kesten, pitomi kesten, divlji kesten
Izvor: Jana Ohajdova/Pexely
JESENSKE DELICIJE

Kako razlikovati divlji od pitomog kestena?

Razdoblje jeseni krije mnoge čari i ljepote koje nas brzo mogu utješiti što je razdoblje dugih ljetnih dana završilo. Osim prekrasnih žuto-narančastih boja opadajućeg lišća, postoji i još jedna čar koja se neodoljivo veže za jesen: miris pečenih kestena koji se širi kuhinjom i dnevnim boravkom i obitelj na okupu, gdje svaki član čisti kestene neprestano pazeći da si ne opeče prste i u toj misiji uporno ne uspijeva jer je želja za kestenima jača. Neki pak idu i korak dalje, pa spoje obje čari jeseni u jednu: šeću prekrasnim narančasto žutim krajolikom i beru taj najdraži jesenski plod. Ako želite na prethodno opisani način uživati u jeseni, dobro je znati odgovor na jedno važno pitanje: Kako razlikovati divlji kesten od pitomog?

Zanimljiv je podatak da se radi o dvije potpuno različite biljne vrste koje nose isti naziv samo zbog sličnosti ploda. Pitomi kesten je dobio taj epitet zato što je plod jestiv, dok plod divljeg kestena nije.

Prvi i najlakši način razlikovanja ova dva drveta je prema mjestu gdje se nalaze. Naime, divlji kesten se zbog svog lijepog izgleda koristi za ukrašavanje gradova stoga ćete ga najčešće vidjeti upravo tamo. Dovoljno je prošetati se parkom dr. Franje Tuđmana u Zagrebu ili Perivojem kralja Tomislava u Osijeku i vidjeti mnogobrojne primjere divljeg kestena. S druge strane, pitomi kesten se najčešće nalazi u šumi.

Divlji kesten Foto: Bru-No/Pixabay

Divlji kesten; Foto: Bru-No/Pixabay

Sada kada razlikujete stanište ova dva drveta, imate generalnu orijentaciju i ideju gdje započeti svoju potragu. Ipak, ako želite biti sigurniji od toga, onda će vas zanimati i po čemu točno razlikovati plod divljeg i pitomog kestena. Iako su i oba ploda naizgled jednaka: slične veličine i tamno smeđe boje sa svijetlo smeđom pjegom na jednom kraju, ipak imaju određene razlikovne karakteristike, od kojih je najvažnija ova: Jestiv kesten uvijek možete prepoznati po karakterističnom špicastom vrhu, tj. resici koja je jasno vidljiva i dugačka par milimetara. Divlji kesten nema tu karakteristiku. Kraj divljeg kestena će uvijek biti gladak i nećete moći napipati taj oštri špicasti vrh.

Pitomi kesten Foto: Couleur/Pixabay

Pitomi kesten; Foto: Couleur/Pixabay

Sada kada znate razlikovati ova dva ploda, ne preostaje drugo nego pretočiti teorijsko znanje u praktično. Sve što vam treba je prazna vrećica, ugodno društvo i dobra volja. Osim već znanih prednosti boravka u prirodi i kretanja, prakticiranje ovakvog 'hobija' završit će i poprilično ukusnom nagradom. Uživajte!

*U tekstu su izneseni osobni stavovi i savjeti autora i/ili autorovih sugovornika koji se ne mogu ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Savjeti.hr-a. Savjeti.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst, u prvome odlomku prenesenog teksta. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.

Ako želite još zanimljivih poslovnih i životnih savjeta, prijavite se na naš dvomjesečni newsletter.