mačka, mačke
Izvor: bongbabyhousevn/Pixabay
REAlna
ZA SRETAN MAČJI ŽIVOT

Na koje sve troškove trebate računati ako ste odabrali mačku za kućnog ljubimca

Jeste li u mogućnosti kontinuirano izdvajati novac za redovne mjesečne potrebe i povremene, periodične ili nenadane troškove vaše mace? Osim toga, znate li na što sve trebate paziti kako bi i mačka, ali i vi i vaš životni prostor bili sigurni? Evo što sve trebate uzeti u obzir.

Vaš stan je i njezin stan

Prostor morate osigurati. Prvo i osnovno pravilo je to da se vi morate brinuti o sigurnosti mačke jer nju vode instinkti, a ne razum. Mačka ne može procijeniti visinu na kojoj se nalazi vaš stan. Ako joj se ukaže prilika, pokušat će skočiti s krova ili balkona, izvući se kroz prozor, vrata ili ogradu. Stoga se preporučuje osigurati balkone i prozore mrežicama te ograditi dvorište.

Transporter, torba, ruksak, nosiljka

Kada se odlučimo za mačku kao kućnog ljubimca, uz radost i sreću koju očekujemo, trebamo realno sagledati i koliko će koštati to naše zadovoljstvo. Mačke imaju svoje potrebe bez kojih, u domaćinstvu, ne mogu opstati i koje su nezamjenjive. Bez obzira u kakvim okolnostima se nađemo, njihov život ovisi o nama. Zatvorene u stan ili dvorište, nemaju što loviti, gdje se skrivati, kao ni birati mjesto za obavljanje fizioloških potreba.

Vaša prva mačija investicija je transportni box, torba, ruksak.

Za prenošenje mačke na manje i veće udaljenosti, neophodno je imati adekvatnu transportnu torbu, namijenjenu za životinje. Kupiti je možete u svim pet-shopovima i većim trgovinama. Torba vam je potrebna već za prvi dolazak kući i posjet veterinaru. Nemojte računati na prenošenje u rukama, ručniku, kutijama od cipela i sl. Mačka se mora osjećati sigurno u svakom trenutku, a kada zavoli taj svoj mali dom, lakše će se prilagoditi većem prostoru.

Transporter vam je potreban i za putovanja. Može poslužiti i kao kućica ili ležaljka. Preporučuje se plastični zbog lakšeg pranja i rukovanja. Većinom su svi sličnog dizajna, tj. vratašca se mogu otvoriti djelimično ili potpuno, a mogu se i rasklopiti u dva dijela. Tako će zauzimati manje prostora u vašem stanu.

>>>Što trebate znati prije no što mačka postane novi član vaše obitelji

Mace koje izlaze van, moraju imati oprsnicu i povodac. Možete ih nositi i u ruksacima, posebno dizajniram za mačke u kojima se one osjećaju vrlo sretno i zadovoljno, uživajući da ih nosite na leđima. Takvi ruksaci imaju dovoljno otvora za cirkulaciju zraka, a visinom odgovaraju i odraslim mačkama u sjedećem položaju. Rađeni su od platna, s dodatkom plastičnih ili mrežastih otvora kroz koje će mačka promatrati okolinu. Mace mnogo sati provode u spavanju i izležavanju. Kupite ili sami napravite platnenu ležaljku (krevet).

Toalet

Mačke su iznimno čiste životinje i sljedeće što u svom novom domu upoznaju jest mačiji toalet, posuda u kojoj će obavljati nuždu, pa vam je odmah potreban i higijenski posip za wc. Na tržištu je bogata ponuda otvorenih i zatvorenih wc posuda. Mačkama nije bitna cijena, dizajn, boja i veličina wc-a. Njima je najvažnije da je pijesak čist i da ga ima dovoljno. Vjerojatno ćete odabrati onaj pijesak kojeg mačka ne odbija, ali koji i vama ne predstavlja poteškoću prilikom čišćenja. Svi su slični s obzirom na funkciju, ali postoje i razlike u boji, granulaciji i načinu na koji djeluje. Neki od njih su upijajući, dok su drugi grudajući, silikonski ili raspadajući drveni pelet. Eksperimentirat ćete dok ne odaberete ono što najviše odgovara i mački i vama.

Uz pomoć lopatice, nekoliko puta na dan, potrebno je izbaciti formirane nakupine izmeta ili urina. Mačiji posipi su higijenski i upijaju mirise tako da nećete imati problem s neugodnim mirisima u prostoriji. Preporuka je da se koriste biorazgradive i ekološki prihvatljive vrećice. Nije preporučeno istresanje u wc školjku. Jednom tjedno trebalo bi oprati wc posudu. Ako mačku naučite na duža putovanja, bilo bi dobro da imate i mobilnu wc posudu s pijeskom u svom automobilu.

Hrana

Za zdravlje i lijep izgled mačke prvenstveno je važno osigurati kvalitetnu ishranu. Rijetko će se dogoditi da mački ponudite hranu, a da je ona odbije. No to ne znači da je uvijek gladna. Mačke, uglavnom, nisu izbirljive. U prirodi jedu svu hranu životinjskog porijekla.

Domaće mačke, ovisne o ljudima, priželjkuju svoj obrok od vlasnika, i to mnogo češće nego što im je, zapravo, potrebno. Pokazuju to na različite načine svojim ponašanjem. Ponekad žele pažnju, a to vlasnicima izgleda kao da traže hranu. Zbog pretjerivanja u hranjenju, dolazi do gojaznosti koja se može negativno odraziti na zdravlje mačke. Bilo bi dobro mačku hraniti kvalitetnom suhom hranom koja treba uvijek biti dostupna, kao i voda. Tekuća hrana u konzervi, vrećicama ili kao paštetica, daje se dva do tri puta dnevno u količini sukladno uzrastu i težini mačke i preporukama na ambalaži. Postotak proteina u sastavu hrane je ono što je čini kvalitetnijom u odnosu na konkurenciju, a možete se voditi i cijenom.

U konačnici, ponudite mački hranu više vrsta hrane različitih proizvođača, pa ćete i sami procijeniti koja joj se najviše dopada. Ne zaboravite se konzultirati s veterinarom, naročito ako je vaša mačka rasna ili boluje od neke kronične bolesti pa to zahtijeva prilagođenu ishranu.

Generalno, hrana za mačke proizvodi se za uzrast do godinu dana (oznaka je junior), i 1+ za odrasle, te za sterilizirane i skotne ili majke koje doje mačiće. Ishrani mačke posvetit ćemo više pažnje u nekom od slljedećih članaka.

Igračke i oprema

Da bi održavale zdravlje i kondiciju, mačke u zatvorenom prostoru moraju potrošiti svoju energiju. Za to im je nužna grebalica i adekvatne igračke. Grebalica je važna i mački i vama. Na njoj će oštriti nokte, a samim time poštedjeti vaš namještaj. Najbolje su grebalice s više katova i kućica koje oponašaju drvo, njihovu omiljenu prirodnu penjalicu.

U pet-shopovima je dostupan veliki izbor igračaka za mačke: miševi, loptice, zvončići, perja, konopci i sl. Neke mačke vole trčati za laserom, dok se drugima više dopadaju miševi ili silikonske i drvene glodalice. Postoji i više izvedbi tzv. interaktivnih igračaka kojima se mačka zabavlja u vašem odsustvu. Neke od njih proizvode zvukove i imaju dodatne dijelove koje mačkama zaokupljaju pozornost. Svakodnevna igra je jako važna za mačku jer je ona u prirodi lovac. Ako u igri ne potroši energiju, može se dogoditi da njeno nakupljanje iskali na ljudima ili namještaju. O ponašanju mačke, dobrim i lošim navikama, pisat ćemo u zasebnom članku.

I s igračkama treba biti oprezan, pogotovo ako ih sami napravimo, odnosno ako nisu testirane i odobrene. Izbjegavajte davati im plasticne vrećice i konopce, ako nisu pod vašim nadzorom.

I dugodlake i kratkodlake mačke je potrebno četkati. Oblik i veličinu četke, prilagodite vrsti dlake.

Ako mačku namjeravate izvoditi van, neophodni su joj povodac i oprsnica. Postoji više oblika i modela, a svi oni prate uzrast i težinu mačke. Važno je da su kvalitetni i pouzdani da se mačka iz njih ne bi izvukla i pobjegla. Mačke nisu psi i ne možete od njih očekivati apsolutnu poslušnost. Kada osjete da su ugrožene, branit će se svim sredstvima, pa i napasti sve što se nađe u njhovoj blizini. Vrlo su spretne i sposobne, uvijek spremne uspeti se na drvo ili zavući pod automobil i u razne otvore. Zato povodac držite čvrsto i pod nadzorom.

Veterinar

Veterinar je prva osoba koju mačka treba upoznati nakon članova obitelji. Najprije ćete obaviti pregled, a kako će on izgledati ovisi o tome jeste udomili uzgojenu mačku ili mačku iz azila, s ulice, od prijatelja. Troškovi koji predstoje mogu uključivati čišćenje od unutarnjih i vanjskih parazita, cijepljenje i, kada za to dođe vrijeme, sterilizaciju odnosno kastraciju. Ako mačka putuje van granica države, mora imati putovnicu i biti čipirana.

Može se dogoditi da se mačka razboli, ali i da dobije neko teže kronično oboljenje. Događaju se i ozljede koje zahtijevaju liječničku intervenciju. Ona je član obitelji i tako treba biti tretirana. Morate biti spremni i na tu vrstu troškova.

Ako smatrate da ste u mogućnosti svom ljubimcu pružiti sretan i kvalitetan život, osigurati adekvatnu ishranu i siguran boravak u svojoj obitelji, onda ste spremni za udomljavanje ili kupovinu mačke. Zauzvrat, dobit ćete mnogo više nego što ste očekivali.

*U tekstu su izneseni osobni stavovi i savjeti autora koji se ne mogu ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Savjeti.hr-a. Savjeti.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst, u prvome odlomku prenesenog teksta. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.