parfemi, mirisi
Izvor: andreas N / Pixabay
Antonio Milanović
MIRISI

Odaberite idealan parfem

Od Egipta do francuskih dvorova mirisi su oduvijek privlačili ljudsku pažnju i osjetila. Zbog svog utjecaja na ljude smatrani su i afrodizijakom, a zanimanje za parfeme i njihovu proizvodnju kroz stoljeća samo je raslo. U današnje vrijeme izbor parfema i mirisnih kombinacija nikad nije bio veći, pa je vrlo lako izgubiti fokus od onog što tražite. Stoga, bilo da ste početnik koji tek otkriva svijet parfema ili tražite nešto novo, donosimo vam nekoliko savjeta uz koje ćete jednostavnije pronaći idealan parfem.

Upoznajte se sa stručnim terminima

Sigurno ste na pakiranju parfema vidjeli oznake Eau de Parfum i Eau de Toilette koje su zapravo pokazatelj radi se o čistom parfemu ili o toaletnoj vodici. Eau de Parfum ima veću koncentraciju mirisnih ulja što rezultira bogatijim i jačim mirisom, dok Eau de Toilette, odnosno toaletna vodica, ima nešto nižu koncentraciju mirisnih ulja, te je kao takva blažeg mirisa.

Kakav parfem tražite

Ljudi različito doživljavaju mirise, stoga u potrazi za idealnim parfemom najprije obratite pažnju na mirise koji vas svakodnevno okružuju, primjerice odgovara li vam više miris čokolade ili vanilije ili vam, pak, više odgovara miris ruže ili limuna. Stručnjaci također savjetuju da ljeti, zbog svježine, radije birate toaletne vodice, a za hladnije dane neka vam izbor bude parfem.

Odabir parfema

Stručnjaci također ističu jutarnje sate kao najbolje vrijeme za odabir parfema. Poželjno da se pri odabiru ograničite na dva do tri mirisa jer će veći broj samo zbuniti vaša mirisna osjetila. Idealna mjesta na vašem tijelu za nanošenje parfema su zapešće, iza uha i korijen vrata. Imajte na umu da hormoni i raspoloženje također mogu utjecati na izbor parfema.

Kada konačno pronađete i kupite svoj idealan parfem vodite računa da ga čuvajte na hladnom i tamnom mjestu kako bi što duže trajao.

*U tekstu su izneseni osobni stavovi i savjeti autora koji se ne mogu ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Savjeti.hr-a. Savjeti.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.