razočaranje, želja, ljubav, očekivanje
Izvor: PIRO4D/Pixabay
Ana Šenija
ŽELJE I POTREBE

Kako se ne razočarati

Recept koji ću ovdje otkriti stoljećima je dobro čuvana tajna i samo se rijetkima otkriva. Otkriva se samo onima koji su stvarno željni znanja i onima koji su odlučili napredovati u životu. Znanje koje se krije iza ove tajne jednako je primjenjivo i na ljubavnu vezu, na posao, na popodnevnu prometnu gužvu u gradu i na kupnju nekretnine.

Kao netko tko već desetak godina isprobava istinost ove drevne mudrosti kroz posao prodaje nekretnina, osjećam se kompetentnom da to podijelim sa svima i da obrazložim malo ovu metodu kojom ćete izbjeći svako razočaranje u životu, a ponajprije kod kupnje nekretnine.

Ne očekujte

Dakle, da biste imali dobrog partnera ili da biste kupili dobar stan potrebno je savladati ozbiljno tešku vještinu koja se zove – neimanje očekivanja. I tu bih mogla stati, da si svi skupa dobro razmislimo o ovoj hrabroj izjavi s kojom se mnogi neće složiti i tvrditi će da je nemoguće biti potpuno slobodan od očekivanja. Ali želim objasniti.

Slažem se s tim da je nemoguće potpuno prazan ući u nešto jer to bi značilo i ne imati želju za tim nečim, a nepostojanje želje vas neće staviti ni u akciju. A ako nismo u akciji, ništa se neće dogoditi na našem planu napretka po nekom pitanju. Zato je bitno razlikovati želju od očekivanja. Želju ponekad pokreće potreba, a ponekad je želja samo logična nadogradnja već nekog drugog stanja u kojem se nalazimo, pa nam je želja za nečim novim samo nastavak na to i korak naprijed u već pokrenutom ostvarenju ciljeva.

Objasnit ću na jednostavnom primjeru kupnje stana, jer o tom ipak znam više nego o traženju savršenog životnog partnera.

Želja vs. potreba

Prvo, postoji razlika između želje koju pokreće potreba i želje koju pokreće ono nešto što vas jednostavno tjera naprijed, na više, na jače, na bolje. To bi stručnjaci možda objasnili kroz Maslowljevu piramidu potreba koja kaže da mi svi imamo tu hijerahiju potreba u sebi i da nas zadovoljenje osnovnih fizioloških potreba vodi na više, na zadovoljenje potrebe za sigurnošću, pa potrebe za ljubavlju i pripadanjem, onda za poštovanjem i na kraju za samoaktualizacijom. Ovo prvo, što ja zovem potrebom u ovom tekstu, drugi je stupanj na toj piramidi, a označava potrebu za sigurnošću.

Uzmimo za primjer obitelj koja se sastoji od majke, oca i četvero djece koji žive u dvosobnom stanu od 35 četvornih metara. Za zaključiti je da njihovu želju za stanom od barem 3 spavaće sobe i 80 metara kvadratnih pokreće očita potreba za većim prostorom u kojem će ta obitelj koliko toliko opuštenije funkcionirati. To je stan u kojem je po dvoje djece u jednoj sobi, roditelji imaju svoj prostor, a i svi skupa imaju neki prostor za zajedničko vrijeme. Plaće roditelja pokrivaju kredit za takav stan od 80 četvornih metara, s dvije spavaće sobe u zagrebačkom obiteljskom kvartu poput Španskog ili Savice.

I uzmimo za primjer da se ta obitelj preseli u takav stan, roditelji se puno bolje naspavaju u svojoj novoj spavaćoj sobi, počnu biti produktivniji na poslu i dobiju promaknuće i puno veće plaće s kojima si sad mogu priuštiti drugi auto i veći kredit za stan. Hm!? Što sad pokreće želju?

Djeca super funkcioniraju, dobro uče u svojim sobama, prijatelji im dolaze i imaju se gdje družiti, uče dijeliti prostor i vrijeme s braćom, ali nešto sad nedostaje. Pitaju se zašto ne bi omogućili svojoj djeci stan u kojem bi svako dijete imalo svoju spavaću sobu, pa da svi skupa imaju ogromnu terasu na kojoj će se još ljepše družiti s prijateljima, da imaju svoja dva parkirna mjesta u garaži u zgradi. Još uvijek se nalazimo u polju želja, ali sad nam tu želju pokreće nešto drugo. Pokreće je onaj zdravi ljudski nagon za boljim. Na onoj Maslovljevoj piramidi to su treći i četvrti nivo zadovoljenja potreba; ljubav i pripadanje te poštovanje. Želimo biti dobri i cijenjeni, voljeni. Međutim, ovdje se lako ukliže u polje očekivanja koje nas onda čini ljutima i frustriranima. Kako?

Sad mama i tata znaju da taj stan mora biti u zagrebačkom Cvjetnom naselju, mora biti super uređen, mora imati najmanje 150 četvornih metara, mora imati tu veliku terasu, mora!, strop ne smije biti niži od 3 metra, cijeli dnevni prostor mora gledati na jug, lift je obavezan, zadnji kat ne dolazi u obzir, dva parkirna mjesta u garaži, spremište za skije i auto gume, svaka spavaća soba mora imati 15 kvadratnih metara, dvije kupaonice, gostinjski wc i ukupan budžet za kupnju toga je 300 000 eura.

Mislim da je ovo opis stvarno divnog stana koji bi svatko, tko si ga želi, trebao moći i kupiti i da bi ugodan život trebao biti dostupan svakom čovjeku.

No, stvarnost je malo drukčija.

Savjet stručnjaka

U stvarnosti ne možete ni sanjati da će vam se, dok ovo pišem 2021. godine, u Zagrebu sve ovo poklopiti. I onda kreće opsesivno surfanje po oglasnicima, uvjeravanje agenata da baš vi zaslužujete takav stan i da znate da on negdje postoji. Da, postoji, samo tamo gdje je zamišljen i tamo gdje ste ga pretvorili iz želje u očekivanje.

Ovoliko parametara koji se ne poklapaju s vremenom i prostorom na kojem se nalazite bez iznimke će izazvati ljutnju, frustraciju i na kraju razočaranje. A izbjeći ste ga mogli samo ako nemate očekivanja.

Naravno da većina nas kupuje nekretninu jednom do dva puta u životu. U trenutku bilo koje kupnje, osim ako niste profesionalac, ne možete imati sva znanja koja će vam pomoći da izbjegnete razočaranje, ali možete imati ovo drevno znanje koje ovdje prenosim, a to je da nemate očekivanja. A kako biti dobro upoznat s tom slobodom od očekivanja na tržištu nekretnina? Tražite savjet agenta! Poslušajte njegova iskustva i vodite se onim što vam kaže o tome kako tražiti nekretninu. Barem za to postoje iskusni stručnjaci, dok kod pronalaska partnera...hm, samo nemojte imati očekivanja. Iskusnog stručnjaka nema.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.

*U tekstu su izneseni osobni stavovi i savjeti autora koji se ne mogu ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Savjeti.hr-a. Savjeti.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.