Gužva na plažama
Izvor: Pierre-Laurent Durantin / Pixabay
PRIPAZITE STVARI

Mogu li se i kako sačuvati stvari od krađe na kupanju

Bez obzira koliko manje ili više gužvovite plaže posjećivali, često nas brine što napraviti s vrjednijim stvarima (mobitel, novčanik, novac, ključevi, dokumenti, naočale...) koje nosimo sa sobom. Pokušali smo sakupiti nekoliko korisnih savjeta, a svakako podijelite s nama i svoje trikove skrivanja vrijednih stvari na plaži.

Ne nosite ništa

Prva i najsigurnija opcija je ostaviti sve vrijednosti u smještaju i ne nositi apsolutno ništa vrijedno sa sobom. Tako sigurno nećete imati brige. Doduše, ako zaželite kupiti piće ili sladoled, nije baš fora. Osim ako ste smješteni jako blizu plaže ili ste ponijeli sve potrebno sa sobom.

Nosite samo najpotrebnije

Ponesite novca samo onoliko koliko će vam trebati, npr. dvadesetak kuna za piće i eventualno mobitel - ako vam je stvarno potreban. Naravno, stišajte zvuk kada ulazite u more.

Imajte manje vrijedne stvari za plažu

Umjesto jako vam dragih i skupocjenih sunčanih naočala za plažu koristite one jeftine, umjesto bijesnog mobitela koristite neki stari.

Rasporedite

Rasporedite vrijednosti na različita mjesta. Ako imate npr. više torbi, u svaku stavite po malo. Vjerojatnije je da lopov neće otvarati baš sve.

Etui i vreće za vodu

Ako želite stalno imati svoje vrijednosti sa sobom, možete nabaviti nepromočive vreće za vodu u koje možete spremiti stvari i nositi ih sa sobom u more. Postoje različite veličine, od onih za mobitele pa do onih za hrpu stvari. Možda nije baš zgodno plivati s time oko vrata, ruke ili struka, ali nije ni loše rješenje.

'Susjedi' na plaži

Ako imate nekoga poznatog na plaži tko ne ulazi u more kad i vi, povjerite mu svoje stvari. Isto možete pokušati napraviti s osobama koje vam izgledaju kao one 'od povjerenja', poput nekog ozbiljnog para ili para s djecom.

Ideje za sakrivanje 

  • nabavite lažnu, odnosno praznu tubu od neke kreme, šampona i sl. i stavite u nju svoje vrijednosti te dodatno pokrijte nečim
  • ako imate 'dijete u pelenama', zamotajte stvari u jednu pelenu na način kao da je pelena prljava
  • ostavite stvari u vozilu, a ključ zalijepite ispod vozila. Kada su vam stvari potrebne, pođite po njih, ali ne zaboravite ključ premjestiti na neko drugo mjesto
  • napravite lažni džep u ručniku ili suncobranu
  • zamotajte stvari u neku foliju, vrećicu ili nešto i zakopajte na dobro pamtljivo mjesto gdje ste se smjestili
  • zamotajte stvari u aluminijsku foliju, da izgleda kao sendvič (zeznuto je ako lopov bude gladan)
  • stavite stvari u neku neprozirnu bocu od pića ili lažnu ledenicu i smjestite u putni frižider

Nada umire zadnja

Što bude bit će. Pa tako ostavite svoje vrijednosti izložene na ili ispod ručnika, sve na jednom mjestu u torbi i ponekad iz mora bacite pogled na stvari. 

Eventualno, da budete 'sigurniji' kada skinete svoju odjeću bacite je, odnosno rasprostrite preko stvari da izgleda kao da se roba suši od znoja :D

Šalu na stranu...

Nažalost, niti jedna stvar na niti jedan način nije sigurna na plaži, pa čak i kada ste vi blizu. Oni koji kradu, dobro promatraju što se zbiva na 'njihovom teritoriju', prate ponašanje osoba i njihove navike, a i nagledali su se svakakvih pokušaja skrivanja. Stoga svakako preporučujemo da dobro procijenite što vam je uistinu potrebno i da ne nosite vrijedne stvari na plažu. Ako baš morate, nosite ih što manje i pokušajte biti domišljati u skrivanju. Ili se pak opustite... pa što bude bit će.

A ako vam netko nešto ukrade.... Ili zovite policiju ili prebolite! 

Pročitajte i:

*U tekstu su izneseni osobni stavovi i savjeti autora koji se ne mogu ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Savjeti.hr-a. Savjeti.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst, u prvome odlomku prenesenog teksta. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.