mobilnost, osobe s ivaliditetom
Izvor: Hansuan Fabregas / Pixabay
Antonio Milanović
POMOĆ JE BITNA

Kako pristupiti i pomoći osobi s invaliditetom

Iako svakodnevno susrećemo osobe s invaliditetom, mnogi imaju problema u komunikaciji s njima. Razlozi za to su brojni: od predrasuda, neznanja, straha od pogrešne reakcije... Sve ovo najčešće sprječava zdrave ljude u komunikaciji i pružanju pomoći osobama s invaliditetom. Ipak, ako naletite na osobu s invaliditetom kojoj je potrebna pomoć i želite joj pomoći, sljedeći savjeti će vam zasigurno biti korisni.

Predstavite se

Ako procijenite da je nekoj osobi s invaliditetom potrebna pomoć, prvo i osnovno što trebate napraviti je prići osobi i predstaviti se, a potom je pitati treba li joj pomoć. Ako osoba pristane na vašu pomoć uputit će vas na koji način da joj pomognete.

Kako pomoći - ovisi o vrsti invaliditeta

Ako pomažete osobi s oštećenim sluhom potrudite se govoriti polako, razgovijetno i direktno prema osobi oštećena sluha. Nema potrebe vikati ili joj govoriti u uho. Osobe s oštećenim sluhom mogu čitati s usana pa im vaši izrazi lica i pokreti usnama pomažu razumijeti što govorite. Ako ipak niste sigurni je li vaz osoba razumjela - napišite poruku.

Ako komunicirate s osobom koja ima problema s govorom, slobodno je zamolite da ponovi ako niste razumjeli.

Ako želite pomoći slijepoj osobi, najprije recite svoje ime i onda ponudite pomoć. Nipošto nemojte slijepu osobu, bez ikakve najave, primiti za ruku i početi je voditi preko ceste  pritom govoreći da joj samo želite pomoći. Također, nemojte ometati psa vodiča dok vodi svog vlasnika.

Za osobe u invalidskim kolicima vrijedi slično pravilo. Priđite i pitajte treba li pomoći. Isto tako, nemojte na svoju ruku, doći osobi iza leđa i početi gurati kolica. Imajte na umu da kolica, koliko god praktična bila, imaju svoja ograničenja i na nekim se podlogama teško ili nikako kreću, kao što su npr. pijesak ili šljunak.

Za gluhoslijepe osobe dodir je jedino sredstvo za komunikaciju. Stoga, ako želite komunicirati s osobom s tim invaliditetom, učinite to ispisivanjem velikih tiskanih slova na njenom dlanu. Ne zaboravite pri pomaganju biti obazrivi, strpljivi i puni razumijevanja jer osobama s invaliditetom često treba više vremena da nešto učine.

 

*U tekstu su izneseni osobni stavovi i savjeti autora koji se ne mogu ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Savjeti.hr-a. Savjeti.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst, u prvome odlomku prenesenog teksta. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.