Kako vam udomljavanje kućnog ljubimca može poboljšati život
Izvor: Freepik
Mirela Raič
NOVA PRILIKA ZA SREĆU

Kako vam udomljavanje kućnog ljubimca može poboljšati život

Udomljavanje kućnog ljubimca zasigurno je jedna od najvećih radosti u životu. Ne samo da tako dobivate novog prijatelja, već pomažete životinji u nevolji. Prije nego što se odlučite na udomljavanje potrebno je dobro razmotriti sve obveze i odgovornosti koje vam slijede. Vaš novi ljubimac može biti s vama puno godina stoga je važno biti svjestan koliko truda trebate uložiti te imate li dovoljno vremena svakodnevno se posvetiti njegovim potrebama. 

Udomiti kućnog ljubimca je ispunjavajuće iskustvo, ali prilagodba životinje novom okruženju zahtijeva puno vremena i posla koje se mora uklopiti u vaš životni stil stoga ta odluka ne smije biti brzopleta. Životinje koje traže novi dom trebaju sigurno i mirno okruženje u kojem će se osjećati voljeno. Jedno takvo iskustvo s nama je podijelila Martina Nikl - vlasnica havanezera po imenu Lory koju je udomila prije 7 godina.

Martina je bila ponosna vlasnica maltezera Ogija koji je s njom bio 15 godina, a njihov odnos je bio vrlo poseban samim time što ga je dobila od svojeg oca u teškim životnim trenucima. Nažalost, Ogija su dočekale godine i razne bolesti, a pomisao da više neće dijeliti zajedničke trenutke za Martinu je bila vrlo tužna. Unatoč sugestijama svojih bližnjih da udomi drugog psa kako bi se lakše nosila s bolešću svojeg prvog mezimca, Martina je taj prijedlog u početku odbijala jer je smatrala da će tako izdati svog ljubimca. Međutim, s vremenom se ta odluka promijenila kada je vidjela objavu na društvenim mrežama da se udomljuje mladi, zlostavljani pas koji je do tada živio u groznim uvjetima

SPAŠAVATE VRIJEDAN ŽIVOT

Ovo je možda najveći razlog zbog kojeg se većina ljudi odlučuje udomiti ljubimca. Psu, mački, konju ili drugoj životinji dajete drugu priliku za bolji život. Neki su možda bili zlostavljani, napušteni ili su se morali sami snalaziti na ulici. Udomljavanjem dajete ljubimcu siguran dom pun ljubavi u kojem može ponovno naučiti biti sretan. Osim toga, udomljavanjem umjesto kupovinom određene vrste ljubimca brinete se za životinju koja u ovom trenutku treba pomoć i odgovarajuću skrb te tako sudjelujete i u kontroli populacije određene vrste životinja. 

PODRŽAVATE DOBROTVORNE USTANOVE ZA ZAŠTITU ŽIVOTINJA

Azili, skloništa, udruge za zaštitu životinja...svi oni vrijedno pružaju skrb ljubimcima tako da udomljavanjem jednog od njih pridonosite i skrbi za one koji još nisu našli svoj dom. Skloništa su sve više opterećena, a udomljavanjem stvarate mjesta za druge. Djelatnici skloništa najviše vremena provedu sa životinjama koje ostaju tamo, brinu o njihovom zdravlju i zadovoljstvu. Isto tako, oni će pomoći pri samom procesu udomljavanja te savjetima za obuku. Izrazito im je bitno da ljubimci odu u prave ruke, a isto je potvrdila i Martina kroz svoje iskustvo s azilom. Naime, upravo je vlasnica azila bila ta koja je sugerirala da baš Lory dođe u Martinine ruke s obzirom na bolesnog maltezera kod kuće. Dakle, ključno je da ljubimac odgovara vašoj životnoj situaciji

DAJETE NOVU PRILIKU LJUBIMCU, ALI I SEBI

Većina ljubimaca je traumatizirana s ozbirom na uvjete u kojima su živjeli prije stoga je nužno biti uporan i smiren u procesu prilagodbe ljubimca na novi dom. Morate odvojiti sve raspoloživo vrijeme, pa čak i ako to zahtijeva da uzimate godišnji odmor kao što je to napravila Martina. Iako je u početku bilo teško jer je Lory bila vrlo uplašena i nije se odvajala od nogu, Martina joj je pružala mnogo ljubavi i pažnje kako bi ju što bolje upoznala. Ističe da je ključna bila rutina koju su počeli s njom raditi. Početna prilagodba je trajala otprilike dva tjedna, ali je trebalo par mjeseci da se skroz naviknu na zajednički život. 

Iako ponekad može proći nekoliko tjedana ili čak mjeseci da se ljubimac prilagodi svojoj novoj obitelji i okruženju, sigurno je da ćete osjetiti kada se počnu osjećati kao kod kuće. Martina je zahvalnost svoje mezimice Lory osjetila po njezinoj privrženosti i neke potpuno nove dimenzije ljubavi. Osim toga, u to vrijeme je njezin bolestan pas imao česte napadaje, a Lory je svaki put reagirala kao da mu želi pomoći. Isto tako, dobro je podnosila kada je trebala ostati sama doma, nije ostavljala nered niti puno lajala. U samom početku je bila najviše privržena Martini, ali s vremenom se oslobodila i s drugim članovima obitelji. Danas je Lory vesela i zaigrana ljubimica koja uživa u druženju sa svima. Iako se Lory u potpunosti prilagodila „novom“ životu, Martina i dalje vodi računa o njezinoj sigurnosti i miru, ali naravno pritom misleći i na druge. Ako su djeca u blizini upozori ih da je Lory bila zlostavljana i da unatoč tome što nikada nikog nije napala, ne zna kako će reagirati te da je bolje ostaviti joj prostora

MOŽETE POBOLJŠATI SVOJE ZDRAVLJE I BITI SRETNIJI

Udomljavanje ljubimca ne pomaže samo u održavanju zdravlja i dobrobiti životinje. Mnoga istraživanja pokazuju da kućni ljubimici pozitivno utječu na sreću i zdravlje. Imati odanog mezimca također pomaže osobama s depresijom, stresom, tjeskobom i drugim bolestima. Ljubimac kojem ste pomogli udomljavanjem sigurno može pomoći i vama. S time se složila i naša čitateljica Martina koja je rekla da joj je udomljavanje Lory bila najbolja moguća odluka. „Preporuka svima: ako vaš voljeni ljubimac ugine, udomite psa jer će to biti najbolja terapija za vas i za psa kojeg ćete udomiti. Ljubav za ljubav!“

*U tekstu su izneseni osobni stavovi i savjeti autora koji se ne mogu ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Savjeti.hr-a. Savjeti.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst, u prvome odlomku prenesenog teksta. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.

Ako želite još zanimljivih poslovnih i životnih savjeta, prijavite se na naš dvomjesečni newsletter.

Ljubav na 4 šape _ Savjeti.hr