retorika, manipulacija
Izvor: Gerd Altmann/Pixabay
LOGIČKE I RETORIČKE POGREŠKE

Kako prepoznati trikove i manipulacije sugovornika

Logičke i retoričke pogreške i manipulacije sveprisutne su u javnom govoru kao i u privatnim raspravama. Od političkih prepucavanja, odvjetničkog argumentiranja u parnicama, pa sve do 'običnih' neslaganja s prijateljima oko neke užarene teme, sudionici takvih retoričkih bitaka na svjesnoj ili nesvjesnoj razini koriste razne trikove i manipulacije kako bi učinili svoj argument jačim. Takvi trikovi su u suštini logičke pogreške.

Takvi trikovi, kombinirani s uvjerljivim i samopouzdanim retoričkim nastupom te pažljivo korištenim patosom čine govornika superiornijim, a njegove argumente uvjerljivijima. Takve metode zamagljuju sadržaj, intrinzičnu vrijednost i logičku utemeljenost argumenta, stoga smetaju svakom onom kojemu je istinski stalo do konstruktivne rasprave, pronalaženja rješenja i otkrivanja istine.

Poznati Francuski esejist Joseph Joubert tu misao dobro sažima: 'Cilj argumenta, ili rasprave, ne treba biti pobjeda, već napredak.' Upravo je pobjeda motiv retoričara koji koriste takve trikove, a napredak motiv onih kojima takvi trikovi smetaju. Kratkoročan cilj, obmana i hranjenje taštine naspram mudrosti, napretka i erudicije. Sa željom postizanja potonjeg, svrha ovog teksta je osvijestiti sudionika rasprave o takvim greškama i dati mu svojevrsne naočale s kojima može prepoznati trikove sugovornika, upozoriti ga na njih te dići kvalitetu rasprave na novu razinu. Kvalitetnije argumentiranje vodi do kvalitetnijih zaključka, pravednijih sudskih presuda, naprednijih ideja, te u konačnici pridonose boljitku čovječanstva.

Strašilo (The Straw Man, Reductio ad absurdum)

A: Izraelci ne bi smjeli graditi kuće na području Zapadne obale jer tako krše međunarodne sporazume.
B: Dakle misliš da Izrael ne bi trebao postojati kao država?

ili

Oni protiv abortusa mrze žene. / Oni za abortus mrze djecu.

Pogreška kojom se preuveličava, karikira i čini apsurdnim protivnički stav kako bi ga bilo lakše pobiti. Osoba koja ističe da Izrael ne smije graditi kuće na području Zapadne obale jer tako krši međunarodne sporazume ne govori da Izrael ne treba uopće postojati kao država već samo poziva na poštivanje međunarodnog prava. Isto tako, osoba koja podržava abortus ne znači da ujedno mrzi djecu jednako kao što osoba koja je protiv abortusa ne mrzi automatizmom žene.

Lažna dilema (Either/Or Reasoning)

Ako osuđuješ Ustaše, to znači da si Partizan i Jugonostalgičar.

ili

Ako ne podržavaš Istanbulsku konvenciju, ti si za nasilje prema ženama.

Osoba u ovom slučaju prezentira dvije opcije kao jedine moguće i skriva alternative, iako one postoje. To što osuđujete zločine ustaškog pokreta ne znači da ne osuđujete i zločine partizanskog pokreta. Postoji cijela siva zona mogućnosti između te dvije, crno-bijele krajnosti koje vam sugovornik nudi kao jedine opcije. Ovakvom manipulacijom nerijetko se kao alternativa navede najnegativnija, prenaglašena i iskarikirana mogućnost, kako bi vas se natjeralo da prihvatite prvu opciju koja je za drugu stranu povoljnija. Dolazi do svojevrsne kombinacije lažne dileme i prethodno spomenute pogreške (The Straw man) gdje je alternativna ujedno i strašilo. Ako ste iz nekog razloga protiv Istanbulske konvencije, to ne znači da na bilo koji način podržavate nasilje nad ženama. Moguće da ste ovakvu manipulaciju doživljavali još u djetinjstvu ako su vam roditelji ili rođaci govorili: Napravi ovo što ti kažem ili me ne voliš. Ako ne želite napraviti to što vam kažu, to ne znači ujedno da ih ne volite. Volite tu osobu, ali vam i dalje nije ugodno napraviti to što traže od vas.

Diverzija / Crvena haringa (Red herring)

Voditelj: Prošlo je tri godine otkako ste došli na vlast i niste smanjili nezaposlenost kao što ste obećali.
Političar: Od samog početka ulažemo veliki trud i možemo se pohvaliti da je u te tri godine BDP narastao za 16 posto, stoga nam je drago da se naš trud isplatio.

ili

Kažete da članovi naše stranke trebaju odgovarati za koruptivna djela, a što je s članovima oporbe koji su počinili puno teža kaznena djela?

Diverzija je ništa drugo nego nerelevantan argument, uvođenje novih, nevezanih informacija kako bi se skrenula pažnja s neugodnog pitanja na drugu temu. Ova tehnika je najzastupljenija u političkom govoru. U prvom primjeru političar zna da nije ispunio obećanje u vezi pada nezaposlenosti pa gledateljima želi skrenuti pažnju hvaleći se rastom BDP-a (koji povrh svega uopće ne treba biti rezultat njegovog truda već npr. makroekonomskih kretanja).

U drugom primjeru političar ne želi odgovoriti na pitanja u vezi korupcije svojih kolega pa skreće pažnju na nedjela oporbene stranke.

Argument iz autoriteta (Argumentum ab auctoritate)

200 prominentnih znanstvenika misle da globalno zatopljenje ne postoji.

ili

Stephen Hawking vjeruje da u teoriju Velikog praska stoga ona mora biti istinita.

Metoda dokazivanja istinitosti neke tvrdnje zato što ona dolazi od određenog autora - stručnjaka. Iako stručnjaci mogu imati opravdani autoritet iz svog područja, to ne znači da ne mogu biti u krivu.

Teret dokaza (Burden of Proof)

Potpuna elektrifikacija automobila je nemoguća zbog ograničenih količina litija u svijetu koji je nužan za proizvodnju baterija. Ako se ne slažeš, dokaži da sam u krivu.

ili

Vanzemaljci su već nastanili planet Zemlju i žive među nama u ljudskoj formi i svatko tko misli da nije tako neka to dokaže.

Jedno od glavnih načela prava je da onaj tko nešto tvrdi treba to dokazati. Teret dokaza uvijek je na tužitelju, a ako tuženik iznosi nove tvrdnje, onda tuženik te tvrdnje treba dokazati. Ništa drugačije ne treba biti u argumentiranju izvan sudnice. Uzimajući u obzir da je uvijek teže onome na kome leži teret dokaza, lukavi pojedinci to dobro znaju te taj teret žele prebaciti na suprotnu stranu. Upravo zato, obratite pažnju kada netko iznosi nekakav stav, je li ga voljan dokazati ili tu tešku zadaću prebacuje vama.

Sklizak teren (The Slippery Slope)

Ako legaliziramo marihuanu, prije ili kasnije ćemo legalizirati i teže droge poput LSD-a ili heroina.

ili

Ako dopustimo da se građani u gradu uzgajaju kokoši u svom dvorištu, počet će uzgajati i svinje i krave. Prije nego što se snađemo, živjet ćemo na farmi, a ne u gradu.

Pretpostavka da poduzimanje jedne radnje ultimativno vodi do lanca drugih događaja, poput domino efekta. Takva pretpostavka se naime uopće ne mora ispuniti. Isto tako, osoba tako izbjegava dokazati zašto bi naknadni događaji nužno trebali nastati ako je nastao prvi događaj.

Pozivanje na prirodu (Apeal to Nature)

Homoseksualnost je pogrešna jer nije prirodna.

ili

Antibiotici nisu prirodni i štetni su za tebe.

Logička pogreška koja nastaje kada osoba nešto želi prikazati kao ispravno ili pogrešno jer je ili nije u skladu s prirodom. Kada nešto označimo kao prirodno, smatra se kao istinito, univerzalno, ispravno. Ipak, pri takvom zaključivanju postoje dva problema: Tko je toliko providan da može odrediti što je u skladu s prirodom, a što nije? Drugim riječima, koja je to osoba u posjedu univerzalno ispravnog, istinitog, tzv. apsolutnog znanja?

U drugom primjeru, iako su antibiotici stvoreni u laboratoriju i nisu plodovi prirode, to ne znači da su štetni, već naprotiv spašavaju milijune života svake godine.

Generaliziranje / Induktivno zaključivanje (Slothful induction / Appeal to coincidence / Pars pro toto)

Adolescenti su sinoć uništili naš park. Adolescenti su toliko neodgovorni i destruktivni.

ili

Znam dvije osobe koje su imale komplikacije prilikom operacije. Operacije su opasne i štetne.

Jedna od najčešćih logičkih pogreški pri čemu opći zaključak temeljimo na iskustvenoj, a ne na logičnoj izvjesnosti. Pri tome nam je uzorak iz kojeg dovodimo opći zaključak premalen da bi zaključak bio valjan. Svijet je puno kompleksniji od pojedinačnih događaja koji nas okružuju i čovjek često zaboravi da događaj koji je iskusio može biti iznimka, a ne pravilo.

Ovo su tek neki od mnogobrojnih primjera logičkih i retoričkih grešaka i manipulacija. Većinu vremena nismo svjesni da smo pod njihovim utjecajem. Kao potvrdu navedenog, pročitajte sada još jednom uvod ovoga teksta.

Primijetit ćete nekoliko logičkih grešaka i manipulacija koje smo analizirali. Promotrimo:

Ili ste retoričar kojem je stalo do otkrivanja istine i napretka, ili koristite takve trikove jer vam je cilj hranjenje taštine i obmana (lažna dilema kombinirana sa strašilom).

Ako naučite prepoznavati ove greške, to će voditi do kvalitetnijeg argumentiranja - kvalitetnijih zaključaka, pravednijih sudskih presuda - boljitka čovječanstva (sklizak teren).

Konačno, sve to je još začinjeno s jednim pozivanjem na autoritet i citiranjem poznatog francuskog esejista.

Ipak, osobe koje koriste izložene trikove nisu nužno zlikovci kojima je stalo do obmane. Roditelji će svjesno ili nesvjesno koristiti neke od ovih trikova, ne zato da nas prevare, nego zato što nas vole i što nas žele zaštititi. Isto tako, kamo sreće da poznavanje ovih logičkih grešaka dovede do pravednijih presuda i boljitka čovječanstva. Nažalost, previše je varijabli i faktora koje utječu na postizanje navedenog i kvalitetnije argumentiranje vjerojatno neće samo po sebi izazvati takav domino efekt. Napokon, Joseph Joubert je odličan mislilac, ali to ne znači da je bio u pravu baš i za taj citat.

Kao što vidite, u uvodu vas se na, ustvari, ironičan način manipulacijom nastojalo uvjeriti da su manipulacije loše. Cilj, međutim, nije pokazati učinkovitost takvih trikova i potaknuti vas na njihovo korištenje već testirati novousvojeno znanje. Ako ste naknadno uspjeli prepoznati logičke pogreške iz uvoda, ispunili ste jednu želju autora koja nije trik i manipulacija: Sada nosite naočale za prepoznavanje logičkih pogrešaka.

*U tekstu su izneseni osobni stavovi i savjeti autora koji se ne mogu ni pod kojim uvjetima smatrati službenim stavovima Savjeti.hr-a. Savjeti.hr ne preuzima odgovornost za sadržaj ovog teksta.

Radi zaštite autorskog angažmana, drugi mediji/portali mogu preuzeti najviše 50 posto teksta objavljenog na Savjeti.hr stranicama uz navođenje poveznice na originalni tekst, u prvome odlomku prenesenog teksta. Pročitajte više o uvjetima korištenja i autorskom pravima.

Ako želite još zanimljivih poslovnih i životnih savjeta, prijavite se na naš dvomjesečni newsletter.