Kartica mudrica
Izvor: Freepik
KAKO UŠTEDJETI

MUDRICA - Sve o najmudrijoj dječjoj elektronskoj kartici

U financijski izazovnim vremenima, a složit ćemo se svi da su posljednje godine od uvođenja eura i naglog skoka cijena bile vrlo izazovne, svaka pomoć i novčana injekcija su dobrodošle, pogotovo obiteljima s djecom.

Djeca su, kao što svi znamo, osjetni trošak. Bilo da se radi o jednom ili o četvero djece, obitelj će imati veće izdatke, kako za hranu, tako i za opremu, razne aktivnosti, putovanja te pristup atrakcijama, nego što će to imati par bez djece. 

Zamislite da odete posjetiti, na primjer, Plitvička jezera. U vrhuncu sezone odrasla će osoba za ulaznicu izdvojiti 40 eura. Uzdahnut ćete kako nije malo, možda i odvagnuti možete li si to priuštiti. Obitelj s dvoje djece morat će izdvojiti još po 15 dodatnih eura za svako dijete starosti između sedam i 18 godina. 

Dakle, za jednu prosječnu obitelj to iznosi 110 eura što, možemo se složiti, uz ostale troškove koje će imati tog dana nije mali izdatak za posjet jednom od naših najljepših nacionalnih parkova. A bilo bi lijepo, da ne kažemo i nužno, da takve destinacije budu dostupne svima, umjesto uskraćene upravo onima koji žele učiti i upijati nove stvari - djeci. 

Kao odgovor na financijske izazove s kojima se gotovo svaka obitelj u Hrvatskoj nosi, Središnji državi ured za demografiju osmislio je MudricuMudrica je digitalna e-Dječja kartica, namijenjena roditeljima koja bi im trebala osigurati pristup određenim sadržajima u javnom i privatnom sektoru po povoljnijim cijenama. 

Jedna je to od mjera Središnjeg državnog ureda za demografiju koji bi trebao raditi na povećanju demografije, što se najlakše ostvari upravo posebnim pogodnostima za obitelji. Karticu možete zatražiti preko aplikacije e-građani, gdje je otvorena usluga e-Dječja kartica. 

Usluzi možete pristupiti odabirom e-usluge u izborniku "Dostupne e-usluge u sustavu e-Građani" ili odabirom e-usluge putem "Korisničkog pretinca". Nakon toga možete podnijeti zahtjev za aktivaciju usluge. Ako zadovoljavate uvjete za korištenje e-Dječje kartice, sustav će Vam otvoriti ekran s porukom da je vaš zahtjev odobren. Na ekranu „Status“ možete vidjeti status o vašoj dječjoj kartici.

Da biste mogli koristiti svoju karticu, koja je, ustvari, u obliku mobilne aplikacije, trebate s Google Play storea ili Apple storea instalirati mobilnu aplikaciju „Mudrica“ na svoj mobilni uređaj. Nakon pokretanja mobilne aplikacije otvorit će vam se ekran za unos ID korisnika i e-mail adrese. Vaš ID korisnika dostavljen vam je na e-mail adresu te u vaš Korisnički pretinac. U polje za unos e-mail adrese unosite e-mail adresu koju ste registrirali na e-usluzi e-Dječja kartica. Nakon toga unesite aktivacijski kod. Vaš aktivacijski kod dostavljen vam je na e-mail adresu te u vaš Korisnički pretinac. Još samo odaberite PIN koji ćete koristiti prilikom ulaska u aplikaciju i možete početi koristiti pogodnosti koje vam kartica omogućuje. 

No sve detaljnije podatke možete vidjeti na samoj stranici Mudrice. Treba također znati da su popusti koje kartica nudi kategorizirani u tri kategorije i to prema broju djece koju obitelj ima:

  1. kategorija - jedno dijete
  2. kategorija - dvoje djece
  3. kategorija - troje i više djece

Odnosno, popusti su veći što više djece imate. Tako neki od partnera Mudrice, a njihov broj se povećava iz tjedna u tjedan, za prvo dijete koje koristi neku uslugu nude, na primjer, pet posto popusta, dok je za dvoje djece popust sedam posto te za troje i više djece 10 posto. Na Međunarodni dan obitelji koji se obilježava u svibnju, popusti su bili i dosta izdašniji pa se tako upravo na spomenuta Plitvička jezera moglo ući za upola manju cijenu ako ste korisnik Mudrice. Popis partnera i njihove popuste također provjerite na samoj stranici gdje svatko može naći ono što mu najbolje odgovara. 

Čitajte i druge tekstove autorice Sanje Bubalo koja piše prvenstveno o biznisu i financijama, ali ima i korisne životne savjete.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst, u prvome odlomku prenesenog teksta. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.

Ako želite još zanimljivih poslovnih i životnih savjeta, prijavite se na naš dvomjesečni newsletter.

*U tekstu su izneseni osobni stavovi i savjeti autora koji se ne mogu ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Savjeti.hr-a. Savjeti.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.