psi
Izvor: Edgar Daniel Hernández Cervantes/Pexels
ZA UGODNIJI SUŽIVOT

Kako priviknuti psa na njegov novi dom i naučiti ga kućnom redu

Svakome treba vremena da se privikne na novi prostor, pa tako i životinjama. Ako ste odlučili udomiti, kupiti, nabaviti psa, svejedno radi li se o štenetu ili odraslom psu, trebate biti svjesni da se i on mora naviknuti na svoj novi dom, dobro ga istražiti i pronaći svoje 'mjesto pod suncem'.

Prije nego što se odlučite za kućnog ljubimca budite svjesni što ta odluka podrazumijeva. Pas treba vremena za istraživanje svog novog doma, stoga mu dajte vremena da to učini u miru i nemojte ga požurivati.

1. Pravila za sve ukućane

Osim kućnih ljubimaca, i ostali se ukućani trebaju usuglasiti oko pravila, odgoja i ponašanja prema psu. Oko šteneta nikako ne bi trebalo vikati ili skakati, a hranjenje između obroka, povlačenje i navlačenje nipošto nisu prihvatljivi.

2. Drugi kućni ljubimci

Ako već imate psa, prvi susret starosjedioca i pridošlice trebao bi se dogoditi na neutralnom području, nakon aktivne šetnje s odraslim psom. Dopustite im da se ponjuše i nemojte se miješati u njihovo upoznavanje, osim ako jedan od pasa djeluje nesretno, preplašeno i agresivno. Također, preporučljivo je da maknete sve kosti, igračke i sve ono što bi moglo izazvati ljubomoru. Stariji psi najčešće ne vole nestašno ponašanje štenadi pa mogu gunđati, režati ili lagano gricnuti. Doduše, neki stariji psi se oduševe na mlade pse i spremno se prepuste igri. To sve ovisi o karakteru psa.

Ako pak imate mačku, znajte da uglavnom prvo upoznavanje mačke i novopridošlog psa protekne u redu. Štene se uglavnom povuče i poštuje mačku. S obzirom na to da je vaš dom već neko vrijeme i mačkin dom, mogla bi pokazivati teritorijalnost, ali uz ustrajnost i vrijeme mačka i štene će se priviknuti na dijeljenje životnog prostora. Ako kojim slučajem pas počne naganjati mačku, pokušajte mu odvući pozornost. Ako se to pak nastavi i pas i dalje naganja mačku, razdvojite ih na neko vrijeme (ako je moguće) pa, kada se primire, pokušajte ponovo. U svakom slučaju, nemojte ih ostavljati bez nadzora dok su zajedno.

3. Mjesto za spavanje

Gdje će spavati novi pas, nebitno radi li se o štenetu ili odraslom psu, trebali biste odrediti odmah na početku. Ako odlučite da spava u kuhinji ili dnevnom boravku, budite dosljedni i stoički ignorirajte zavijanje ili plakanje. Ako reagirate na dozivanje, naučit će se da se isplati cviljeti.

Ako ne želite da pas spava u vašem krevetu, na kauču ili fotelji, onda mu to od prvog dana dajte do znanja. Ako mu i jednom to dozvolite, mislit će da mu je tamo mjesto i da se uvijek smije smjestiti na ta mekana i privlačna mjesta.

4. Prva noć

Kada je štene umorno i pospano, dajte mu jesti, izvedite ga van da obavi nuždu, a zatim ga smjestite u njegov krevetić, odnosno na mjesto koje ste mu odredili za spavanje. Budite tihi, nježni i mirni i ne obazirite se na njegovo eventualno plakanje.

Ako se psić tijekom noći budi i izlazi iz svog krevetića, vrlo vjerojatno treba obaviti nuždu, a psi ne vole to obavljati u svom krevetu. Odvedite psa do mjesta koje ste predvidjeli kao njegov WC, a zatim ga nagradite pohvalom i poslasticom. Naravno, samo ako obavi nuždu na za to predviđeno mjesto. Nakon toga ga vratite u krevetić.

5. Kućna pravila

Kod privikavanja psa na novi dom i odgoja izrazito je važna dosljednost i ustrajnost. Definirajte sami sa sobom i/ili sa svojim ukućanima kućna pravila i pridržavajte ih se bez iznimke, pogotovo u početku. Ponekad to znači preodgajanje cijele obitelji, pogotovo ako je netko od članova popustljiviji i teško odolijeva tom 'telećem pogledu'.

Na primjer, možete definirati:

  • tko se prvenstveno brine o psu
  • gdje se pas smije kretati
  • gdje će pas spavati
  • pas ne smije dobiti poslasticu ako ne izvrši naredbu
  • odredite točno vrijeme za šetnje
  • odredite vrijeme za obroke
  • odredite vrijeme za učenje psa

Ovom popisu možete dodati još pravila, ali sve ovisi o vašim željama, životnim navikama, vremenu i stilu života.

Pas se može priviknuti na sve. Ako nipošto ne želite da se penje na kauč i krevet ili izležava na tepihu, dajte mu to do znanja od prvog dana. Ako ne želite da moljaka hranu, bez obzira koliko neodoljiv pogled ima, onda mu nikako nemojte davati slasne poslastice kada nije vrijeme za to.

6. Obavljanje nužde

Psi imaju prirodnu potrebu obaviti nuždu nakon obroka, igre, vježbe uzbuđenja ili nakon buđenja. Prije nego što se čučne, vrlo vjerojatno će se malo vrtjeti u krug. Ako to primijetite, čim prije odvedite psa van (što je u početku gotovo nemoguća misija, s obzirom na to da štene ne može dugo izdržati) ili stavite na mjesto koje je predviđeno kao pseći WC.

Ako pas obavi nuždu kako treba, odnosno gdje treba, svakako ga pohvalite i nagradite. Ako nakon par minuta pas ništa ne obavi, vani ili na WC-u, odustanite i pokušajte ponovo nakon par minuta.

Ako se dogodi nezgoda, dajte psu odmah do znanja da to nije dobro, ali nemojte pretjerivati u kažnjavanju. Također, nije dobro da zakasnite s reakcijom, jer pas kasnije neće povezati kaznu s time da se popiškio tamo gdje ne smije, pa će biti zbunjen.

U početku bi bilo dobro da psa što više izvodite van i svaki put kada obavi nuždu obilato ga pohvalite i nagradite kako bi što prije i što bolje shvatio da je mjesto za obavljanje nužde upravo vani. Naravno, ne zaboravite ponijeti vrećice i počistiti izmet svoga psa.

7. Savjet plus

Svi ovi savjeti jednako se odnose na štenad i na odrasle pse u novom domu. Razlika je samo u tome što odrasle pse treba odučiti od starih navika, prije nego što se nauči na nove, a za to možda treba malo više vremena. No nikako, ni u kojem slučaju, nemojte odustajati. S nekim je psima lakše, s nekima teže. Uostalom, kao i s ljudima. Budite uporni, dosljedni, trudite se i ne popuštajte, a rezultati će se pokazati na obostrano zadovoljstvo.

Ovaj je tekst nastao na temelju osobnog iskustva i uz pomoć knjige dr. Brucea Foglea, Pas – Priručnik za vlasnike, a preporučujemo svakome tko se odluči imati kućnog ljubimca, pogotovo ako nema ranijeg iskustva, da se posavjetuje sa stručnom literaturom, veterinarima ili drugima koji imaju iskustva.

Ako vi imate neke dobre savjete koji se tiču prilagodbe i odgoja mladog ili novog psa u obitelji, slobodno nam ih javite na info@savjeti.hr i rado ćemo ih uvrstiti u ovaj tekst.

*U tekstu su izneseni osobni stavovi i savjeti autora koji se ne mogu ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Savjeti.hr-a. Savjeti.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst, u prvome odlomku prenesenog teksta. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.