Oglasi, uzgajivači, azil, poznanici – gdje nabaviti psa
Izvor: jonatnes0/Pixabay
DOŽIVOTNA LJUBAV

Oglasi, uzgajivači, azil, poznanici – gdje nabaviti psa

Prije nego se odlučite nabaviti psa budite svjesni što ta odluka nosi sa sobom i proučite na što sve trebate znati prilikom odabira psa za sebe i svoju obitelj. Ako ste spremni na sve izazove, veliku odgovornost i bezgraničnu ljubav koju vam ta četveronožna maza pruža, sljedeći je korak nabava psa. To može biti kod uzgajivača, u azilu ili putem oglasa (ili možete spasiti lutalicu) – ovisno o tome kakvoga psa želite.

UZGAJIVAČI

Ako želite čistokrvnoga psa, onda trebate pronaći pouzdanog uzgajivača. Mnogi su vrlo savjesni hobisti, a neki vrlo komercijalni, no i jedni i drugi su dobro mjesto za nabavu šteneta. Dobro se informirajte o različitim uzgajivačima, pogledajte recenzije na internetu, pretražite tematske grupe na društvenim mrežama. Kada dođete kod uzgajivača pogledajte ima li priznanja s izložbi pasa – to je dodatan plus.

Također, svaki će savjesni uzgajivač htjeti saznati što više o vama kao osobi i uvjetima u kojima živite, jer će mu biti važno u kakve ruke prepušta štene.

Pitanja koja trebate postaviti uzgajivaču

1. Mogu li vidjeti majku?

Ovo biste svakako trebali moći. Da vidite u kakvim uvjetima boravi dok se brine za svoje psiće.

2. Mogu li vidjeti oca?

Vrlo vjerojatno to nećete moći, jer mnogi vrsni uzgajivači mužjake traže izvan svojega uzgajališta.

3. Gdje živi štenad?

Štenad koja boravi unutra, u blizini svoje majke, kao odrasli psi su puno bolji.

4. Jesu li bili kod veterinara?

Savjesni uzgajivač svakako bi trebao dati roditelje na pregled veterinaru prije parenja, a štenad bi prije prodaje trebala biti pregledana.

5. Kada će štenci biti spremni?

Sve što je prije šestog tjedna je prerano, a prije 12. tjedna je prekasno. Idealno vrijeme za preuzimanje štenca je osam tjedana starosti.

OGLASNICI

Ako želite probati pronaći odgovarajućeg psa na oglasniku, budite vrlo oprezni. Neki oglasi su od pravih uzgajivača koji to rade iz ljubavi, međutim većinom se u oglasniku mogu pronaći psi preprodavača štenadi koji koriste kuje kao mašine za proizvodnju štenadi i imaju interes uglavnom samo za prodaju i zaradu.

POZNANICI, SUSJEDI I VETERINARI

Ako je moguće, nabavite psa od prijatelja ili nekoga koga poznajete i znate da je brižan prema psima. U takvim su slučajevima štenci uglavnom dobro socijalizirani i odgojeni u poznatom okruženju, a također zaštićeni od nametnika i bolesti.

U veterinarskim ambulantama kao dobar izvor informacija su oglasne ploče pogotovo jer je vrlo vjerojatno da ti veterinari i osoblje poznaju roditelje i njihove vlasnike.

AZIL

U zadnjih se nekoliko godina mnogo promovira i potiče udomljavanje pasa iz azila, iako se ponekad teško odlučiti na to, iz mnogih razloga. Psi iz azila mogu biti fantastični ljubimci, no svakako prije konačne odluke posjetite azil nekoliko puta. U azilu se mogu pronaći i odrasli psi i štenci. Tužna je istina da mnogi odrasli psi nikada ne uspiju pronaći svoje udomitelje, ali treba znati da upravo odrasli udomljeni psi svoje nove vlasnike nerijetko obasipaju zahvalnošću, ljubavlju i iznimno su privrženi. Osoblje u azilu pitajte sve što vas zanima, prošećite sa psom i probajte se što bolje upoznati.

Znaci nesigurnosti poput skrivanja, lajanja i odbijanja su očekivani, pogotovo ako je pas već dulje vrijeme u azilu. Neki psi, pak, mogu pokazivati i znakove agresije ili biti potpuno indiferentni. U svakom slučaju, najčešće za udomljenog psa treba mnogo vremena, truda i strpljivog treninga za prevladavanje tih strahova i problema kod psa. Naravno, bez puno ljubavi prema psu ništa ne ide.

Pitanja koja trebate postaviti osoblju u azilu

1. Je li pas pronađen ili je doveden?

Ako je napušten vrlo vjerojatno će biti nepovjerljiv u početku, dok lutalice često imaju doživotnu želju za lutanjem.

2. Ako je doveden, zašto su ga doveli?

Mnogi su psi jednostavno izbačeni iz svog doma, često zbog toga što vlasnicima nešto ne odgovara, shvatili su da nemaju ni volje ni vremena ili da ga nemaju gdje ostaviti kada idu na put ili, pak, da pas ima problema u ponašanju. Ovo zadnje se može riješiti dobrim i strpljivim odgojem.

3. Druge korisne informacije

Dobro je ako osoblje u azilu zna koliko je otprilike pas star, kakvog je zdravlja, je li cijepljen, čipiran, kakav je u odnosu s drugim psima i ljudima, koliko i kako je odgojen, je li navikao na društvo, kuću, stan, dvorište. Naravno, ne mogu znati sve ove informacije, ali što više ih saznate to bolje.

Dodatne savjete o odabiru kućnog ljubimca možete pogledati ovdje. Naravno, dobro je posavjetovati se i sa stručnom literaturom u kojoj se može saznati sve o njezi psa i brizi za njega kako bi vam život bio što ljepši i veseliji u suživotu s najboljim četveronožnim prijateljem. Knjiga za preporuku je Pas - priručnik za vlasnike koju je napisao dr. Bruce Fogle.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst, u prvome odlomku prenesenog teksta. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.