kornjača
Izvor: Pixabay
Mirela Raič
LJUBAV NA 4 ŠAPE

Kornjače mogu biti izvrsni kućni ljubimci, ali je važno pravilno se brinuti o njima!

Kornjače su zanimljive životinje koje održavaju ekološku ravnotežu već milijunima godina. Žive na kopnu, u morima, rijekama i jezerima, a s obzirom na to da su jedne od najstarijih vrsta gmazova na planeti moglo bi se reći da su kornjače hodajuća povijest. Zahvaljujući njihovoj posebnosti, 23. svibnja obilježava se Svjetski dan kornjača kojim se nastoji educirati javnost o tome što se može učiniti kako bi se zaštitile kornjače i njihova staništa.

Njihov prepoznatljiv oklop i spori pokreti zasigurno ih čine jedinstvenim kućnim ljubimcima. No iako na prvu djeluju kao ljubimci oko kojih nema previše brige, to nije baš tako. Kornjače mogu živjeti desetljećima stoga zahtijevaju pravilnu njegu i skrb.

Ako želite kornjaču za kućnog ljubimca najprije morate odrediti koju vrstu želite jer različite vrste trebaju drugačije okruženje tj. odgovarajuće stanište. Razmislite o tome gdje ćete ih držati, čime ćete ih hraniti te možete li im osigurati siguran prostor i odgovarajuću rasvjetu. Kornjačama treba mnogo prostora za hodanje, uredan i čist prostor, a ako govorimo o vodenim kornjačama, treba im osigurati velike akvarije s puno prostora za plivanje i kopneni dio gdje će se sunčati ispod grijaćih lampi. Osim grijača, nužno im je osigurati UVA/UVB lampu radi sinteze vitamina D3, posebice zimi dok hiberniraju.

Odabir kornjače i prehrana

Najpoznatiji ljubimci naših domova su čančare, crvenouhe i žutouhe kornjače. I dok su čančare kopnene životinje koje je idealno držati u vrtu kako bi imale neometan pristup raznom bilju, svježem zraku i sunčevoj svjetlosti, crvenouhe i žutouhe kornjače najviše vremena provode u akvariju koji mora biti dovoljno velik te s odgovarajućom temperaturom između 24 °C do 27 °C. Za jednu malu kornjaču veličina akvarija mora biti takva da u nju stane otprilike 15 litara vode, iako je uvijek bolje osigurati što veći akvarij. Osim toga, potreban je i sustav filtriranja vode. Iako nije nužno, malo zelenila unutar akvarija sigurno uljepšava ambijent. Isto tako, ispod akvarija bilo bi dobro postaviti stiropor kako bi održavao toplinu akvarija te spriječio potencijalno puknuće.

Čančara je zakonom zaštićena životinjska vrsta u Hrvatskoj tako da je držanje neregistrirane kornjače kažnjivo i strogo zabranjeno. Čančare su biljojedi, a najčešće se hrane travama, maslačkom, djetelinom, cvjetovima maslačka, vinovom lozom i sličnim biljem. Najčešća pogreška u držanju čančare kao ljubimca je hranjenje voćem i povrćem te mesnom hranom.

Za razliku od čančare, vodene kornjače hrane se cvrčcima, puževima, račićima, ribama i vodenim biljem. Treba im nuditi raznoliku i svježu prehranu, a također je dobro uključiti i namirnice iz trgovine za ljubimce kako biste im osigurali dovoljno minerala i vitamina. Mladu kornjaču je potrebno hraniti svaki dan i to najmanje dva puta dnevno, a nakon godinu dana starosti hranite je svaki drugi ili treći dan, jednom dnevno. Uvijek im osigurajte svježu vodu za piće.

Higijena je važna

Ako se ne njeguju na odgovarajući način, mogu se suočiti s raznim zdravstvenim problemima, poput respiratornih problema ili infekcije oklopa. Kornjače također mogu biti prijenosnici bolesti, posebice salmonele, stoga uvijek operite ruke nakon držanja ili čišćenja njenog staništa. Poželjno bi bilo da akvarije ili terarije čistite na otvorenom, a također izbjegavajte maziti ili ljubiti svoju kornjaču. Čak i ako se vaša kornjača čini zdravom, sigurnije je pretpostaviti da svi gmazovi mogu širiti salmonelu te se ponašati u skladu s tim. Ne zaboravite se, po potrebi, konzultirati i s veterinarom.

Kornjače se kupuju kod registriranog uzgajivača, nikako ih se ne smije uzimati iz prirode. Umjesto kupovine kornjače, razmislite o tome da je udomite iz lokalnog skloništa za životinje. Ako iz nekog razloga ustanovite da se više ne možete brinuti za svoju kornjaču, kontaktirajte udruge ili društva za zaštitu kornjača, ali ih nikako nemojte puštati u divljinu na svoju ruku. Kornjače koje su kućni ljubimci nisu prilagođene životu vani i mogu postati prijetnja populaciji kornjača koja živi u prirodnom staništu.

Kornjače mogu biti fantastični kućni ljubimci i mogu vam unijeti puno radosti u život, ali je neophodno osigurati im ljubav i pažnju koju zaslužuju.

*U tekstu su izneseni osobni stavovi i savjeti autora koji se ne mogu ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Savjeti.hr-a. Savjeti.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst, u prvome odlomku prenesenog teksta. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.

Ako želite još zanimljivih poslovnih i životnih savjeta, prijavite se na naš dvomjesečni newsletter.

Ljubav na 4 šape _ Savjeti.hr