mačić u igri
Izvor: Iryna Bakurskaya / Pixabay
REAlna
KUĆNI LJUBIMCI

Nestašan i nemiran mačić! Kako se 'boriti' s tim?

Sam naslov ovog teksta ne otkriva ništa novo, bar ne za one vlasnike koji iza sebe imaju ovo iskustvo. Ipak, i oni su se nadali da će njihov ljubimac u toj fazi biti podnošljiviji, jer postoje i mačići koji su nježni, umiljati, koji ne grebu ljude i namještaj i ne mijauču, ne ruše stvari i prespavaju cijelu noć i pola dana. Postoje, ali oni su prava rijetkost. Većina ostalih spada u istu kategoriju: radoznali, nestašni, zbunjeni, nesigurni, nespretni, ponekad uplašeni, ne znaju jesti samostalno, a treba ih naučiti i na mačji toalet.

U prvim danima svoga života mačići upoznaju prostor i okruženje, mnogo novih odraslih osoba i djece, a svatko ima različit pristup i očekivanja, svaki dan neka nova pravila ponašanja. Tu je i mnoštvo novih mirisa i zvukova, transport do veterinara, kušanje nekih gorkih tvari i ubod igle, pipkanje trbuha, zavirivanje u uši, čišćenje očiju, otvaranje usta, mjerenje temperature. Iako su tek počeli živjeti, svega im je preko glave.

Umjesto nadanja novih vlasnika da im u dom stiže preslatko stvorenje besprijekornog ponašanja, bilo bi bolje da su se pravovremeno informirali i pripremili dom za malog nestaška. U prethodnim tekstovima pisali smo o tome kako donijeti odluku o izboru kućnog ljubimca shodno vlastitim ambicijama i potencijalima - uzrast, spol, ulična maca, iz azila ili rasna iz uzgoja. Živimo li u kući ili stanu, sami ili uz članove obitelji i druge ljubimce. Ti parametri značajno utječu na daljnji razvoj situacije.

Svako iskustvo je različito. Vratimo se na moju priču.

Odlučili smo udomiti ženkicu, do tri mjeseca starosti, domaću, mješanku, spasiti s ulice ili iz azila. Pratili smo grupe na društvenim mrežama koje spašavaju mace i traže udomitelje. Našli smo je, dogovorili preuzimanje i dovezli u kasnim noćnim satima. Bila je baš onakva kakvu smo željeli. Dali smo joj ime Rea, kratko i jasno, i odlično joj je pristajalo. Od prve minute boravka u našoj sobi, ona nije bila: Mimi, Cici, Mici, Lili, Flafi, Dušica, Medenko, ni Pahuljica.

Širom otvorenih očiju, izvršila je detaljan pregled sobe i zagrizla sve što je bilo u nivou njenih usta. Šapice su aktivno provjeravale kvalitetu stolaca, a krevet je doživjela kao pistu na koju je slijetala s radnog stola. Mačji toalet je pronašla sama i obilježila ga odmah, za svaki slučaj ako bi iskočio još kakav četveronožac. Ponoć, nas četvero na jednom mjestu i ona na svakom mjestu. Soba je njena, moja djeca su postala podstanari. Našla je posudice s hranom i pojela cijeli obrok. Popila vodu, ali nije otišla na spavanje, kako bismo mi željeli da je nas pitala. Ona, očito, nije došla postavljati pitanja i dobivati odgovore, tražiti dozvole i poštovati pravila. Ponašala se upravo onako kako se otkriva novi svijet. Avanturistički. Hrabro, samouvjereno i neustrašivo. Pronašla je mačje igračke, loptice i zveckavi konopac. Igra može početi, koga briga koliko je sati.

Što smo drugo mogli nego joj se pridružiti u igri. Bilo nam je jasno s kakvim temperamentom imamo posla. Nije se to vidjelo na slikama Facebook grupe u kojoj smo je pronašli, nije pisalo u komentarima i porukama, a video koji smo dobili je obilovao materijalima kako prede i, zamislite, s privremenom vlasnicom čita knjigu! Ni blizu očekivanog, ali mi smo bili oduševljeni što je zdrava, razigrana, aktivna i što se ne plaši ljudi. Zaključili smo mi to već u vožnji stotinjak kilometara do našeg grada. Željela je sjediti na zadnjem sjedalu i pratiti kuda se vozimo. Ni 'mijau' nije rekla cijelim putem. Bili smo sretni s činjenicom da, očito, imamo mačku koja neće mijaukati, jupi! Sve ostalo dolazi u paketu: maratonske utrke, natezanje kablova, planinarenje po policama i zavjesama, body jumping i zip line, zavlačenje pod krevete, hod po rubovima namještaja. Imamo adrenalinski park. Ljubimac 'all in one': klokan, zec, divokoza, jazavac, leteća vjeverica i pas.

S kime, ili čime, imamo posla spoznali smo u prvih 24 sata i bili spremni na sve, osim da je vratimo njenim spasiteljima. Ona je naša i ostaje tu, s izazovom da popravimo što se popraviti može. I da nitko od nas ne razvije težu alergijsku reakciju. Radit ćemo i na podizanju imuniteta i postupnoj prilagodbi na mačje prisustvo. Vrijeme je na našoj strani. Pa tek joj je osam tjedana. Razigranoj djevojčici kojoj se sreća osmjehnula, nakon što je preživjela traumu iskustva života na ulici, gubitak majke i infekciju oba oka, ne želimo stati na put. Zadovoljna je i sretna novim domom i ljudima. I nas četvero, zadovoljni i sretni našom mačkom i naoružani do zuba informacijama, taktikama i strategijama.

Škola za mačke nije mogla čekati početak jeseni. Preskočili smo i vrtić i produženi boravak i malu školu. Neće biti ni ljetnih praznika. Formiran je razred od četiri učitelja i jednog učenika. Tjedni raspored ima 40 sati Tjelesnog odgoja, atletike i gimnastike. Od plivanja smo odustali nakon prvog pokušaja. Ostalo su predavanja o zdravoj prehrani, higijeni i komunikaciji.

Kako je tekla socijalizacija, prilagodba, obuka, usvajanje gradiva i razvoj grube u finu motoriku, čitajte u idućem nastavku. Greške koje smo mi radili, nemojte i vi. Ako smo mi uspjeli kanalizirati Reinu energiju, nemate ni vi izgovor da odustanete. Trud i strpljenje uz pravilan rad daju rezultate. Dajte do znanja vašoj mački što kod nje ne volite, ali dajte joj i vremena da ona do shvati.

Zanimaju vas kućni ljubimci ili tekstovi koje piše REAlna - kliknite na linkove!

*U tekstu su izneseni osobni stavovi i savjeti autora koji se ne mogu ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Savjeti.hr-a. Savjeti.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst, u prvome odlomku prenesenog teksta. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.