osoba s invaliditetom
Izvor: Freepik
Antonio Milanović
NIJE LAKO

Najveće prepreke u životu osoba s invaliditetom i kako ih riješiti

Kako ih riješiti, kako se izboriti i isplivati kao pobjednik na površinu? Najvažnija je čvrsta glava i jasan cilj. Hrabrost s dozom „petlje“ u istoj je mjeri također element koji može puno pomoći.

1. Zaposlenje 

Za osobe s invaliditetom često nema mjesta u poslovnom svijetu, razlozi za to su različiti od ne zainteresiranosti poslodavaca i države do ne pripremljenost osi za poslovni svijet. Rješenje problema leži u tome da se država više angažira u zapošljavanju osoba s invaliditetom, napravi plan zapošljavanja osoba s invaliditetom, u suradnji s poslodavcima aktivno potiče zapošljavanje osoba s invaliditetom.

2. Školstvo 

Iako je pravo na školstvo zajamčeno mnogim poveljama i samim ustavom mnogi roditelji još se uvijek bore za ostvarivanje tog prava na svim razinama. Rješenje tog problema nazire se u boljoj pripremljenosti škola za osobe s invaliditetom, više stručnog osoblja.

3. Zdravstvo 

Slično kao i sa školstvom. Iako su zdravstvene usluge svima zajamčene, osobama s invaliditetom one su često ograničene, često u fizičkom ali i u financijskom smislu.

4. Podrška društva

Podrška društva za osobe s invaliditetom postoji ali ona je više praktična nego stvarna stoga bi trebalo više raditi na tome da se javnost više upozna s osobama s invaliditetom i njihovim potrebama.

5. Nedovoljna socijalna davanja

Iako osobe s invaliditetom ostvaraju socijalna davanja u vidu osobne invalidnine ona su još uvijek nedovoljna da pokriju sve osnovne troškove da bi osi imali zadovoljavajuću kvalitetu života, stoga bi se da novčana sredstva trebala povećavati barem jednom godišnje, a ne kao do sada svakih nekoliko godina.

6. Fizičke barijere 

Osobe s invaliditetom u Hrvatskoj još uvijek imaju problema s pristupom brojnim ustanovama, te neprilagođenim javnim prijevozom što ih ograničava u kretanju.

7. Socijalna izoliranost

Socijalna izoliranost je isto je jedna od prepreka za kvalitetan život osoba s invaliditetom koje zbog svoje ekonomske i zdravstvene situacije ali i drugih čimbenika često žive samo u svoja četiri zida stoga bi bilo idealno kada bi se više radilo na uklanjanju osi u društvo.

8. Nedovoljna podrška obitelji osoba s invaliditetom

Obitelji osoba s invaliditetom često su prepuštene same sebi, bez podrške sustava stoga bi trebalo razviti sustav putem institucija gdje će obitelji na jednom mjestu moći dobiti sve informacije vezane za ostvarivanje svojih prava.

Ovo su nedvojbeno najteže prepreke za OSI koje je nedvojbeno potrebno riješiti u društvu što hitnije kako bi postigli jednakost u društvu o kojoj se toliko priča. Dok god navedene prepreke budu vidljivije od društvene jednakosti nećemo biti moderno europsko društvo što bi trebao cilj svake demokratske države.

*U tekstu su izneseni osobni stavovi i savjeti autora koji se ne mogu ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Savjeti.hr-a. Savjeti.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst, u prvome odlomku prenesenog teksta. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.

Ako želite još zanimljivih poslovnih i životnih savjeta, prijavite se na naš dvomjesečni newsletter.