na umu da korisnici više imaju potrebu ostaviti negativan komentar nego pozitivan zato što, ako je proizvod ispunio njihova očekivanja, ne vide potrebu pohvaliti jer se kvaliteta i očekuje. Ali ako proizvod ili usluga nisu ispunili njihova očekivanja, tada će svoje nezadovoljstvo u obliku negativnog komentara ostaviti i na nekoliko mjesta. Ako ne nalazite nikakve informacije o trgovini ili su one izrazito ili pretežno negativne, radije preskočite tu trgovinu.

Obratite pažnju na izgled web stranice

Izgled web stranice mnogo o trgovini. Za početak obratite pozornost ima li stranica SSL certifikat. To je certifikat koji se dodjeljuje stranicama koje zadovoljavaju određene mjere sigurnosti, a ukazuje na to da je stranica sigurna za korištenje. Stranice sa SSL certifikatom imaju ikonicu lokota pored web adrese. Kada pređete kursorom miša preko lokota pojavit će vam se poruka 'veza je sigurna'.

Osim izgleda stranice, obratite pažnju na podatke koji se na njoj nalaze, a koji su vama kao kupcu bitni, a to su:

  • načini plaćanja
  • načini i uvjeti dostave, preuzimanja i povrata robe
  • adresa i sjedište tvrtke 
  • kontakt podaci

Izbjegavajte stranice koje nemaju jasno istaknute i definirane ove informacije, kao i stranice koje vam ne nude plaćanje pouzećem. Također, izbjegavate stranice koje vas putem raznih poveznica šalju na druge stranice na kojima se od vas traži da date svoje osobne podatke.

Ponude koje izgledaju predobro

Prije kupnje svakako istražite cijene proizvoda. Na internetu se može naći mnogo lažnih web stranica koje nude mahom luksuzne proizvode po iznimno niskim cijenama. Stoga, učini li vam se da je neka ponuda previše dobra da bi bila istinita, nemojte kupiti taj proizvod.

Napravite prepaid karticu

Želite li izbjeći neugodna iznenađenja na svom tekućem računu, a ujedno bolje kontrolirati potrošnju, uvijek možete uzeti posebnu prepaid karticu koju ćete koristiti za sigurnu online kupovinu. Na prepaid kartice vi uplaćujete sredstva i iznos koji želite te ne možete otići u minus.

Internet kupovina je sveprisutna i nešto je od čega ne možemo pobjeći. Osim toga, mnogima je veliki užitak, ali i veliki izazov, prvenstveno zbog stalnih hakerskih prijetnji i prijevara. Internet kupovina nije nuklearna fizika, pa bi navedeni savjeti trebali vašu kupovinu učiniti puno sigurnijom. Ipak, budite oprezni gdje kupujete i kome ostavljate svoje osobne podatke.

Uživajte!

*U tekstu su izneseni osobni stavovi i savjeti autora koji se ne mogu ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Savjeti.hr-a. Savjeti.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst, u prvome odlomku prenesenog teksta. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.

Ako želite još zanimljivih poslovnih i životnih savjeta, prijavite se na naš dvomjesečni newsletter.